DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    7.1 büyüklüğünde deprem Türkiye’de de hissedildi

    7.1 büyüklüğünde deprem Türkiye’de de hissedildi
    13.11.2017
    A+
    A-

    Irak’ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak’ta ilk belirlemelere göre 7 kişinin hayatını kaybetti, en az 50 kişi de yaralandı. İran’da ise en az 155 kişi hayatını kaybetti. Deprem, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehir ile birlikte İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi. Süleymaniye’de bulunan Derbendihan Barajı’na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istenirken Türkiye, AFAD, Kızılay ve 5 ilde kurduğu ağır iklim tipi Sahra Hastaneleri kurdu. Kandilli Rasathanesi de deprem şiddetini 7.1, merkez üssünü ise İran olarak açıkladı.

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKYB) bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. 7.1 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi.

    İKİNCİ DEPREM 00.33’DE
    Duhok ve Erbil’in yanısıra başkent Bağdat’ta da korkuya neden olan deprem, Bağdat’ta 20 saniye,diğer kentlerde ise daha uzun hissedildi. Irak-İran sınırında 00.33’te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Halk geceyi sokaklarda geçirdi.

    Kürt Bölgesi Sağlık Bakanı Rekavt Raşit, Süleymaniye’ye bağlı Derbendihan’da durumun oldukça kritik olduğunu açıkladı. Derbendihan Barajı’na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi.

    İRAN’DA 155 ÖLÜ
    İranlı yetkililer onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin de yaralandığını duyurdu. Depremin ardından hem İran’da hem de Irak’ta uzun süre elektrikler kesildi. 155 kişinin öldüğünü, 1500 kişinin yaralandığını açıklayan İranlı yetkililer üç gün yas ilan etti.

    IRAK’TA EN AZ 7 KİŞİ ÖLDÜ

    Irak’ta depremden en az 7 kişinin yaşamını yitirdi, 50’den fazla kişi de yaralandı.

    DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

    Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Irak ve Türkiye’nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedildi.

    Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

    TÜRKİYE TEYAKKUZA GEÇTİ

    Sağlık Bakanı Ahmet Demircan deprem sonrası Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘Adana ve Mersin Şehir Hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Ş.Urfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi Sahra Hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10’u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Sağlık Bakanlığı olarak milletimiz adına Irak ve İran halkları için her türlü yardıma hazırız. Tüm afetzedelere geçmiş olsun.” ifadelerini kullandı.

    DERBENDİHAN BARAJI’NA YAKIN YERLERE TAHLİYE ÇAĞRISI

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye’deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

    Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

    KIZILAY YARDIM GÖNDERDİ

    Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta bin adet çadır tırlara yüklenmeye başlandı. Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları tırlara yüklemeye başladık. İlk etapta bin adet çadır göndereceğiz” dedi.

    DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN’DA KORKUYA NEDEN OLDU

    Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman’da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin’de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, “Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum” dedi.

    DEPREM CİZRE’DE DE HİSSEDİLDİ, HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

    Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

    “DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL”

    CNN Türk canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Tuncay Taymaz, “Bu deprem bizim için sürpriz değil. 100-150 kilometrelik bir deprem fayının kırıldığını tahmin ediyoruz. 10 km derinliğinde gerçekleşen bu depremin ilk 72 saatte artçıları 7.5 şiddetine kadar varabilir.” açıklamasında bulundu.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.