DOLAR 32,4653
EURO 34,6927
ALTIN 2436,426
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yerel seçimlerden sonra kentsel dönüşüm beklentileri

    Yerel seçimlerden sonra kentsel dönüşüm beklentileri
    18.04.2024
    A+
    A-

    Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda 2024 yılı Mart ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde Mart ayında konut arayanların %45’i kiralık %55’i satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında %4’lük, satılık fiyatlarında ise %2’lik bir artış gözlemlenmiyor.

    TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Mart ayında 105 bin 394 konut satıldı

    Türkiye genelinde konut satışları azaldı…Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve %18,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 523 konut satışı ve %9,0 pay ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ve %6,1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkari oldu.

    Yabancılara Mart ayında bin 778 konut satışı gerçekleşti
    Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,9 azalarak bin 778 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 652 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 618 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin izledi.

    Emlakjet Mart ayı verilerine göre Kira Değişimleri…

    Emlakjet verilerine göre Bursa’nın Osmangazi ilçesinde kira artışları %20’lik artışla rekor kırarken Ankara’nın Çankaya ilçesi %10’luk artışla Bursa-Osmangazi’yi takip etti.  İzmir’de bir önceki aya oranla kira fiyatları %7 oranında artış gösterirken Gaziantep’de ise kira fiyatlarında %6 oranında gerileme gözlendi.

    Satılık radikal artış yaşayan il ve ilçeler ise şöyle;

    Mart ayı satılık artışlarında il bazında Aydın ve Diyarbakır başı çekerken; İstanbul ve Konya illerinde de bir önceki aya oranla hissedilir bir artış var.

    Mart ayında En Çok Konut Aranan İller & Türkiye İçindeki Arama Payı & Fiyat Değişimleri

    il

    aylık satılık konut fiyat değişimi

    aylık kiralık konut fiyat değişimi

    istanbul

    3%

    0%

    ankara

    1%

    0%

    izmir

    1%

    7%

    antalya

    2%

    0%

    diyarbakir

    5%

    0%

    bursa

    3%

    0%

    aydin

    4%

    0%

    konya

    3%

    0%

    mersin

    0%

    0%

    gaziantep

    0%

    -6%

    ilçe

    aylık satılık konut fiyat değişimi

    aylık kiralık konut fiyat değişimi

    ankara-cankaya

    1%

    10%

    diyarbakir-baglar

    4%

    8%

    diyarbakir-kayapinar

    4%

    0%

    ankara-kecioren

    2%

    4%

    gaziantep-sahinbey

    -4%

    -8%

    ankara-sincan

    4%

    4%

    izmir-buca

    1%

    5%

    istanbul-esenyurt

    0%

    0%

    bursa-osmangazi

    2%

    20%

    konya-selcuklu

    2%

    4%

    Yerel Seçimlerden Sonra Kentsel Dönüşüm Beklentileri

    Emlakjet kullanıcılarının %82’si, kentsel dönüşüm projeleri hakkında pek bir fikir sahibi olmadıklarını ifade ederken, %64’ü ise Türkiye’de kentsel dönüşümün daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için devlet desteğinin artırılması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, %56’sı, yaşadıkları binanın kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olarak değerlendirilmesi durumunda ne yapacakları konusunda kararsız.

    İstanbul’da başlayan kentsel dönüşüm hareketinin,ülkeye yayılması Türkiye için olumlu bir gelişme olacağını belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, yaptıkları ankette kullanıcıların %82’sinin bölgesel kentsel dönüşüm kampanyalarından haberdar olmadığını ve %64’ünün ise devlet desteğinin artırılması gerektiğini dile getirdiğini açıkladı. İdikat, kentsel dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirecek ve teşvik edecek yeni iletişim stratejilerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.