DOLAR 32,5685
EURO 34,9904
ALTIN 2460,476
BIST 9900,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bakan Kurum: İstanbul’da 6 bin 300 tane sosyal konutu inşa edeceğiz.

    Bakan Kurum: İstanbul’da 6 bin 300 tane sosyal konutu inşa edeceğiz.
    17.03.2019
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Ümraniye’de 2B bölgesinde ikamet eden vatandaşlarla bir araya geldi.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012’de 2B Yasası’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çıkardıklarını ve Türkiye genelinde 769 bin vatandaşı ilgilendiren bu mülkiyet problemini çözmek üzere yola çıktıklarını, bugün itibarıyla 543 bin vatandaşın 2B’ye ilişkin mülkiyet sorununu çözdüklerini ve tapularını verdiklerini anlattı. Kartal’da sürdürülen kentsel dönüşüm projelerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Kurum, Kartal’da kentsel dönüşüm kapsamında ilk temelin gelecek hafta atılabileceğini kaydetti.

    “ÜMRANİYE’DE 19 BİN TAPU DAĞITIMI YAPILDI”
    Ümraniye’de toplam 3,5 milyon metrekarelik alanda, 19 bin hak sahibine tapu dağıtımı yapıldığını belirten Kurum, “Şimdi artık bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler belli. Biz Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla, İller Bankası Genel Müdürlüğümüzle, Bakanlığımızla sahadayız. Bu işi İstanbul’da, Türkiye’de 3-4 tane bilen birisi varsa, bunlardan birisi de İsmet Yıldırım’dır. İsmet Yıldırım, Ümraniye Belediye Başkan Adayımız, bu sizin için bir şanstır. İnşallah başkanımızın arkasında bu projeleri çok rahat çözersiniz.” diye konuştu.
    Bakan Kurum, bölgede imar planlarının yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
    “Bundan sonra yapılacak şey belli. Buranın kentsel dönüşüme uğraması gerekiyor. Bu noktada ister kendiniz yapın, ister ‘Biz kendimiz müteahhide verelim’ deyin, oradayız. ‘Bize faiz noktasında kredi verin’, yine yanınızdayız. ‘TOKİ yapsın, Emlak Konut yapsın’, yine yanınızdayız. Siz nasıl istiyorsanız, biz bu dönüşümü sizinle beraber, Bakanlık olarak her türlü desteği vermek üzere yapacağız inşallah. Bizim zaten tüm Türkiye genelinde kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor.”

    “İSTANBUL’DA 6 BİN 300 SOSYAL KONUT İNŞA EDECEĞİZ”
    Bakan Kurum, bölgede yapılan imar planıyla birlikte güzel bir şehircilik anlayışı konulacağını, içinde camilerin, okulların, bisiklet yollarının olduğu bu planı hep birlikte uygulayabileceklerini ifade ederek, buna ilişkin Bakanlık olarak her türlü desteği Ümraniye’ye vermeye hazır olduklarını söyledi.
    Murat Kurum, şu açıklamalarda bulundu:
    “Kentsel dönüşümle ilgili bu kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. İstanbul’da tam 50 bin konutluk, sosyal konut projemizi başlattık. 2023 yılına kadar hedefimiz 250 bin sosyal konut projesini yapmak. Hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde, bu ülkede konutu olmayan alt gelir grubu vatandaşım kalmasın, anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul’da 6 bin 300 tane sosyal konutu inşa edeceğiz. Taksitlerimiz 652 liradan başlıyor, 240 aya kadar da vadelerimiz var. Bugüne kadar da çok güzel bir başvuru oldu hamdolsun. Bu başvurular da artarak devam edecek.”

    ”KARTAL’DA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TEMEL ATABİLECEK KONUMA GELECEĞİZ”

    Bakan Kurum, Ümraniye’de vatandaşlarla bir araya gelmesinin ardından, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kartal’daki son durumun sorulması üzerine Kurum, çok elim bir kaza yaşandığını dile getirerek, hemen akabinde bölgede yapılan çalışmalarda 9 binanın daha riskli olduğunu ve bunların da acilen yıkılması gerektiğinin tespit edildiğini söyledi.  Bakan Kurum, bunun ardından hızlı şekilde yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Yıkımların ardından orada olması gereken az katlı, yatay mimari anlayışıyla projelerimizi de tamamladık. İnşallah önümüzdeki hafta da temel atabilecek konuma gelmiş olacağız ve 16 ay gibi bir sürede de vatandaşlarımıza evlerini teslim edeceğiz. Tabii bu örnek kötü bir örnek. Bugüne kadar depremlerde 82 bin canımız gitti. Biz istiyoruz ki başka canlarımız gitmesin, başka acılar çekmeyelim. Bu çerçevede de 81 il valiliğimize gönderdiğimiz genelge çerçevesinde ki onu da o gün göndermiştik, kötü bir tesadüf, bütün valiliklerimiz, belediye başkanlarımız hızlı bir şekilde bu alanları çalışıyorlar. Biz de her yıl 300 bin konut dönüştürmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 1,5 milyon konutu dönüştürme hedefiyle yola çıktık. Bunu da yaparken işte o Yeşilyurt Apartmanı gibi en acil, en riskli binaların dönüşümüyle başlayacağız” açıklamalarını yaptı.
    Söz konusu 300 bin konutun yüzde 10’unu TOKİ eliyle yapacaklarını dile getiren Kurum, bir kısmını İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla, 4 milyar liraya kadar kredide faiz desteği vererek gerçekleştireceklerini söyledi.  Bakan Kurum, bugün Ümraniye’de bir kentsel dönüşüm projesine ilişkin vatandaşlarla görüştüklerini hatırlatarak, “Vatandaşımızın bu noktada bize inancı, güveni tam. Biz de onları mağdur etmeyecek şekilde bu kentsel dönüm projelerini yürütmek istiyoruz ve onların rızası çerçevesinde yapmak istiyoruz. Bu, bundan sonraki süreçte inşaat sektörünün en önemli, acil gündem maddesidir, bu çerçevede de biz çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diye konuştu.

    “BAŞVURANLARIN TESPİTİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR”
    Kartal’daki göçüğün ardından yapılan çağrıya ilişkin taleplerin sorulması üzerine de Kurum, “Özellikle Kartal Orhantepe Mahallesi’nde çok ciddi başvurular oldu. Gelen tüm başvuruların ücretsiz bir şekilde bina tespitlerini arkadaşlarımız yapıyorlar. O bölgede Yeşilyurt Apartmanı durumundaki ne kadar bina varsa bu tespitler neticesinde de vatandaşlarımızla görüşerek bu dönüşüm sürecini o doğru örneği gösterip, doğrudan yola çıkarak tüm Kartal Orhantepe’de, tüm İstanbul’da yapmak istiyoruz.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.