DOLAR 32,4372
EURO 34,7748
ALTIN 2434,305
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Form Kolejleri Karbon Ayak İzi konusunda farkındalık hareketi başlatıyor

    Form Kolejleri Karbon Ayak İzi konusunda farkındalık hareketi başlatıyor
    14.05.2018
    A+
    A-

    Türkiye doğal kaynakların kendi yenilenebilme hızından daha fazla tükettiği için ekolojik olarak borçlu ülkeler arasında. Kısacası dünyadaki herkes ortalama bir Türkiye vatandaşı kadar tüketim yapsaydı 1,5 gezegene ihtiyacımız olacaktı!Bu nedenle önce birey olarak, sonra aile ve eğitim kurumu olarak gezegenin geleceği için harekete geçen Form Kolejleri, 2020’ye kadar tüm kampüslerinde Karbon Ayak İzini yarıya indirmeyi hedefliyor.

    Dünyanın ekolojik dengesini sağlamada karbon ayak izi kavramı önemli bir terim. Birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak da tanımlanan karbon ayak izi iki ana unsur ile oluşuyor. Bunlardan ilki, enerji tüketimi ve ulaşım -sözgelimi araba ve uçak- dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsü olan birincil ayak izi. Bir diğeri ise, kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsü ikincil ayak izi. Tabii bu ayak izini azaltmak için her bireyin yapabileceği şeyler var!

    Türkiye’nin 1,5 gezegene ihtiyacı!

    2012 yılında yayınlanan Türkiye’nin Ekolojik Ayakizi Raporu’nda, Türk insanının çevre bilinciyle ilgili en dikkat çekici bilgi şöyle: “2007 yılında Türkiye’de kişi başına düşen tüketimin Ekolojik Ayak İzi 2,7 kha ile kişi başına küresel biyolojik kapasitenin yüzde 50 üzerindeydi. Bir başka ifadeyle dünyadaki herkes ortalama bir Türkiye vatandaşı kadar tüketim yapsaydı 1,5 gezegene ihtiyacımız olacaktı.”

    Türkiye doğal kaynakların kendi yenilenebilme hızından daha fazla tükettiği için ekolojik olarak borçlu ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle önce birey olarak, sonra aile ve eğitim kurumu olarak gezegenimizin geleceği için harekete geçmek zorundayız! Bunun kolay olmayacağını ve tüm okullarda tek yöntemin çözüm olarak uygulanamayacağını biliyoruz. Tabii bölgesel farklılıklar ve yerel yönetimlerin de desteğiyle farkındalık oluşturabiliriz. Form Kolejleri olarak okullarımızdaki iyi uygulamaları, öncelikle bölge devlet okullarında sonrasında özel okullarda uygulama fırsatı bulmak için işbirlikleri geliştirmeyi umut ediyoruz.

    Form Kolejleri, sürdürülebilir bir gelecek için neler yapacak?

    Form Kolejleri olarak kurucularımız ve okul yöneticilerimizin de verdiği destek ve kararlı bir eylem ile okullarımızdaki karbon ayak izini 2020’ye kadar yarıya indirmeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, kampüslerimizin yer aldığı iller olan İstanbul, İzmir ve Kocaeli (Gebze) bölgelerinden bu konuya dikkat çekerek tüm eğitim kurumları arasında bir farkındalık oluşturmak. Temel olarak, okullarımızdaki karbon ayak izi azaltma faaliyetinin temel işlerini tamamlayan ve geliştiren projelere odaklanmak gerektiğine inanıyoruz. Bunun için birkaç ilerleme noktamız olacak. Bunlar şöyle:

    Öğrencileri dahil ediyoruz

    Sürdürülebilirlik müfredat üzerindedir, bu nedenle öğrencileri okul çevresinde pratik projelere dahil etmek için planlamalar yapıyoruz. Bununla ilgili “Karbon Dedektifleri”proje yarışması düzenleyecek ve bu kapsamda öğrencilerimize enerji sayaçlarını okumayı, enerji tüketimini izlemeyi, rapor etmeyi ve bu tüketimi azaltmak için çözüm önerileriyle proje geliştirmeyi öğretiyoruz.

