DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Madencilerden son 3 yılın en iyi ilk çeyrek performansı

    Madencilerden son 3 yılın en iyi ilk çeyrek performansı

    Yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 36,77 artışla 1,02 milyar dolar ihracat yaptıklarını söyleyen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu “Bunda Çin, Hindistan, ABD gibi güçlü olduğumuz pazarlardaki yükselişin yanı sıra Avrupa’daki talep artışı da etkili oldu” dedi.

    İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, 2017 ilk çeyrek rakamının yıl sonu hedefini yakalamada çok umut verici olduğunu belirtti:
    “Yıla başlarken ihracat öngörümüzü 5 milyar dolar olarak belirlemiştik. Tüm planlarımızı da bu hedef doğrultusunda yapmıştık. Şu ana kadar gerçekleşen 1,02 milyar dolarlık ihracat sektörümüzün 2014 yılından bu yana elde ettiği en iyi ilk 3 aylık performans oldu. İhracat rakamı ve miktardaki artışın yanı sıra yeni pazarlara girmemiz de sevindirici. Bu dönemde, Cibuti, Burkina Faso, Liberya, Zimbabve ve Benin Afrika’da; Nikaragua, Virjin Adaları, Aruba ise Orta ve Güney Amerika’da ilk kez ihracat yaptığımız ülkeler oldu.
    İhracata en büyük katkı doğal taştan
    Doğal taşlarda geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 14,3; satış rakamında ise yüzde 6,8 artış oldu. Ana ürün grupları bazında bakıldığında doğal taşlar 385,6 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Metalik cevherler 312,7 milyon dolar ile ikinci, endüstriyel mineraller de 208,8 milyon dolar ile üçüncü sırada bulunuyor. Bunları ferroalyajlar ve diğer madencilik ürünleri 108,4 milyon dolar ile takip ediyor. Ürün bazında ise; blok mermer traverten 171 milyon dolar, işlenmiş mermer 158,5 milyon dolar, ferrokrom 83 milyon dolar ile ilk 3 sırada yer alıyor.
    Çin, ihracatta ilk sırada yer alıyor
    Çin hükümetinin 2014 yılında hammadde politikasında değişikliğe gittiğini ve buna bağlı olarak ülkede inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini hatırlatan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, her ne kadar durgunluk yaşansa da politika değişikliğinin ülkenin doğal taş stokları azaltıcı bir etkisi olduğunu kaydetti. Kahyaoğlu, “Baskılanan ve stokları azalan Çin piyasası bu sene talebini artırdı ve yüzde 27’lik artışla Türkiye’den ilk çeyrekte yaklaşık 150 milyon dolarlık doğal taş aldı” dedi.
    Ali Kahyaoğlu, 2017 yılı Ocak-Mart döneminde doğal taş ihracatı yapılan ilk 5 ülkenin sırasıyla Çin (149,8 milyon dolar), ABD (69,2 milyon dolar), Suudi Arabistan (24,9 milyon dolar), Fransa (14,3 milyon dolar) ve İsrail (11,6 milyon dolar) olduğunu söyledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.