DOLAR 32,4426
EURO 34,7404
ALTIN 2437,825
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Aşırı sıcaklar bastırdı klima satışları 10’a katladı

    Aşırı sıcaklar bastırdı klima satışları 10’a katladı

    Yaz sıcaklarının aniden bastırması tüketicileri klimaya hücum ettirdi. Özellikle geçen hafta klima satışları 10 kata kadar arttı. Satış noktalarında klima stokları bitti ve montajda da sıra oluştu.

    Geçen hafta yaz sıcaklarının bir anda bastırmasıyla tüketiciler klimaya hücum etti. E-ticaret siteleri, teknoloji mağazaları ve elektronik markalarının bayilerine koşan tüketiciler, klima stoklarını birkaç günde eritti. Şirketlerden paylaşılan bilgilere göre tedarikçilerden klima stoklamak için birbirleriyle yarışmaya başlayan bayiler, montajlara ise yetişemez bir duruma geldi. Beyaz eşyada yapılan ÖTV indirimi ve markaların kampanyaları da buna eklenince rekor düzeyde klima satışı gerçekleşmeye başladı. Birçok klima satış noktası, özellikle bayramdan sonraki haftada satışların yaklaşık 10 kata kadar artış gösterdiğini ifade ediyor. Türkiye’deki e-ticaret platformlarından Hepsiburada’nın paylaştığı verilere göre klima satışları, son günlerde artan hava sıcaklıkları ve uygulanan kampanyalar ile 2016 Haziran’ına göre yüzde 50 arttı. Şirketten yapılan açıklamada, özellikle haziran ayının son haftasında klima satışlarında önemli bir yükseliş olduğu belirtilerek, “Bir önceki haftaya oranla hem site trafiği hem de satış anlamında 7 kat artış yaşandı” denildi. Sabancı Topluluğu’nun iklimlendirme şirketi İklimSA’nın İş Birimi Direktörü Tansu Öztorun ise montajların 3 kat arttığını ifade ederek, “Özellikle haziranın son 4 günü içerisinde, ayın diğer günlerine göre İklimSA bayi satışlarında ve servis montajlarında yüzde 300 seviyesinde artış gerçekleşti” dedi.

    OLMAZSA OLMAZ

    Söz konusu dönemde satışların yüzde 800 arttığına dikkat çeken Media Markt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Hava sıcaklığı nedeniyle satışlar arttı. Ancak asıl sebep artık klima algısının değişmesi. Klimalar artık lüks olarak görülmek yerine buzdolabı, çamaşır gibi elzem görünen bir ürün haline geldi. Yeni bir teknoloji olan ‘inverter’ özelliğiyle birlikte klima sadece soğutan değil aynı zamanda ısıtan bir ev aleti haline dönüştü. Yani yaz kış kullanılacak bir ürün olarak görülmeye başlandı.”

    ALIRKEN DİKKAT

    Tüketicilerin klima alırken dikkat etmesi gereken noktaların başında ‘BTU’ ile ifade edilen soğutma kapasitesi bulunuyor. Buna göre oda büyüklüğüne göre gerekli klimaları şu şekilde; 12-18 metrekare için 9 bin BTU, 18-25 metrekare 18 bin BTU, 25-35 metrekare için 24 bin BTU’luk modeller gerekiyor. Ayrıca klima seçimi yaparken mutlaka enerji sınıfına ve çalışma gürültüsüne de dikkat edin.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.