DOLAR 32,5346
EURO 34,8857
ALTIN 2433,163
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ankara’nın günlük su ihtiyacı 7 barajdan karşılanıyor

    Ankara’nın günlük su ihtiyacı 7 barajdan karşılanıyor

    Ankara’nın 1 milyon 200 bin metreküpe kadar çıkan günlük su ihtiyacı, toplam 1,6 milyar metreküp civarında su tutabilen 7 barajdan karşılanıyor.

    Şehir şebekesine su, Çamlıdere, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Kavşakkaya, Akyar, Çubuk-2 ve Elmadağ barajlarından veriliyor. İçme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük oranda barajlardan karşılandığı Ankara’da, bazı merkezden uzak mahallelerde ise kuyu suyu kullanılıyor. Barajlardan temin edilen su, kentin dört bir tarafında bulunan, başta, Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi olmak üzere toplam 14  arıtma tesisinde arıtılarak kente veriliyor.

    EN BÜYÜK BARAJ, ÇAMLIDERE

    Kente içme-kullanma suyu sağlayan ve 1976-1985 yılları arasında yapılan Çamlıdere Barajı, “Ankara’ya su temin eden en büyük hacimli baraj” unvanını elinde tutuyor. Şehrin kuzeybatısında, İvedik Arıtma Tesislerine 59,6 kilometre uzaklıkta olan barajın toplam hacmi, 1 milyar 220 milyon 380 bin metreküpe kadar çıkıyor.

    Çamlıdere Barajı, 8 dereden besleniyor. Barajda toplanan su, İvedik Arıtma Tesislerine 2 hattan taşınıyor.

    AKYAR, EĞREKKAYA’YI; EĞREKKAYA DA KURTBOĞAZI’NI BESLİYOR

    Azami su hacmi 56 milyon metreküp olan Akyar Barajı, 1992–2000 yılları arasında Eğrekkaya Barajı’nı beslemesi amacıyla, Ankara’nın 90 kilometre kuzeyine yapıldı. Bulak Deresi’nin beslediği Akyar Barajı, 2 ana hatla Eğrekkaya Barajı’na bağlanıyor.

    Kurtboğazı Barajı’nı beslemesi amacıyla 1985–1992 yılları arasında yapılan ve azami su hacmi 112 milyon 300 bin metreküp olan Eğrekkaya Barajı da Ankara’nın 75 km kuzeyinde, Kızılcahamam ilçesine 3 km uzaklıkta bulunuyor. Eğrekkaya Barajı, Çekerek ve Sey çaylarından besleniyor, 15 kilometrelik boru hattıyla Kurtboğazı Barajı’na bağlanıyor.

    Azami su hacmi 92 milyon 53 bin metreküp olan Kurtboğazı Barajı ise Ankara’nın kuzeyinde, İvedik Arıtma Tesislerine 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1973 yılında faaliyete giren Kurtboğazı Barajı, 12 dereden besleniyor. İvedik Arıtma Tesislerine 2 hatla su sağlayan barajın bir kısmı, aynı zamanda rekreasyon amaçlı kullanılıyor.

    KAVŞAKKAYA, KURTBOĞAZI VE ÇUBUK-2, BİRBİRİNİ BESLİYOR

    Ankara İçme Suyu II. Merhale Projesi kapsamında, Ankara Çayı’nın yan kollarından olan Ovaçayı üzerinde içme suyu amaçlı olarak inşa edilen 81 milyon metreküp kapasiteli Kavşakkaya Barajı, Kazan’ın 25 kilometre uzağında yer alıyor.

    Kavşakkaya, Kurtboğazı Barajı ile Çubuk-2 Barajı’nı besleyebiliyor.

    ÇUBUK VE PURSAKLARIN SUYU, ÇUBUK-2’DEN

    Çubuk’un 5 km kuzeyinde,1961–1964 yılları arasında yapılan Ankara’nın 2. barajı olan Çubuk-2 Barajı, 6 dereden besleniyor. Azami su hacmi 22 milyon 445 bin metreküp kapasiteye sahip barajın suyu, Pursaklar Arıtma Tesisi’nde arıtılarak,Pursaklar ve Çubuk’un su ihtiyacı karşılanıyor.

    KARGALI, HEM YERALTI BARAJI, HEM ARITMA TESİSİ…

    Elmadağ ilçesinin su sorununu çözmek için Kargalı mevkiine inşa edilen yeraltı barajı ise bir ilk olma özelliği taşıyor. Kapasitesi 2,5 milyon metreküp olan Elmadağ- Kargalı Yeraltı Barajı, en büyük yeraltı barajı ve baraj kompleksi içinde entegre su arıtma sistemine sahip olma özellikleriyle, Türkiye’nin ilklerinde yerini alıyor. Elmadağ’ın uzun yıllar boyunca su ihtiyacını karşılayacak şekilde inşa edilen barajın yanı sıra Elmadağ’a ayrıca Hisarköy mevkiinde bulunan kuyulardan da su sağlanıyor.

    KURAKLIK DÖNEMİNİN SİGORTASI

             Ankara’nın uzun vadeli su ihtiyacını güvence altına almak amacıyla 1 yıl gibi rekor  sürede bitirilen Kesikköprü Barajı ile İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi arasında, her biri 128 km uzunluğunda toplam 384 kilometrelik 3 ayrı boru hattı bulunuyor. Kesikköprü Barajı’nın 95 milyon metreküp hacmi olmasına rağmen barajın gerisinde toplam kapasitesi yaklaşık 6 milyar metreküp olan Hirfanlı Barajı   bulunduğundan, su potansiyeli çok yükseklere çıkabiliyor. Kesikköprü sistemi, ileride yaşanabilecek bir kuraklıkta, susuzluğa karşı Ankara’nın sigortası olarak değerlendiriliyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.