DOLAR 32,4358
EURO 34,7967
ALTIN 2450,482
BIST 9919,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yağmur suyu, Türkiye’nin su sıkıntısını yüzde 30 çözebilir

    Yağmur suyu, Türkiye’nin su sıkıntısını yüzde 30 çözebilir

    Türkiye’de susuzluk tehdidi büyüyor.Kuraklığın önüne geçebilmek için yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynak olan yağmur suyunu depolamak kritik önem taşıyor. Çünkü yaşam alanlarında yağmur suyunu depolamak, sudan yüzde 30’lara varan oranlarda tasarruf sağlıyor.
    22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, Türkiye için yağmur suyu depolamanın önemini ve yağmur suyunu güvenli bir şekilde depolamak için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

    Türkiye su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye önümüzdeki 6 yılda su kaynaklarının 5’te 1’ini kaybedecek ve su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek.
    “Türkiye’de temiz su kaynakları her geçen gün azalıyor. Kuraklığın önüne geçebilmek için yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynak olan yağmur suyunu depolamak gerekiyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, Türkiye için yağmur suyu depolamanın önemine dikkat çekti.

    “Binaların çatılarından ve kaldırımlar, yollar gibi sert zeminlerden toplanan yağmur suyu uygun şekilde arıtıldıktan sonra; bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında, araba yıkamada, işlem (proses) suyu olarak üretim tesislerinde ve tarımsal sulamada kullanılabiliyor. Geleneksel su kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltan yağmur suyu, sudan da yüzde 30’lara varan oranlarda tasarruf sağlıyor.

    2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek binalarda zorunlu

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Türkiye’nin kuraklık sorununa çözüm sunması amacıyla Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde 2 bin metrekareden büyük parsellere inşa edilecek tüm binaların çatılarında “yağmur suyu toplama sistemi” yapılmasını zorunlu tutuyor. Böylece toplanan yağmur sularının bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bina çatılarında depolanması amaçlanıyor.” dedi.

    Osman Yağız, konuşmasında yağmur suyunu güvenli bir şekilde depolamak için yapılması gerekenleri de paylaştı:

    Depo, yağmur suyunun kimyasal yapısını bozmamalı

    “Yağmur suyunu güvenli bir şekilde muhafaza etmek için deponun güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılaması gerekiyor. Dış ortam şartları ile etkileşime giren betonarme depolar yağmur suyunun kimyasal yapısını bozarak, yaşamı tehdit ediyor. Betonarme su depolama yönteminin bu olumsuz etkilerini önlemek için cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretilen GRP su depolarını tercih etmek gerekiyor. Çünkü GRP su depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan yağmur suyunu sızdırma problemi olmadan ve kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. İlk yatırım maliyeti de betonarme depolara göre yüzde 40 daha tasarruflu olan GRP modüler su depoları, hızlı kurulum ve devreye alma avantajıyla da yağmur suyu depolamada önemli avantajlar sunuyor” diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.