DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Alabildiğine geniş virajlar ve yüksek enerji: Suzuka

    Alabildiğine geniş virajlar ve yüksek enerji: Suzuka
    04.10.2018
    A+
    A-

    Pirelli, F1’in efsanevi Suzuka pistindeki Japonya Grand Prix’si için bu yıl orta, yumuşak ve süper yumuşak lastikleri (bu sezon şimdiye dek dört kez seçilen kombinasyon) önerdi. Bu seçimle 130R ve ‘Spoon’ (Kaşık) gibi uzun ve geniş virajlarıyla bilinen Suzuka pistinin son derece değişken ve enerjisi yüksek taleplerinin karşılanması amaçlanıyor. Öyle ki, araçlar Suzuka’da neredeyse sürekli viraj alındığı için Japonya’nın tarihi pisti, aman vermeyen akışıyla yarış takviminin en beğenilenleri arasında yer alıyor. Geçen yıl sıralamalarda tüm zamanların tur rekoru kırılmıştı. Peki, bu sezon F1’de sıkça karşılaşıldığı gibi bu rekor daha da kısalacak mı?

    LASTİKLER AÇISINDAN PİST GÖRÜNÜMÜ

    • Lastik seçimi görünürde her ne kadar geçen yılla aynı olsa da, tüm hamurlar 2017’ye göre bir kademe daha yumuşak olduğu için bu kombinasyon da aslında birer kademe daha yumuşak.
    • Hızlı virajlarıyla ünlü Suzuka pistinin ritminden dolayı, Suzuka’da çekiş ve frenleme yerine yanal kuvvetler söz konusu oluyor.
    • Yılın bu zamanı hava genellikle öngörülemiyor ve sıkça yağmur yağıyor; bu durum pistin evrimini tahmin etmeyi oldukça zorlaştırıyor.
    • Geleneksel olarak aşınma ve bozulma yüksek oluyor zira lastikler yıl boyu görülen en büyük enerji yüklerinden bazılarına burada maruz kalıyor.
    • Takımlar, tutuşu maksimize etmek için yüksek bastırma kuvvetiyle koşarak lastikleri aşağıya itme eğiliminde oluyor. Bu durum, lastiklerin aynı zamanda çok yönlü kuvvetlere maruz kalması anlamına geliyor.
    • Geçen yılın kazanan stratejisi tek pit stop oldu (Japonya’da pek sıra dışı olmayan güvenlik aracı ve sanal güvenlik aracı da bu durumu kısmen etkiledi).

    Isola: “Otomobillerin üretecekleri yeni taktikleri görmek ilginç olacak”

    Formula 1’in lastik tedarikçisi Pirelli’nin Otomobil Yarışları Başkanı Mario Isola, Japonya Grand Prix’si ile ilgili şunları söyledi:

    “Sezonun en yüksek enerji yüklerinden biri Suzuka’da yaşanıyor ve normalde görmeye alıştığımızdan çok daha fazla aşınma ve bozulmaya yol açabiliyor. Takvimdeki sekiz şekilli tek pist olması da lastik aşınmasının sağ ve sol tarafta neredeyse eşit olması anlamına geliyor. 2017’de Suzuka’da tek pit stop stratejisi başarılı oldu ama daha önce trend genellikle iki pit stop yönündeydi. Bu yıl daha yumuşak lastiklerin ve daha hızlı otomobillerin üretecekleri yeni taktikleri görmek ilginç olacak. Takımlar büyük olasılıkla ve mümkünse tek pit stop yapmaya çalışacak ama bunu başarmak için elbette lastik yönetimiyle dengelemeleri gerekecek. Bir pit stopta kaybedilen zamana bağlı olarak iki stop daha hızlı olabilir.”

    YENİLİKLER NELER?

    • Pirelli’nin 2019 lastik geliştirme programı, Japonya Grand Prix’sinin ardından Renault ile Suzuka’da iki gün boyunca devam edecek.
    • Pirelli’nin tek tedarikçisi olduğu Blancpain GT Serisi, geçen hafta sonu Barcelona’da Belçikalı Audi Club Team WRT ve Raffaele Marciello’nun şampiyon olmasıyla sona erdi.

    BU SEZON ÖNERİLEN LASTİKLER

    Os
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.