DOLAR 32,3933
EURO 34,6435
ALTIN 2393,244
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    AVM’lerde bulaşı riski hava temizleyici cihazlarla azaltılabilir

    AVM’lerde bulaşı riski hava temizleyici cihazlarla azaltılabilir
    21.10.2020
    A+
    A-

     

    Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte AVM’lerin kullanım ve ziyaret sıklığı da artıyor. İnsan sirkülasyonunun yoğun olduğu kalabalık ve geniş mekanlarda doğal havalandırma yapılamayacağından virüs, bakteri gibi mikroorganizmaların yayılma riskinin artacağına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, pandemi gibi olağandışı koşullar nedeniyle AVM havalandırma sistemlerine ek sistemlere ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

     

    Havaların serinlemesi, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirme ihtiyacından dolayı bakteri, mikrop ve virus bulaşı riskini de beraberinde getiriyor. Bu süreçte koronavirüs bulaşı riskinin yanı sıra mevsim değişikliği nedeniyle üst solunum yolu hastalıklarının da arttığına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, bulaşıcı hastalık riskini minimize etmek için AVM gibi kapalı ve insan sirkülasyonu yoğun olan ortamlarda kullanılan havalandırma, iklimlendirme sisteminin bakteri, virüs ve partiküllerden arındıran türde bir cihaz olması gerektiğini belirtiyor.

     

    ‘Havalandırma sistemi uygun değil’

    Son dönemde hava temizleme cihazlarının geliştirilmesinde ve kullanımında hızlı bir artış gözlemlendiğini söyleyen Prof. Dr. Güllü, “AVM gibi ortamlarda Covid-19 gibi dış ortam hava kalitesinin uygun olmadığı durumlarda veya enerji etkinliği için havalandırma sistemi uygun görülmediğinden, hava temizleyicilerin kullanımı yaygın olarak uygulanan bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. İç ortamda önemli sağlık sorunlarına yol açan ince partiküllerin, virüs, bakteri, mantar gibi biyolojik partiküllerin ortam havasından uzaklaştırılmasında farklı türden hava temizleme cihazlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar hız kazanmıştır.” dedi.

     

    Hava temizleme cihazları partikülleri daha efektif temizliyor

    Hava kalitesinin iyileştirilmesinde, kirliliğe neden olan etmenleri ortadan kaldırmak için havalandırmanın düzgün yapılmasının yanı sıra hava temizleme cihazlarının da fayda sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Güllü, “Günümüzde son teknoloji filtrasyon sistemleriyle geliştirilen temiz hava dolabı gibi portatif hava temizleme cihazları virüs, bakteri ve mikroorganizmaları HEPA filtreleri ile emerek iç ortam havasını temizleme özelliğine sahip. HEPA Filtreli hava dolapları gibi çözümler, lokal bölgelere yerleştirilerek hem çok daha efektif bir havalandırma sağlayacak, hem de iç ortamın havasını daha sık temizleyerek daha steril bir ortam oluşmasına katkıda bulunacaktır. Sınıfının en üstü filtrasyon sistemi olan bu tür cihazlarda filtrelerin 1-3 ay gibi süre ile değiştirilmesi gerekliliği de  unutulmamalıdır.” dedi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.