    Satın almanın gücünü kullanıyoruz

    Öğrencilerimizin satın alma davranışları ile ilgili farkındalık oluşturuyoruz. Enerji tasarruflu elektronik aletler, Türkiye’de üretilen kıyafetler, beslenme alışkanlıkları, geri dönüşümlü ürünler tüketilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.

    Okul binalarımız için yeşil çözümler üretiyoruz

    Yağmur sularının, depolanması, enerji tasarruflu ampuller, su tüketiminin azaltılması, tüm eğitim alanlarının doğal aydınlatılmasına yönelik alınan mimari önlemler, bina yapımında kullanılan yapı malzemelerinin kalitesi ve tüm bu süreçlerin sertifikalandırılması temel hedeflerimiz arasında bulunuyor.

    Okul Gezileri

    Seyahatlerde; tren tercih etmek, okul bölgelerinde bisiklet kiralama alanları oluşturmak, kiralık araçlarda hibrit araca yönelmek gibi yöntemler kullanacağız.

     

    Karbon Ayak İzinizi Azaltmak İçin İpuçları

    Tatiller

    Uçakla gitmeyin.

    Elektrik

    Yenilenebilir enerji kullanın.

    Doğal Gaz

    Isınma için güneş enerjisi kullanın; bu yolla doğalgaz faturanızı yılda yüzde 70 oranında azaltabilirsiniz.

    Seyahat

    Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın. Yerel otobüs hizmetlerinizi öğrenin ve kullanın.

    Araba

    Paylaşma Yolculuk ayak izinizi azaltmak için işe giderken arabanızı paylaşabilirsiniz.

    İkincil Ayak İzinizi Azaltmak İçin İpuçları

    Bir şeyler satın aldığınız zaman, bu ürünlerin nerelerde üretildiğini ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığını göz önüne alın. İmalat ya da nakliyesinde yüksek emisyona sahip olan ürünlerden mümkün olduğunca kaçının. Örneğin;

    Şişe Suyu

    Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesinde musluk suyunu kullanma konusunda herhangi bir sakınma olmamasına rağmen insanlar şişe suyu alma konusunda ısrar etmektedir. Eğer şişe üzerinde volkanik kaynaklardan geldiği konusunda bir ibare varsa, uzak bir yerden ithal edildiğinden emin olabilirsiniz. Suyun nakliyesinin Karbon Ayak İzini hayal edin! Bir de buna şişeleme ve/veya geri dönüşümden kaynaklanan emisyonları ekleyin.

    Uzak mesafelerden gelen yiyecek ve içecekler

    Süpermarkete gittiğiniz zaman satın aldığınız yiyeceklerin hangi ülkeden geldiğini anlamak için etiketine bakın. İngiltere’de sonbaharda Yeni Zelanda elması almaya gerek yoktur, ama insanlar buna pek dikkat etmezler. Dünyanın öteki ucundan gelen bir şişe şarabı satın alırken iki kez düşünün; çok daha fazla, ama çok daha az yol kat etmiş yerel şaraplar bulabilirsiniz. Yapacağınız en iyi şey, kendi meyve ve sebzelerinizi kendi bahçenizde yetiştirmek olacaktır. Bir elma ağacı diktiğinizde hem bir sürü meyveye sahip olursunuz hem de bu ağaç atmosferdeki karbon miktarının azaltılmasına katkıda bulunur.

    Et tüketimi

    Et tüketimini, özellikle kırmızı et tüketimini azaltın.

    Uzak ülkelerden gelen elbiseler

    Satın almadan önce elbiselerin etiketlerini kontrol edin. Eğer 1000 milden daha uzak bir ülkeden gelmişse başka elbise aramaya devam edin!

    Fazla ambalajlanmış ürünler

    Gereksiz ambalaja sahip ürün ve hizmetlerden uzak durun. Daha fazla söze gerek var mı?

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.