DOLAR 32,4371
EURO 34,7635
ALTIN 2433,925
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Osmanlı Mutfağı’nın vazgeçilmezi Kıvırcık Kuzu Coğrafi İşaret alacak

    Osmanlı Mutfağı’nın vazgeçilmezi Kıvırcık Kuzu Coğrafi İşaret alacak
    26.03.2018
    A+
    A-

    Metro Toptancı Market Türkiye’nin desteğiyle Coğrafi İşaretli Ürün başvuru hazırlıkları tamamlanan “Kırklareli Kıvırcık Kuzu” tescil bekliyor.

    Metro Toptancı Market’in Türkiye gündemine taşıdığı ve büyük önem verdiği Coğrafi İşaretli Ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Proje dahilinde bugüne kadar kaybolma tehlikesi yaşayan 80’den fazla coğrafi işaret tesciline sahip ve tescile aday ürüne sahip çıkan Metro Toptancı Market, şimdi de popülasyonu günden güne azalan Kırklareli Kıvırcık Kuzu için destek veriyor. Kemik yapıları diğer türlere göre daha ince olan Kıvırcık Kuzu’nun marka olarak tescillenmesi ve neslinin korunması için yapılan çalışmalar sürüyor. Şu anda ari anaç sayısı, İstanbul Üniversitesi’nin birliğe bağlı çiftliklerdeki verilerine istinaden 6.300’e gerileyen türün geçmişi, Osmanlı dönemine dayanıyor. Kıvırcık Kuzu’larda yağın tek bir kuyrukta depolanmaması, vücudun tamamına eşit dağılması sonucunda et lifleri daha yumuşak ve lezzetli oluyor.

    Metro Türkiye, Coğrafi İşaretli Ürünlere sahip çıkıyor

    Coğrafi İşaretli Ürünlerin yerel kalkınmayı ve sürdürülebilir yaşamı desteklediği inancıyla konuyu 2012 yılından bu yana Türkiye gündemine taşıdıklarını belirten Metro Toptancı Market Gıda Kategori Müdürü Birol Uluşan, “Coğrafi işaret denildiğinde bir yöreden bahsetmek gerekiyor. Yöreye ait ürünler ya da iş yapış şekilleri ve gelenekler bizim Coğrafi İşaretli Ürün adaylarımız oluyor. Dünyada 10.000 kadar coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Türkiye’de ise coğrafi işaret alma potansiyeli olan 2.500 adet ürün var. Ancak bunlardan başvurusu yapılan ürün sayısı henüz 400’lerde, coğrafi işaret alan ürün sayısı ise 323. Coğrafi İşaretli Ürünler projemiz kapsamında, Kırklareli Kıvırcık Kuzu etini mercek altına almış durumdayız. Kıvırcık Kuzu’nun Coğrafi İşaret başvurusuyla ilgili paydaşlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm paydaşlarımızla bu özel ürünü Türkiye ve dünyaya anlatmak istiyoruz. Metro olarak biz, ticari motivasyonu sağlayarak bu işin sürdürülebilir hale gelmesini, insanların alın terinin karşılığını almalarını ve yerel değerlerimizi herkesle buluşturmayı istiyoruz. Böylece, Kırklareli Kıvırcık Kuzu’ları yetiştirenler, yaptıkları işten maddi kazanç sağladığında göç etmeyecek ve tekrar üreterek bu değerimizi korumuş olacak. Diğer taraftan da Metro olarak, bu ürünleri gastronomi dünyasına ulaştırarak bu değerlerin özel olduğunu bildirmek istiyoruz. Nitelikli öz değerlerimizin yaşaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tıpkı daha önce Coğrafi İşaret almış, iklimsel özellikler ve mera odağında beslenen, etine bölgenin ve doğanın dokusunun işlediği Balıkesir Kıvırcık Kuzu’da olduğu gibi Kırklareli Kıvırcık Kuzu etinin de taklit edilemez lezzet sırrının nesiller boyu sürmesini hedefliyoruz.” dedi.

    Kıvırcık Kuzu eti ile ilgili bilgilere de değinen Uluşan sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı saray mutfağına kuzu sadece bu bölgeden yollanırmış, ete lezzetini veren ve farklılık yaratan kuzunun beslenmesinde önemli bir yeri olan meşe palamudu ve yaprakları bu bölgede yer almakta. Metro olarak oluşturulmasına görev aldığımız logoda da kuzuların beslendiği Istranca Dağları ile meşe palamudu yapraklarına yer verdik. Etin özelliklerini ortaya çıkartmak adına tüm akademik çalışmaları İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yapılan başvuru hazırlıklarında, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret Borsası ve Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortak çalışma yürütmüşlerdir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.