DOLAR 32,3367
EURO 35,1537
ALTIN 2242,01
BIST 8750,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bankaların konut kredisi faiz oranları Nisan başında ne kadar oldu?

    Bankaların konut kredisi faiz oranları Nisan başında ne kadar oldu?
    01.04.2020
    A+
    A-

    Bankaların kredi faizleri yaklaşık on aydır sürekli düşüş yönünde hareket ediyor. Son on aylık süreçte repo faizlerinin istikrarlı şekilde düşmesi ile konut kredisi faiz oranları da yarı yarıya yakın geriledi. Hemen her bankada psikolojik seviye olan %1’in altına inen konut kredisi faizleri coronavirus salgınının oluşturdu riskler ve piyasalardaki hareketlilik ile durdu.

    Kurdaki yükseliş ve bankaların likidite kaynaklarını ticari kredilere yönlendirmesine rağmen konut kredisi faiz oranları yükseliş göstermedi. Bankaların konut için kredi faiz oranları hemen her bankada mart başındaki seviyelerde yer alıyor.

    Konut kredileri için peşinat oranlarının düşürülmesi uygun faiz oranları ile birlikte son haftalarda krediye talebi yükseltti. Konut değerinin en fazla %80’ine kadar kullanılabilen kredi coronavirus salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında %90’a çıkarıldı.

    Nisan başında konut için en uygun faiz oranı %0.79 olarak uygulanmaya devam ediyor. Söz konusu oran kamu bankalarında sadece sıfır konut alımları için kullandırılırken ikinci el konut için ise en düşük faiz %0.91 seviyesinde uygulanıyor.

    Bankalardan 350.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri yaklaşık 4.500 TL oluyor. Kredinin kişiye göre değişen masrafları hariç toplam geri ödeme rakamı ise 543.000 TL’ ye karşılık geliyor.

    KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 1 Nisan itibariyle bankaların konut için uyguladığı en uygun faiz oranları şu şekilde;

    Kamu Bankaları 

    Kamu bankaları ilk kez satışa sunulan konutlar için ortak kredi kampanyası sunuyor. Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası sıfır konut için aylık %0.79 faiz oranı ile 15 yıl vadeye kadar kredi kullandırıyor.

    Kamu bankalarının geçtiğimiz hafta ikinci el konutlar içinde kredi faiz indirim uygulayarak oranlarını 15 yıl vadeye kadar %0.94’e indirdi.

    Türkiye Finans Katılım Bankası 

    Türkiye Finans Katılım Bankası 10 yıl vadeye dek kampanyalı konut finansmanı için 60 ay vadeye kadar  %0.91’ ye 120 ay vadeye kadar ise %0.95’e oranı ile konut finansmanı kullandırıyor.

    İş Bankası 

    İş Bankası %1.75 tabela faiz oranı sunsa da kampanyalı ürünleri için %0.95 faizle konut kredisi sağlıyor.

    Akbank

    Akbank 10 yıl vadeye kadar aylık %0.97 faiz oranı ile kredi sunuyor.

    Yapı Kredi 

    Yapı Kredi Bankası 10 yıla dek tüm vadelerde %0.99 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.