DOLAR 32,5234
EURO 34,8914
ALTIN 2423,309
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Başkan Topbaş Şile Bezini tanıttı

    Başkan Topbaş Şile Bezini tanıttı
    17.09.2017
    A+
    A-

    Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve köylülerle birlikte, Şile bezinin yapılışını basın mensuplarına uygulamalı olarak gösteren Başkan Kadir Topbaş, “Arzu ediyoruz ki dünya sağlıklı bir yaşam için tercih edilecek bu kumaşı bilsin ve tanısın” dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, AK Parti Şile İlçe Başkanı İlhan Ocaklı ve köylülerle birlikte, Şile bezinin yapılışını basın mensuplarına uygulamalı olarak gösterdi. Şile bezininin ipliğini yoğuran, kaynatan ve denizde yıkayarak kuma kuruması için seren Kadir Topbaş ve Can Tabakoğlu renkli görüntüler verdi.

    Şile sahilinde düzenlenen programda Şile bezinin çok eski geçmişi olan tarihi bir ürün ve doğal bir ürün olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, çile halindeki ham ipliği sulu bir hamur içersene sokarak güçlendirme yapıldığını ve kaynatıldığını ifade eden Kadir Topbaş, daha sonra kurumaya bırakılan bezin dokumaya hazır hale getirildiğini söyledi. Şile bezinin en önemli aşamasının bezin Karadeniz’de yıkanması olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, “Şile bezinde gördüğünüz renkler tamamen doğal kök boya. Kimyasal hiçbir şey yok. Şile bezinin özelliği, kırışıklığını Karadeniz’deki tuzlardan almasıdır” dedi.

    Can Tabakoğlu da Şile bezinin 600 yıllık Türkmen geleneğinden geldiğini ve Osmanlı döneminden beri Şile’de en doğal şekliye yapıldığını söyledi. Giydiği gömleği gösteren Tabakoğlu, “Şile’yi sırtımızda taşıyoruz” diye espri yaptı.

    Daha sonra Şile bezi üretim atölyesini gezen Kadir Topbaş ve beraberindekiler, Şile bezinin dokunma aşamalarını tezgahları tek tek gezerek inceledi. Şile bezinin dikiminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK kurslarında yapıldığını belirten Kadir Topbaş, “Şile bezinde yapılan ürünler çok sağlıklı. İnsanlar geç olmadan Şile’ye gelsin, Şile bezini fark etsin istiyoruz. Bebekler için çok yüksek fiyatlara doğal ürün arayanlara Şile bezinden yapılma ürünleri tavsiye ediyorum” diye konuştu.

    Bugün sabah 10. torunun dünyaya geldiğini ve Salih ismini verdiklerini müjdeleyen Başkan Kadir Topbaş, kendi torunlarında da Şile bezi kullandığını söyledi. Başkan Topbaş’ı tebrik eden Can Tabakoğlu, Topbaş’a torunu için Şile bezinden yapılma bebek bakım bezi hediye etti.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şilelilerle buluştu ve AK Parti İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. Binanın önünde Başkan Topbaş’ı karşılayan Şilelilerle sohbet eden Kadir Topbaş’a Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve Şile AK Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı’nın da eşlik etti.
    Burada vatandaşlara hitap eden Kadir Topbaş, yerel yönetimlerin gücü ülkelerin kalkınmasına önemli katkı sunduğunu belirterek, göreve geldiğinden bu yana İstanbul’un her ilçesine yatırım ve hizmet götürdükleri gibi Şile’de de birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Şile’nin köylerine kadar su, doğalgaz, yol getirdiklerini hatırlatan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

    “Bugüne kadar Şile’ye gerçekten tahmin edilemeyecek yatırımlar yaptık. Yeterli görmüyoruz, devam ediyoruz. 13,5 yılda İstanbul’a 105 milyar lira, sadece Şile’ye 1 milyar 650 milyon lira yatırım yaptık. Binin üzerinde şantiye var şu anda İstanbul’da. Başkan olarak ben her gün bir şantiyeyi ziyaret edeceğim desem 3 yıl gerekir. Her tarafta bir iş var. Şile özelinde yapılanları sizler zaten yaşıyorsunuz. Kültür merkezleri, köylerde çeşmesidir fırınıdır, ne ihtiyaç önümüze geldiyse hiç hayır demedik. Ve şunu da söyleyeyim bereketi her daim artıyor. İş yaptıkça gelişiyor. Biz cimrilik yapmadık. Hep ekmeğimizi bölüşmeyi paylaşmayı yeğledik. Bu da bizi daha güçlü kıldı. Ve beraberce Türkiye’nin geleceğini hazırlıyoruz.”

    Şile ilçesinin Şile beziyle markasını dünyada tekrar hak ettiği bir noktaya taşımaya başladığının altını çizen Kadir Topbaş, “Bugün şile bezi gömleğimi giyerek geldim. Arzu ediyoruz ki dünya sağlıklı bir yaşam için tercih edilecek bu kumaşı bilsin ve tanısın. Medyamız bunu tanıtsın ve bilinsin. Sağlıklı ve doğal bir giysi” dedi.

    Şile için öteden beri düşündükleri Şile Değirmeni projesinin Koruma Kurulu’ndan geçtiğini müjdeleyen Topbaş, “İnşallah yakında inşaatına başlayacağız. İnanıyorum ki insanlar şile değirmeninden gelip un almak ekmek almak kahvaltı yapmak için Şile’yi yaz kış tercih edecekler. İnşallah metroyu bitirdiğimiz zaman da Alemdağ’dan bu tarafa shuttle ile geleceğiniz daha kısa mesafe ile İstanbul’un her yerine erişeceksiniz. Meydanda bir düzenleme var, altında otopark üstü çarşı. Limanda da aynı şekilde çalışmalar yürütülüyor. Hizmet bizim işimiz. Sizi arkamızda gördüğümüz müddetçe daha fazla iş yapma arzumuz daha da gelişiyor” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.