DOLAR 32,4329
EURO 34,4299
ALTIN 2489,067
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Liftinstituut’tan asansör uyarısı

    Liftinstituut’tan asansör uyarısı

    Dünya devi denetleme kuruluşu Liftinstituut, asansör ve yürüyen merdivenlerin seçim, montaj ve periyodik bakım süreçleriyle ilgili tüm karar vericileri ve kullanıcıları uyardı. Liftinstituut, 80 yıldır faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluş olarak kılavuz hazırladı ve güvenli asansörün özelliklerini sıraladı:

    •Asansörlerde can kaybına, yaralanmaya ve maddi hasara neden olabilen üzücü kazalara zemin hazırlamamak adına, asansörler mutlaka yasal mevzuatlara ve standartlara uygun olmalı. Standart ve yönetmeliklerin amacının, muhtemel kaza risklerini önlemek olmadığı unutulmamalı.
    •Asansörler; proje ve uygulama tasarımı aşamasından imalatına, imalatından bakım aşamasına, bakımından periyodik kontrol aşamasına kadar kontrol edilmeli. Üretimi; kanun, tüzük, yönetmelik ve standartlara uygun olarak yapılmalı.

    BELGELERİ TAM OLMALI
    •Sistemlerin kurulması, eğitimlerin, tasarımın, uygulama yönetiminin, kurulum ve teslim sürecindeki son kontrollerin tarafsız ve bağımsız bir kuruluş tarafından kontrol edildiğinden ve belgelendirildiğinden emin olunmalı.
    •Zamanla ortaya çıkabilecek ve kazalara neden olabilecek mekanik hasar, aşınma ve paslanma gibi risklere karşı her yıl asansör kontrolleri yaptırılmalı. Ayrıca aylık bakımlar da yıl içinde belirlenen periyotlarda yapılmalı. Bakım firmasının bu işi yapabilecek yeterlilikte olduğunu gösteren CE Uygunluk Belgesi ve TSE hizmet yeterlilik belgesi istenmeli.

    FREN SİSTEMİNE VE KUYUYA DİKKAT!
    •Asansör kazalarının en önemli nedenlerinden biri fren sisteminden kaynaklanan sorunlar oluyor. Bu nedenle fren sistemleri sürekli kontrol edilmeli, bakımları yapılmalı.
    •Asansör kuyuları güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle asansör kuyuları güvenli bir şekilde tasarlanmalı, kesinlikle yanıcı maddeler bulundurulmamalı.
    •Yük asansörlerinde dengesiz koyulan yükler kazalara neden olabiliyor. Bu nedenle yükler, kabine dengeli ve düzgün bir şekilde konulmalı. Yük sisteminin dengeli olup olmadığı ve çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli.

    KURTARMA YÖNERGELERİNİ OKUYUN
    •İç kapısı olmayan kabinler; özellikle oyuncak, tekerlekli sandalye, bebek arabası kullanan kişiler ve çocuklar için büyük risk taşıyor. Bu nedenle, mümkün olduğunca iç kapısı olan asansörler tercih edilmeli. İç kapısı olmayan kabinlerde ise kabin ile duvar arasına insan ve eşyaların sıkışmasını önlemek için ışın perdesi veya eşik kontağı konulmalı.
    •Herhangi bir yangın veya deprem sırasında asansör kullanılmamalı, yangın merdivenleri tercih edilmeli. Asansör boşluğunda kesinlikle yanıcı maddeler bulundurulmamalı.
    •Ara katlarda kabin içinde mahsur kalan kişiler, kurtarma yönergelerine uyularak bilinçli bir şekilde kabinden çıkarılmalı. Bu nedenle kurtarma işlemi makine – motor grubu üzerindeki el freni yardımıyla ve kurtarma eğitimi almış kişiler tarafından yapılmalı.

    KABİN KAPISINDA IŞIN PERDESİ
    •Otomatik kapılı asansörlerde, kapının giriş – çıkış sırasında kullanıcıları sıkıştırması riskini ortadan kaldırmak için ışın perdesi konulmalı. Işın perdesinin çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilmeli.
    •Asansörün kullanımında sakıncalı bir durum görülmesi halinde, asansörün enerjisi kapatılmalı ve yetkili servisi dışında kimse müdahale etmemeli.
    Asansör ve yürüyen merdivenlerin proje tasarımından imalatına, bakımından periyodik kontrol sürecine kadar tam kapsamlı denetim hizmeti sunan Liftinstituut’ün danışmanlık şirketi Liftinstituut Solutions’ın Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan, asansör ve yürüyen merdivenleri belgelendirmenin ötesinde bir iş yaptıklarını vurgulayarak, “İnşaat sektörünün parlayan yıldızı Türkiye’de, asansör ve yürüyen merdivenleri belgelendirmenin çok ötesinde geniş bir danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Trafik analizi, uygun ekipman seçimi, montaj, teknik destek ve sonrasında doğru ürün kullanımı, ürünün kontrolleri ve iş planı takibini sürekli olarak sürdürüyoruz. Liftinstituut Solutions olarak, bağımsız ve doğru uygulama anlayışıyla, asansör ve yürüyen merdivenlerin onlarca yıllık kullanım süresi boyunca servis hizmetlerini en doğru şekilde destekleme hizmeti veriyoruz.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.