DOLAR 32,5178
EURO 34,7953
ALTIN 2430,993
BIST 9729,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sayfiyelerde gözler İzmir, Side, Aydın, Muğla, Didim ve Fethiye’de

    Sayfiyelerde gözler İzmir, Side, Aydın, Muğla, Didim ve Fethiye’de
    01.04.2024
    A+
    A-

    Sayfiyelerin bu yıl da revaçta olması bekleniyor.  En çok ilgi gören yerler ise İzmir, Aydın, Muğla, Didim, Fethiye, Alanya, Kemer, Lara, Belek, Side ve Alanya.

    EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya ve EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Bahar Şenyurdusev, yazın yaklaşmasıyla birlikte sayfiye yerlerini mercek altına aldı.

     

    EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya

    Fethiye-Ölüdeniz bölgesi dikkat çekiyor

    Villa tipi konutlarda günlük ya da haftalık kiralamaların yanı sıra, yazlık sitelerde sezonluk kiralamalara olan talep artışı ve yaz-kış ikamet amaçlı olarak nüfusun bu bölgelere göç etmesine bağlı olarak gerek kira değerlerinde gerekse gayrimenkul değerlerinde artış yaşanmasına neden oldu. Yaşanan talebe bağlı olarak gayrimenkul değerlerine de etki etmektedir. Ancak, son dönemde izlenen ekonomi politikalarının etkisi ile kredi faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak gayrimenkul satışlarının düşüş yaşanmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak gayrimenkul değerlerinde durağanlık, bazı bölgelerde de yer yer düşüş yaşandığı gözlenmektedir. Ayrıca, günlük-haftalık-sezonluk kiralamalara ilişkin olarak devletin getirmiş olduğu kriterler ve vergilendirmeler nedeni ile mal sahiplerinin günlük/haftalık/sezonluk kiralamalara temkinli yaklaştığı gözlenmektedir. Bu durum özellikle villa kiralamalarının yoğun yaşandığı Fethiye-Ölüdeniz bölgesinde dikkat çekiyor.

    Kuzey Ege’de Edremit bölgesi tercih edilen bölgeler arasında

    Kuzey Ege’de Balıkesir Edremit Körfezi’nden başlayarak, İzmir, Aydın ve Muğla Fethiye bölgesine kadar uzanan sahil şeridinde yer alan tatil beldelerinde doğa ile iç içe olma, kalabalıktan uzaklaşma, sakin bir yaşam alanı, sosyal olanaklara yakınlık gibi tercih sebeplerine bağlı olarak villa tipi konutlara, yazlıklara ve apartlara talep fazladır. Üst gelir grubu tarafından daha çok Muğla’da Bodrum, İzmir’de Çeşme/Alaçatı ve Urla tercih ediliyor. Bu bölgelere erişemeyen kesim tarafından ise, Muğla’da Fethiye, yine İzmir’de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı ilçeleri ile Aydın’dan Kuşadası ve Didim ilçeleri ile Kuzey Ege’de Edremit bölgesi tercih edilen bölgeler arasında. Ayrıca Akdeniz sahil şeridinde, Alanya, Kemer-Lara-Belek aksı ile Side ve Alanya ilçeleri de yaz-kış tercih edilen bölgeler arasında öne çıkıyor.

    Kiralık ev bulunamıyor

    Değişen tercihlere bağlı olarak oluşan talep doğrultunda sayfiye bölgelerinde yapılan kiralamalarda, oluşan talep ve arz dengesine bağlı olarak bir takım sorunların yaşandığı gözlenmektedir. Özellikle yoğun talep olan bölgelerde, mal sahiplerinin istedikleri kira değerlerinde artış yapması, daha yüksek teklif veren olması durumunda anlaşmadan vaz geçip yüksek teklif verene kiralama yapması, aynı tarihlere birden fazla kiralama yapılması, özellikle haftalık kiralama yapılan bölgelerde kiralık ev bulunamaması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

    Kiralama yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri de açıklayan EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya ve EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Bahar Şenyurdusev;

    EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Bahar Şenyurdusev

    Gayrimenkulün konumunun sorgulanması önemli

    Kiralama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör kiralanacak evin konumu ile tipi ve peyzaj özellikleri olmalı. Evin denize mesafesi, merkeze, sosyal donatı alanlarına ve alışveriş yerlerine ve ulaşım bağlantılarına olan yakınlığı ile çevresel faktörlerinin iyi irdelenmesi önemlidir.  Kiralanacak evin denize, sosyal donatı alanlarına ve alışveriş yerlerine uzak mesafede olması, çevresinde gürültü kirliliği yaratacak unsurların olması, ulaşım bağlantılarının zayıf olması gibi problemlerin önüne geçmek açısından gayrimenkulün konumunun sorgulanması önemlidir.

    Ayrıca, kiralanacak olan evin konfor özelliklerinin incelenmesi de oldukça önemlidir. Evin oda ve banyo sayısı, yatak sayısı, eşyaların durumu ve yeterliliği sorgulanmalı ve incelenmelidir. Kiralanacak olan evin, genel yeterliliğinin belirlenmesinin yanı sıra, kişisel ihtiyaçları karşılayıp karşılamamasının tespiti de önemlidir.

    Projelerin arzı hala yeterli düzeyde değil

    Sayfiye bölgelerinde oluşan talebe bağlı olarak konut üretiminde de artış yaşandığı gözleniyor. Ekonomik dinamikler ve maliyetler de önemli bir etken olmakla birlikte, sayfiye bölgelerinde villa tipi konut üretiminde artış yaşandığı gözleniyor. Ancak inşaat maliyetlerinde ki artış ve nitelikli arsa sayısının azlığı sebebiyle artan ikincil konut talebine karşılayacak projelerin arzı hala yeterli düzeyde değildir.

    Kuşadası’nda daha çok site tarzı projeler öne çıkıyor

    İzmir’de, villa talebinin yoğun olduğu Çeşme bölgesinde Ilıca – Alaçatı bölgesinde nispeten daha küçük arsaların üretilmesi ile müstakil bazlı villa üretimleri hızlanmıştır. Germiyan, Reisdere bölgesi, Urla, Foça, Seferihisar bölgelerinde villa tipi projelerde artış yaşandığı gözlenmektedir. Muğla’da Fethiye-Ölüdeniz bölgesinde de villa tipi konut üretiminde artış yaşanmıştır. Kuzey Ege’de ise Edremit’te 1+1 apart dairelere olan talebin etkisi ile son dönemde 1+1 konut üretiminde artış yaşandığı gözlenmektedir. Ayrıca Didim-Dikili aksında ve Kuşadası’nda daha çok site tarzı projeler öne çıkmaktadır.

    Akdeniz’de Alanya-Side-Kemer-Lara bölgelerinde de daha çok yabancılara yönelik site tarzında lüks yapılaşmalar artmakta. Ayrıca Bodrum’da artan arsa maliyetleri ve arsa arzının azalması sebebiyle yeni site yapılaşmaları Milas ve Dalaman tarafına kaymaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.