DOLAR 32,4564
EURO 34,7437
ALTIN 2441,423
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: 2020’nin ilk 6 ayı, sektörümüz için en kritik dönem olacak

    Abdüssamet Bahadır: 2020’nin ilk 6 ayı, sektörümüz için en kritik dönem olacak
    15.01.2020
    A+
    A-

    TÜİK 2019 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 1,9 azalarak 1 348 729 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 332 508 ipotekli, 1 016 221 diğer satış türünde gerçekleşti. 2019 yılında ipotekli satışların payı % 24,7 oldu. Türkiye’de 2019 yılında ilk el konut satışı 511 682, ikinci el konut satışı ise 837 047 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı % 37,9, ikinci el konut satış oranı % 62,1 oldu. Türkiye genelinde 2019 Aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %603,4 oranında artış göstererek 50 bin 278 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %24,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 10 bin 137 konut satışı ve % 20,2 pay ile ilk sırayı aldı. Yabancılara yapılan konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 14,7 oranında arttı. Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır konuyla ilgili şöyle konuştu:

    “Sektörümüzde 2019 yılı yerli ve yabancı yatırımcılar açısından kritik gelişmelere sahne oldu. Yılın ilk 7 ayında faiz oranlarındaki artışa paralel olarak iç piyasada bir daralma oluşmuştu. Bu dönemde yabancı yatırımcı taleplerindeki yükselişle bu etkileri hafifletebildik. Satışlarda yabancı yatırımcı oranında gayrimenkul ve inşaat sektörünün görülmemiş oranları elde etmeyi başardık. Yılın tamamında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 14.7’lik bir artış yaşandı. Temmuz ortasında kamu bankalarının başlattığı faiz indirimi hareketiyle, iç piyasada yeniden canlanma dönemi başladı. Bu indirim, hızlı bir toparlanma etkisi yarattı. Yatırımcıların kredi başvurularındaki artış, bu durumun olumlu etkilerini gözler önüne serdi. Kredili satışlar, yüzde 700’ü aştı. Yılın son döneminde yaşanan hareketlilik, yılsonu hedeflerine ulaşılmasında çok büyük destek sağladı. TÜİK’in açıkladığı aralık rakamlarına göre, satışlarda yaşanan yüzde 47.7’lik ’lik artışın da bu destekte büyük payı var. Yılın son döneminde yerli yatırımcı, yılın genelinde ise yabancı yatırımcı oranındaki artışla sektörümüz bir toparlanma dönemini geride bıraktı.

    2019’un temmuz ayında faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi satışlardaki artışta söz sahibi oldu. Geçtiğimiz günlerde faiz oranlarının yüzde 0.79’a düşürülmesi, 2020’ye daha güçlü bir başlangıç yapmamıza vesile oldu. Buradan hareketle yeni dönemde hem satışlarda hem de yeni yatırımlarda ciddi hareketlilik bekliyoruz. Yeni dönem, yeni projelerin hayata geçirileceği bir yıl mesajı veriyor. Çünkü 2019’da hız kazanan satışlar, stokları da eritme noktasında önemli bir kazanım sağladı. 2020 yılının, azalan konut stoğuyla birlikte ortaya çıkan konut ihtiyacının giderilmesine yönelik yatırımlarla dolu, hareketli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Özellikle 2020’nin ilk 6 ayı, sektörümüz için en kritik dönem olacak. Bu dönemde stok miktarının tümüyle eritilmesiyle, yılın ikinci döneminde yeni projelerde bir sıçrama bekleyebiliriz.

    Bahaş Holding olarak 2019’da satışı ve inşaatı süren Meydan Ardıçlı ve Gop Plevne Konutları projelerimizin yerli ve yabancı yatırımcı beklentilerini karşılayan üst düzey donanımları ve sundukları yüksek katma değer ile 2019 yılında satışlarda artıya geçtik. 2020 yılında, oyuncak ve paslanmaz yapı malzemeleri sektörlerinde yaptığımız yatırımları güçlendirerek özellikle ihracatı arttırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Her iki sektörde de mevcut ihracatımızı en az yüzde 30 artırmayı planlıyoruz. İnşaat ve taahhüt işlerimizde, önümüzde çok sayıda kamu ihalesi var. Bu ihalelere girerek yeni taahhüt projeleri üstlenmeyi hedefliyoruz. Konut alanında geliştirdiğimiz Üsküdar’daki kentsel dönüşüm projemizin çalışmaları devam ediyor. Ayrıca masamızda İstanbul’un çok güzel ve özel yerlerinde yapmayı planladığımız konut projeleri var, tek tek hepsini değerlendireceğiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.