DOLAR 32,3251
EURO 35,0329
ALTIN 2282,686
BIST 8974,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin film programı “Bal Kaymak” ile açıldı

    18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin film programı “Bal Kaymak” ile açıldı
    16.10.2018
    A+
    A-

    Filmhaus Frankfurt, ABG/Saalbau GmbH, Amt für Kommunikation und Stadtmarketing Frankfurt, T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu, Kültür Ateşeliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Hessisches Ministerium für Wissenschaft und Kunst desteği, TÜRSAK Vakfı iş birliği ile Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen,18.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’nin film programının açılışı yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

    14 Ekim Cumartesi günü festival kent merkezindeki Cinestar Metropolis’te “Bal Kaymak” filminin gösterimi ile gerçekleşen açılışa Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, Belediye Başkan Yardımcısı Uwe Becker, Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, Yönetmen Erden Kıral, oyuncu Işıl Yücesoy, oyuncu Cezmi Baskın, oyuncu Hakan Bilgin, Oyuncu Cem Karakaş, “Bal Kaymak” filminin yönetmeni Onur Tan, eşi Zeynep Tan, filmin minik oyuncusu Ömer Tan ve çok sayıda sinemasever katıldı.

    Konuşmasına festivalin tüm destekçilerine teşekkür ederek başlayan Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, festivalin birleştiriciliğinin altını çizdi. “Bu festival, Türk ve Alman kültürel alanda kabul gören bir festival olduğu için çok mutluyuz.” diyen Sıtkı, festivalin barış içerikli bir festival olduğunu dile getirdi.

    Frankfurt Belediye Başkan Yardımcısı Uwe Becker ise Türk Film Festivali’nin kattığı heyecanı yaşadıklarını dile getirdi. Festivalin kültür elçisi olduğunu ve bundan duydukları mutluluğu ifade etti.

    Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı da Türk Sinema tarihinden bahsederek konuşmasına başladı. Frankfurt’un festivalleri arasında kalıcılığını ispatlayan Frankfurt Türk Filmleri Festivali’nin coşkuyla geçmesini temenni ettiğini ifade etti.

    Son olarak “Bal Kaymak” filminin yönetmeni Onur Tan ise festivalin açılış filmi olduğundan duyduğu mutlululuğu dile getirirken, filmin oyuncusu Ömer Tan da kendisinin doğum günü olduğunu ifade etti. Bu üzerine tüm salon Ömer için “İyi ki Doğdun” şarkısını söyledi.

    Festivalden notlar;

    Usta isimlere vefa ve yaşam boyu onur ödülü

    18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin ilk gününde Erden Kıral, Cezmi Baskın, Işıl Yücesoy’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, Feridun Karakaya’ya da ‘Vefa Ödülü’ verildi.

    Kentin en lüks otellerinden Grand Hotel Hessischer Hof’ta ünlü oyuncu Hakan Bilgin ile gazeteci Nadide Kepçe’nin sunuculuğunu yaptığı gecede Başkonsolos Burak Karartı’dan ödülünü alan ünlü isim Cezmi Baskın, “Hayatını kaybettiğim insanların görüntülerini seyrettiğimde birden bire paniğe kapıldım. Kendim için değil. Ben bir ödül alıyorum. Biz bu dünyadan bir sürü eser bırakıp gidiyoruz. Sonra umarım filmlerimiz kültür mirası olarak kalır. Bu umutla yaşıyorum. Çok zor ve güzel bir mesleğimiz var. Bir çok insana aktarıyoruz. Bu da bize ödüllerden daha çok ödül kazandırıyor” dedi.

    “Benim ödülüm katmerli oldu”

    Ödülünü Başkan Hüseyin Sıtkı’dan alan Işıl Yücesoy da “Bazen insana teşekkür sözcüğü az gelir, şu an da öyle bir şey. Öyle büyük ustalarla ödül aldım ki benimki katmerli oldu” diye konuştu. Yücesoy mini konserinde, kendisiyle özdeşleşen ‘Seninle ya sensiz’ şarkısıyla da büyük alkış aldı. Yurtdışında otuz yıl arayla karşılaştığı iki insanın filmleriyle iyleştiklerini söylediğini aktaran Yönetmen Erden Kıral ise “Bu iki insan için bile film yapmaya değer” dedi. 2004 yılında kaybettiğimiz 1960 ve 1970’li yıllarda pek çok filmde canlandırdığı “Cilalı İbo” karakteri ile hafızalara kazınan tiyatro ve sinema oyuncusu Feridun Karakaya’ya verilen ‘Vefa Ödülü’nü oğlu Cem Karakaya aldı. Cem Karakaya, babasının gönüllerde yaşadığını söyledi.

    6 gün boyunca film gösterimlerinin yanı sıra panellerle, konserlerle, workshoplarla, sergilerle ve yarışmalarla zenginlik kazanacak olan festival, “Festival Hapishanede” ve “Festival Okullarda” bölümleri ile Avrupa’da örnek bir etkinlik olarak anılıyor. “Festival Hapishanede” bölümünde Frankfurt’un 500 kişilik kadınlar ve erkekler hapishanesinde film gösterimleri gerçekleşirken, “Festival Okullarda” ile Frankfurt’un orta okul ve lise düzeyindeki öğrencileriyle hem filmler izlenecek hem de film üzerine workshoplar gerçekleşecek.

    Sinema sanatı aracılığıyla Türkiye ve Almanya toplumları arasındaki ekonomik ve kültürel paylaşımı artırmayı ve birlikte yaşam kültürüne katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M. her yıl Türk sinemasının nitelikli örneklerini Almanya’da geniş kitlelerle buluşturuyor. Festival kapsamında düzenlenen “Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması”nda yer alacak filmler yönetmen Ezel Akay’ın jüri başkanlığında yapımcı/yönetmen Gani Müjde, yapımcı Şükrü Avşar, sinema yazarı Mehmet Acar, oyuncu Vildan Atasever, oyuncu Hakan Bilgin ve kurgucu Çiçek Kahraman’dan oluşan Türkiye Jürisi tarafından seçildi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.