Tapuda satışlar 1,5 milyonu geçti
Türkiye genelinde gayrimenkul piyasası 2026 yılının ilk yedi ayında yüksek işlem hacmini korudu. Konut, arsa, tarla, iş yeri ve diğer taşınmaz türlerinde toplam 1 milyon 500 bin 993 satış işlemi gerçekleştirildi. Bu satışlardan elde edilen tapu harcı geliri ise 122 milyar 498 milyon 966 bin 97 liraya ulaştı. Satış sayısı geçen yılın aynı döneminin yüzde 12,4 gerisinde kalırken, tapu harcı geliri yüzde 65,3 arttı.
Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilk yedi aylık verileri değerlendirerek şunları söyledi: “Yılın ilk yedi ayında tüm taşınmaz türlerinde 1,5 milyondan fazla satış işlemi yapılması, gayrimenkul piyasasındaki hareketliliğin devam ettiğini gösteriyor. Satış adetlerinin yanı sıra işlemlerin oluşturduğu ekonomik büyüklüğün de değerlendirilmesi gerekiyor. Geçen yılın aynı döneminde 74,1 milyar lira olan tapu harcı geliri bu yıl 122,5 milyar liraya ulaştı. Gayrimenkul sektörü, yüksek işlem hacmi ve kamu gelirlerine sağladığı katkıyla ekonominin önemli unsurlarından biri olmayı sürdürüyor.”
İlk Yedi Ayda 823 Bin Konut Satıldı
TÜİK verilerine göre 2026 yılının ocak–temmuz döneminde Türkiye genelinde 823 bin 119 konut satıldı. Özelmacıklı “İlk yedi ayda gerçekleştirilen 1 milyon 500 bin 993 gayrimenkul satışının yüzde 54,8’ini konutlar, yüzde 6,8’ini iş yerleri oluşturdu. Konut ve iş yeri dışındaki arsa, tarla ve diğer taşınmazların toplam payı ise yüzde 38,4’e ulaştı. Bu dağılım, Türkiye’deki gayrimenkul hareketliliğinin yalnızca konut piyasasıyla sınırlı olmadığını; arsa, arazi ve alternatif gayrimenkul yatırımlarına yönelik önemli bir işlem hacmi bulunduğunu gösteriyor” dedi.
Satış Başına Tapu Harcı Yüzde 89 Arttı
2025 yılının ilk yedi ayında işlem başına ortalama tapu harcı geliri yüzde 88,7 arttı. Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Harç gelirlerindeki artışta gayrimenkul fiyatlarının yanı sıra rayiç değerlerde yaşanan yükselişlerin de önemli etkisi bulunuyor. Özellikle rayiç değerlerin üç kata varan oranlarda artması, tapu harcı gelirlerine doğrudan yansıdı” dedi.
İpotekli Satışlar Yüzde 30,9 Yükseldi
Ocak–temmuz döneminde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,9 artarak 166 bin 682’ye ulaştı. Böylece satılan her beş konuttan yaklaşık biri ipotekli olarak el değiştirdi. İpotekli satışlardaki artışta tasarruf finansman sistemi üzerinden ev sahibi olanların da önemli bir etkisi bulunduğunu değerlendiren Özelmacıklı “Banka kredisine alternatif olarak tasarruf finansman sistemine yönelen tüketici sayısı artıyor. Bu sistem kapsamında teslimat yapılan konutlar üzerine finansman şirketi lehine ipotek kurulması, işlemlerin ipotekli satış istatistiklerine yansımasını sağlıyor. Bu nedenle ipotekli satışlardaki yükselişi yalnızca banka konut kredileriyle açıklamamak gerekiyor” dedi.
Yabancıya Satışlarda Savaş Bölgelerinden Gelen Talep Öne Çıkıyor
TÜİK verilerine göre 2026 yılının ilk yedi ayında yabancılara toplam 11 bin 203 konut satıldı. Aylık ülke verilerinde Rusya Federasyonu vatandaşları yıl boyunca ilk sırada yer alırken; İran, Irak ve Ukrayna vatandaşları da üst sıralardaki yerlerini korudu. Filistin ve Afganistan vatandaşlarının konut alımları da yıl boyunca devam etti. Özelmacıklı “Yabancıya konut satışlarındaki dağılım, Türkiye’ye yönelik talebin sadece yatırım getirisi veya vatandaşlık amacıyla açıklanamayacağını gösteriyor. Savaşların, bölgesel çatışmaların ve siyasi belirsizliklerin etkilediği ülkelerin vatandaşları açısından güvenli bir yaşam alanı oluşturmak, ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak ve birikimlerini farklı ülkelerde değerlendirmek de satın alma kararlarında etkili olabiliyor” dedi.
Özelmacıklı sözlerini şöyle tamamladı:
“İlk yedi ayda ulaşılan 1,5 milyonun üzerindeki satış ve 122,5 milyar liralık tapu harcı geliri, gayrimenkul sektörünün ekonomik gücünü ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde erişilebilir finansman modelleri, doğru fiyatlama, güvenli yapı üretimi ve kayıtlı işlemlerin artırılması piyasanın temel belirleyicileri olacaktır.”