DOLAR 32,5142
EURO 34,8855
ALTIN 2439,516
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    BUSKİ çamurdan elektrik üretiyor

    BUSKİ çamurdan elektrik üretiyor

    Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapımını gerçekleştirdiği Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde arıtma tesislerinden çıkan çamurların yakılarak bertarafına başlandı. Tesiste, çamur yakma neticesinde açığa çıkan enerjiden elektrik üretimine de geçildi. Tesiste üretilen elektrik enerjisi Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak.

     

     Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “daha yaşanabilir ve sağlıklı Bursa” hedefinde yoğunlaştırdığı çevre yatırımlarının son örneği, Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde üretime başlandı.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin öncülüğünde gerçekleştirdikleri inceleme gezileri sonrası, dünyadaki en iyi örnekleri model alınarak projelendirdikleri tesiste, elektrik üretimine başladıklarını belirten BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, arıtma tesislerinden çıkan çamurların yakılarak bertaraf edildiğini vurguladı.

    Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde son sistem teknolojinin kullanıldığı belirten Çetinavcı, “Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde kurulu bulunan çamur yakma tesisimiz, her biri 200 ton/gün yaş çamur kapasiteli iki adet paralel çalışan yakma sisteminden meydana geliyor.  Her bir yakma sisteminin kendine ait çamur besleme sistemi, atık ısı kazanı ve atık gaz arıtma sistemi mevcut. Her iki sistem için de ortak bir adet türbin sistemi yer alıyor. Tesiste, çamur yakma neticesinde açığa çıkan enerjiden elektrik üretimine de geçildi. Nihai kapasite olarak saatte 2500 KW elektrik enerjisi üretilecek. Yakma tesisinden üretilen enerji, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak.” diye konuştu.

    Koku şikayetleri son bulacak

    Doğu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri’ndeki lagünlerde bundan böyle depolama yapılmayacağından, çevre yerleşim birimlerinden gelen koku şikayetlerinin son bulacağını ifade eden Çetinavcı, tesis bünyesinde Avrupa Birliği (AB) Atık Yakma Direktifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili Türk ve Avrupa Yönetmelikleri’nde belirtilen hususların istisnasız olarak sağlandığını da sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.