DOLAR 32,369
EURO 34,806
ALTIN 2399,922
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yeşil çelik ‘Tosyali V-Green’ ile daha az karbon ayak izi

    Yeşil çelik ‘Tosyali V-Green’ ile daha az karbon ayak izi
    29.04.2024
    A+
    A-

    Dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, dünyanın en önemli çelik fuarı olan Tube & Wire Fuarı’na damgasını vurdu. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen fuarda 2 stant ile dünyanın dört bir yanından gelen müşterilerini ağırlayan Tosyalı, yurt dışındaki iş ortaklarının yer aldığı 200 kişilik özel bir grubun katılımıyla gerçekleştirdiği galada hem sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını hem de yeşil çelik vizyonunu temsil eden Tosyalı V-Green markasını tanıttı.  

    Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; Bugün geldiğimiz nokta yıllardır kararlılıkla devam ettirdiğimiz sürdürülebilirlik yatırımlarımızın bir sonucu. Karbon emisyon değerlerimizi düşürmekte aldığımız yol tüm uluslararası sertifikasyonlarla belgelendi. Bunu taçlandırmak için ‘Tosyalı V-Green’ markamızı burada sizlere ilk defa sunuyoruz. ‘Tosyalı V-Green’ bir vizyonu, yeşil dönüşüm dünyasına açılan yeni bir sayfayı temsil ediyor. Bugüne kadar sürdürülebilirlik adına yaptığımız tüm çalışmaları ‘Tosyalı V-Green’ ile taçlandırıyoruz” dedi.

    Türkiye’nin global yeşil çelik üreticisi Tosyalı, 3 kıtada sayıları 40’a yaklaşan tesis, 10 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ve yaklaşık 15.000 çalışanıyla büyümeye devam ederken katıldığı fuarlarda da sürdürülebilirlik odaklı yenilikçi ürünleriyle demir-çelik sektörünün öncüsü olmaya devam ediyor.

    Tosyalı, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen dünyanın en önemli demir çelik fuarı olan Tube & Wire Fuarı’nda da tüm sektörün ve katılımcıların ilgi odağı oldu. Fuara grup şirketleri ile katılan Tosyalı, 2 stant ile dünyanın dört bir yanından gelen müşterilerini ağırladı. Tosyalı fuarda, yurt dışındaki iş ortaklarının yer aldığı 200 kişilik özel bir grubun katılımıyla gerçekleştirdiği Gala’da hem sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını hem de yeşil çelik vizyonunu temsil eden ‘Tosyalı V-Green’ markasının tanıtımını yaptı.

    Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Yeşil çelik üreticisi olarak sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımızla dünyada örnek gösteriliyoruz”

    Bu özel toplantıda konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı olarak 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 şirketi arasında yer alma hedefiyle, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar yaparak global büyümemizi sürdürüyoruz. Bunun için hem yeşil çelik üretecek tesis yatırımları yapıyor hem de bizi daha da güçlendirecek stratejik satın almalar gerçekleştiriyoruz. Mevcut yatırımlarımız ve farklı ülkelerdeki tüm yatırım planlarımız tamamen yeşil çelik odaklı. Tosyalı olarak yaptığımız yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın en büyük çelik boru üreticisi konumundayız. Sadece “Geçen yıl dünyanın çevresinde 16 tur atacak kadar boru ürettik”. Türkiye’de Marmara bölgesinde yapacağımız yeni yatırımlarla ERW boru üretim kapasitemizi daha da artırıyoruz. Bir süre önce İspanya’nın önde gelen çelik boru üreticilerinden STS fabrikasını satın alarak Avrupa’daki konumumuzu daha da güçlendirdik. Avrupa’daki birçok projede sürdürülebilirlik adına sorumluluk üstleniyoruz. Kısa bir süre önce Almanya’nın en önemli çevresel dönüşüm projelerinden biri olan “Ren Su Taşıma Boru Hattı” (RWTL) ihalesini lider yeşil çelik üreticisi özelliğimiz sayesinde Tosçelik Spiral şirketimiz ile kazandık. Hem Afrika kıtasında hem de körfez bölgesinde yeni ve büyük yatırımları odağımıza aldık. Yeşil çelik üreticisi olarak üretim tesislerimizle ve sürdürülebilirlik yatırımlarımızla dünyada örnek gösteriliyoruz” dedi.

