DOLAR 32,4407
EURO 34,738
ALTIN 2445,801
BIST 9914,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdurrahman Kaan: AB’nin vize politikasında değişikliğe gitmesi Türkiye için olumlu bir gelişme

    Abdurrahman Kaan: AB’nin vize politikasında değişikliğe gitmesi Türkiye için olumlu bir gelişme
    23.03.2018
    A+
    A-

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, AB’nin vize politikasında değişikliğe gitmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı

    Kaan, açıklamasında şunları kaydetti:

    Avrupa Parlamentosu’nunun ilgili komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) vize politikasını değiştiriyor. Bu bağlamda, önerilen değişiklikler arasında; Schengen vize başvurularında, başvurunun yanıtlanması için öngörülen sürenin 15 günden 10 güne indirilmesi, başvuruların elektronik ortamda yapılması imkânının sağlanması, güvenilir başvuru sahiplerine 1’den 5 yıla kadar çoklu vize verilmesi, AB’nin dışında kalan ülkelere giriş için 7 güne kadar geçerli olacak tek girişli vizelerin verilmesi ve 60 avro olan vize ücretinin 80 avroya çıkarılması gibi konular yer alıyor.

    Söz konusu değişikler, özellikle AB içerisinde yer alan ülkelere, vize ile giren ülkelerin yakın takip etmesi gereken bir süreç. Bu bağlamda, başvurunun yanıtlanmasının 15 günden 10 güne düşürülmesini güzel bir gelişme olarak yorumlayabiliriz. Başvuruların elektronik ortamda yapılmasını da süreci kolaylaştıran etmenlerden biri olarak düşünüyoruz.

    Vizelerin çok girişli ve uzun süreli verilmesi düzenlemesi, vize alan kişi açısından önem arz ediyor. Bu durum, hem vize maliyetinin azalması hem de sık sık vize alma durumunun ortadan kaldırılması açısından oldukça olumlu bir yaklaşım. Vize düzenlemelerini, bu şekilde değerlendirdiğimizde güzel bir gelişme olarak nitelendirebiliriz.

    Vize ücretlerinin arttırılmasına yönelik düzenleme ise oldukça düşündürücü bir konu. Vize başvurusunun maliyetleri, sadece başvuru ücreti ile sınırlı değil. Bununla birlikte birçok ek kalem de mevcut.Türk vatandaşları geçtiğimiz 7 yılda (2010-16) Schengen vize başvuruları için 317 milyon avro ödedi. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi, Türk iş dünyası için son derece faydalı olacaktır.

    Son olarak Türkiye, Avrupa’nın en büyük ticari partnerlerinden biridir. Çok sayıda vatandaşımız Avrupa ile iş yapmakta, Avrupa’ya yatırım yapmakta ve bundan dolayı sık sık seyahat etmek durumunda kalmaktadır. Öte yandan, 7 milyona yakın Türk’ün Avrupa’da yaşaması da önemli bir etmen. Tüm bunlar düşünüldüğünde, vizelerin kaldırılması, Türkiye için kesin bir çözüm olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.