DOLAR 32,3848
EURO 34,5584
ALTIN 2386,07
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Home Yapı 2021 yılında yeni projelere imza atacak

    Home Yapı 2021 yılında yeni projelere imza atacak
    26.04.2021
    A+
    A-


    Home Yapı Kurucu Ortağı İnşaat Mühendisi Nevzat Ülküseven, Emlaktafark’ın sorularını cevaplandırdı…

    Home Yapı’dan kısaca bahseder misiniz?

    Home Yapı’yı 2010 yılında inşaat sektöründe başarılı bir kurumsal geçmişi olan Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu  ile birlikte kurduk. Teknik kadromuzu kısa sürede güçlendirerek, aldığımız projelerin tasarım sürecinden uygulamasına kadar olan bütün süreçlerini kendi bünyemizde çözebilecek bir kapasiteye ulaştık. Günümüze kadar yaklaşık 100.000 m2 villa, konut ve sanayi yapıları projelendirmesi ve uygulaması gerçekleştirdik.

     

    2021 yılının ilk çeyreği inşaat sektörü için nasıl geçti? Home Yapı olarak nasıl geçirdiniz?

    İnşaat sektöründe 2021 yılı çeşitli kurumların yayınladığı ilk çeyrek beklenti endekslerine göre paralel olarak iç pazarda yatay bir seyir ile geçti. 2020 sonlarından itibaren gerilemeye başlayan inşaat sektörü için mevsimselliğin de etkisi ile 2021 yılı ilk çeyreği işlerin daha da yavaşladığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Kapatma ve kısıtlamalar da ilk çeyrekte inşaat işlerini olumsuz etkiledi. Kısaca 2021 yılı ilk çeyreği zor geçti diyebiliriz. Home Yapı olarak 2020 yılı son çeyreği ve 2021 yılı ilk çeyreğini daha çok taahhüt işlerine ağırlık vererek sektördeki olumsuzluklardan etkilenmeden geçirdik.

     

    Home Yapı’nın projeleri ne durumda? Hali hazırda devam eden kaç projeniz var?

    Projelerimizi tasarım ofisimizde müşterilerimizle birlikte mevcut ve gelecekteki öngörülen ihtiyaçları da planlayarak projelendirip uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Şu anda toplam inşaat alanı 45.000 m2 olan 3 adet konut/villa konseptli şantiyemiz ve 2 adet fabrika şantiyemiz aktif olarak çalışmaktadır.

     

    Müşterilerinize proje aşamalarında arazi temini konusunda da destek verdiğinizi duyduk. Bunu biraz açabilir misiniz?

    Evet müşterilerimize böyle bir hizmetimiz de bulunuyor. Yatırımını tam olarak nereye yapacağına karar vermemiş ya da bölge olarak tercihini yapmış, fakat arsa konusunda kararsız olan müşterilerimizin yapacağı yatırımın bölgesini veya arsasını doğru olarak seçmesine yardımcı oluyoruz. Bir nevi entegre tesis gibi diyebiliriz.

     

    Projelerde arazi seçimini nasıl yapıyorsunuz? Yapı tipine göre hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı?

    Yaklaşık 30 yıldır sektörün içerisinde yer alıyorum. Uzun yıllar belediyecilik ve belediye meclis üyeliği yaptım. Halen de işimiz gereği belediyeler ile iç içeyiz. İmar kanunu yönetmeliği, imar planı, imar durumu vs. gibi konulara hakim olduğumu düşünüyorum. Zaten bu konulara hakimseniz müşterinizi yapacağı yatırımın çeşidine göre doğru yönlendirebilirsiniz. Böyle bir bilgi birikiminiz yoksa müşterinizi yapacağı yatırım konusunda doğru yönlendiremezsiniz. Arazi seçimindeki en önemli faktörlerden birisi müşterinin yapacağı yatırım için ayırdığı bütçedir. Diğer faktörler de müşterinin ihtiyaçları ve hayalindeki yapmak istediği projenin ne olduğudur. Bu sorulara net bir şekilde cevap aldığımız takdirde, yatırım yapılacak araziyi de doğru olarak seçebiliriz.

    Yapı tipine göre hangi kriterler diye soracak olursak; her yapının her yerde yapılamayacağını söylerim. Konut yapılacak arsa, sanayi tesisi yapılacak arsa, depolama tesisi yapılacak arsa vs. hepsi farklıdır. Kısacası yapacağımız yapı tipine göre bir arsa seçmemiz gerektiğinin altını çizmeliyim.

     

    2021 yılında inşaat sektörü için öngörüleriniz neler?

    Konut piyasasında geçtiğimiz yıl konut kredi faizlerinin düşürülmesi, yabancılara satışların sürmesi ile kısa süreli etkili olan canlanma, inşaat faaliyetlerinin yeniden yavaşlaması ile sektöre ilişkin iyimser beklentilerin de zayıflamasına neden oluyor. Aşı sonrası toplu bağışıklık kazanılmaya başlaması inşaat sektörünü olumlu etkileyecektir. 2021 yılında inşaat sektöründe belirleyici olacak diğer unsur da ekonomide uygulanacak para politikası ve yine ekonomi ile hukuk, demokrasi alanında yapılacak olan iyileştirmeler olacaktır. Merkez bankası 2021 yılının önemli bir bölümünde yüksek politika faizini koruyacak gibi duruyor. Buna bağlı olarak konut kredisi ve TL ticari kredi faiz oranları da yüksek kalacaktır. Yani finansman tarafında 2021‘i çok fazla destekleyecek koşullar şuan için görünmüyor. Marmara depremi sonrası kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme alanında yeniden başlayan hareketlilik önümüzdeki günler için sektörde belki bir miktar canlanmanın işareti olabilir. 2021 yılında aşının devreye girmesiyle satışların yukarı doğru bir ivme ile tablonun yukarıya doğru artış yönlü bir grafiğe dönüşmesini ümit ediyoruz. Home Yapı olarak 2021 yılının görüşmeleri devam eden çeşitli projelere imza atacağımız, elimizdeki projeleri de hayata geçireceğimiz güzel bir yıl olacağını umuyoruz.

     

    Home Yapı olarak hedefleriniz neler?

    Ciddi bir alt yapı ve tecrübeye sahip olan şirketimizin daha nitelikli, özel projeler geliştirerek günümüz teknoloji ve alt yapısına uygun çevreci uygulamalar yapan, bölgesel ve ulusal çapta tanınan bir firma olmasını sağlamak gelecek için en büyük hedefimizdir.

     

    Eklemek istedikleriniz?

    Yaklaşık 11 yıldır sektörün içinde olan vizyon ve misyon sahibi bir firmayız. Tercih edilme nedenlerimizin başında güven ve kalite gelmektedir. İçinde bizlerin de olduğu işinde deneyimli işini seven bir ekip ile durmadan kendimizi her gün biraz daha geliştirerek sektörün tanınan ve öncü firmalarından biri olmaya adım adım ilerliyoruz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.