    İleri teknolojilerimizle tesislerimizde %70 daha düşük karbon ayak izi sunuyoruz

    Endüstri 4.0 kapsamında sürdürülebilirlik odaklı ileri teknolojilere ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getiren Fuat Tosyalı, “İskenderun’da hayata geçirdiğimiz Tosyalı Demir Çelik Tesisi’nde kullanılan ve Türkiye’de bir ilk olan Quantum Furnace teknolojisi sayesinde çok daha az karbon salımı gerçekleştiriyoruz. Bu tesiste, ileri teknolojiler, daha verimli hurda kullanımı, güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı ile yüzde 30 daha az elektrik enerjisi ve yüzde 15 daha az doğalgaz tüketiliyor. Yaptığımız sürdürülebilirlik odaklı tüm yatırımlarla bu tesis, yüksek fırınlara göre %70, geleneksel ark ocaklarına göre %20 daha az karbon ayak izi sunuyor” dedi.

    Temiz enerji üretiminde 2,5 GW’ın üzerine çıkmayı hedefliyoruz

    Güneş ve hidrojen gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yaptıklarını dile getiren Fuat Tosyalı, “Aynı anda tüm tesislerimizde yaptığımız yatırımlarla hayata geçirdiğimiz GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşmış durumdayız. Bu projeyle yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek aynı zamanda dünyanın en yeşil çelik üretimini yapan çelik üreticilerinden biri olduk. 2025 yılı itibarıyla planladığımız GES yatırımlarıyla öz üretimimizden temin ettiğimiz elektrik, toplam elektrik kullanımımızın büyük kısmını oluşturacak.” dedi.

    Ürün bazında Avrupa Komisyonu değerlerinden %50 daha az karbon salımı yapıyoruz

    Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında hazırlıklara çok önceden başladıklarını dile getiren Fuat Tosyalı, “SKDM için özel bir ekip kurduk, ürün bazında tüm emisyonlarımızı kendi verilerimizle hesapladık. Birçok firmadan farklı olarak şimdiden kendi gerçek verilerimizi müşterilerimizle paylaştık. Bir kez daha belgelendi ki Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı kabul değerlerinden yaklaşık %50 daha az karbon salımı yapıyoruz. 2026 yılında başlayacak karbon düzenleme mekanizması uygulamalarına şimdiden hazırız. Tosçelik Profil ve Sac, Tosçelik Granül,   Tosçelik Spiral, Tosyalı Toyo, Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri ve Tosyalı Demir Çelik tesislerimizin ürün kategorilerinde yeşil çelik üretiminde çok önemli olan, karbon ayak izini gösteren EPD – Çevresel Ürün Beyanı belgelerimizi alarak en düşük karbon ayak izine sahip üreticilerinden biri olduğumuzu belgelendirdik.” dedi.

    Tosyalı V-Green sadece bir marka değil, sürdürülebilirlik yatırımlarımızın en güçlü göstergesi

    Tosyalı’nın yeşil çelik vizyonunu gösteren Tosyalı V-Green markasının sektöre de örnek olacağına ve sürdürülebilirlik adına ilham vereceğine inandıklarını dile getiren Tosyalı, “‘Tosyalı V-Green’ sadece bir marka değil, uzun yıllardır kararlılıkla devam ettirdiğimiz sürdürülebilirlik yatırımlarımızın da en güçlü göstergesi. Tosyalı V-Green, bir vizyonu, yeşil dönüşüm dünyasına açılan yeni bir sayfayı temsil ediyor. Bugüne kadar sürdürülebilirlik adına yaptığımız tüm çalışmaları ‘Tosyalı V-Green’ ile taçlandırıyoruz. Bunun arkasında teknoloji, inovasyon, yenilenebilir enerji, üretim süreçlerinin her noktasında döngüsel üretim odaklı yaklaşım, suyu, enerjiyi, havayı ve hatta tozu bile ziyan etmediğimiz bir sürdürülebilirlik anlayışımız mevcut. Biz, ‘Tosyalı V-Green’ ile Yeşil Dönüşüme Hazırız diyor ve bu konuda tüm paydaşlarımızı teşvik ediyoruz. İnanıyorum ki, bugünden sonra yeşil çelik denince herkesin aklına ‘Tosyalı V-Green’ gelecek, sektörümüzde ‘Tosyalı V-Green’ artık takip edilen bir yeşil çelik markası olacak. Daha az karbon, daha yeşil çelik ‘Tosyalı V-Green’ ile anlam bulacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.