DOLAR 32,4426
EURO 34,7404
ALTIN 2437,825
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Akbank Sanat “Felsefe Seminerleri” Nisan ayında devam ediyor

    Akbank Sanat “Felsefe Seminerleri” Nisan ayında devam ediyor
    18.04.2019
    A+
    A-

    Akbank Sanat’ın yoğun ilgi gören “Felsefe Seminerleri”nin Nisan ayı programında iki farklı konuk ve iki ilgi çekici dikkat çekiyor; Emmanuel Alloa’nın “İmajların Okunurluğu. Bir Görsel Hegemonya Eleştirisi” başlıklı semineri ile Zeynep Şen’in “İmgeler ve Halleri” konulu semineri.

     

    Emmanuel Alloa seminerin içeriğine ilişkin şunları söylüyor: “Okuryazarlık, her tür hegemonya ve kast ayrıcalığıyla etkin bir biçimde mücadele ederek, her zaman bilginin demokratikleşmesinin bir aracı olmuştur. Ne var ki okunurluk sadece yazılı metinlerle sınırlanmaz. 1920’lerde, Bertolt Brecht ve Walter Benjamin, iktidarın yeni görsel gerçekliklerini deşifre etmek için okuyan bir bakış ihtiyacına dikkat çeker. Bugün söz konusu geleneği devam ettirmek metin ve imaj arasındaki ilişkileri sorgulamak anlamına gelir. Öyleyse imajların bir grameri var mıdır? Görünürü okunura indirgemenin riskleri nelerdir? Fenomenoloji, göstergebilim, ikonoloji ve eleştirel teori gibi, bizi yeni görsel gerçekliklerde yönlendirecek birçok kaynak bulunmaktadır. Şu halde yeni algı normları karşısında nasıl bir özgürleşmeden bahsedilir? İçinde bulunduğumuz zamanla eleştirel bir ilişkiye girmek için başka araçlar geliştirebilir miyiz? İmajlar, birleşik bir dünya-imgesi yerine, çoğul ve dağıtılmış bir görüşün yeri olabilir.”

    Zeynep Şen ise seminerinde; İmgeler isimlerle mi yüklemlerle mi yöndeşir?  Halleri nedir ve nasıl çekilir? Temsil ile öykünme, benzeşim ile iz ne demektir? Dinamogram,  enerji vektörü ve optik bilinçaltı ne anlama gelir? İmgeleri tarihe hapsetmek yerine şimdide canlı tutmak nasıl olur? gibi soruların yanıtlarını felsefeye ilgi duyanlarla paylaşıyor.

    FELSEFE SEMİNERLERİ

    09 Nisan 2019, Salı

    Saat: 18.30

     

    Emmanuel Alloa

    “İmajların Okunurluğu. Bir Görsel Hegemonya Eleştirisi”

    Emmanuel Alloa, İsviçre Sankt Gallen Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi, Basel Eikones NFS Bildkritik Enstitüsü’nde araştırmacı ve Paris 8 Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisidir. Fransız ve Alman fenomenolojisi, çağdaş felsefe, estetik ve politika ilişkileri üzerine çalışmaktadır. Birçok uluslararası araştırma merkezinde (Kunthistorisches Institut de Florence, New York Columbia Üniversitesi, Meksika Michoacana Üniversitesi, Weimar Bauhaus Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi) davetli profesör olarak bulunmuştur. Eserleri için 2016 Yılında Latsis ödülüne, 2019 yılında Aby Warburg ödülüne layık görülmüştür.

     

    25 Nisan 2019, Perşembe

    Saat: 18.30

    Zeynep Sayın

    “İmgeler ve Halleri”

    Zeynep Sayın, 1961 İstanbul doğumlu, yazınbilimci, sanat kuramcısı, öğretim üyesi. İstanbul, Salzburg ve Viyana’da yazınbilim, sanat tarihi ve felsefe okudu. İstanbul’da çeşitli üniversitelerde ve Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde çalıştı. Leipzig’de Hochschule für Grafik und Buchkunst ve Viyana’da Akademie der Bildenden Künste’de ders verdi. Mithat Şen ve Bedenyazısı (Kaknüs, 1999), Noli me tangere (Kaknüs, 2000), İmgenin Pornografisi (Metis, 2003) ve Kötülük Cemaatleri (Tekhne, 2016) Ölüm Terbiyesi (Metis, 2018) adlı kitapları vardır.

     

    Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi

    1 saat öncesinde Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.