DOLAR 32,4919
EURO 34,739
ALTIN 2488,807
BIST 9486,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Abdüssamet Bahadır: İç piyasada satış yönlü hareketlilik güç kazandı

    Abdüssamet Bahadır: İç piyasada satış yönlü hareketlilik güç kazandı
    16.10.2019
    A+
    A-

    TÜİK, Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 oranında artarak 146 bin 903 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 oranında artış göstererek 57 bin 811 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 azalarak 51 bin 393 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 artış göstererek 95 bin 510 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 azalarak 4 177 oldu. Bu verilerden yola çıkarak inşaat sektörü temsilcilerinden Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır şunları söyledi….

    “Ağustos ayında yüzde 5.1’lik artışla yeniden hareketli günlerine geri dönen sektörümüzde, satışlardaki artış hızlandı. Bu süreçte kamu bankalarının faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirme yönlü hareketine özel bankaların da dahil olması, hareketlilikte doping etkisi yarattı. Sektörümüzde yatırım yapmak için uygun şartların oluşmasını bekleyen yatırımcılar, satın alma pozisyonuna geçti. Bu durum eylül ayı satışlarına güç kazandırdı. TÜİK’in açıkladığı eylül ayı satış rakamlarına göre iç piyasada yaşanan yüzde 15.4’lük artış, yılın geri kalan dönemine ilişkin olumlu umutları yeşertiyor. Faiz indiriminin etkisiyle kredili satışlardaki artış, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 410.2’yi buldu. Her zaman söylediğimiz gibi, özellikle faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi yatırımcılar için öncelikle psikolojik olarak satın alma iştahı yaratıyor. Buna ek olarak faiz oranını sabit tutup, vade seçeneklerinin uzatılmasıyla yatırımcı kendini güvende hissediyor. Satın alma ihtiyacını, ödeme takvimindeki uzun vade seçenekleriyle geleceğe karşı güven duyarak gidermek için harekete geçiyor. Bu sektörümüzün her döneminde bu şekilde ilerledi. Diğer bir açıdan bakıldığında içersinde bulunduğumuz hareketli günler, mevcut konut stoğunun hızla eritilmesi ve 2020 yılında yeni projelerin yatırımcılarla buluşturulmasına olanak sağlayan bir gelişme yaratacak. Aralık ayında yapılacak yeni bir faiz indiriminin bu durumun tetikleyicisi olacağına inanıyoruz. Böylece 2020 için hedeflerimizi daha da yüksek tutarak yeni bir döneme daha güçlü bir başlangıç yapabiliriz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.