DOLAR 32,584
EURO 35,0328
ALTIN 2461,207
BIST 9890,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    ÇEİS’ten Enerji Tasarrufu Haftası’nda çöpten üretilen alternatif yakıt çağrısı

    ÇEİS’ten Enerji Tasarrufu Haftası’nda çöpten üretilen alternatif yakıt çağrısı
    13.01.2020
    A+
    A-

    Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÇALBIYIK, Türkiye’de yaklaşık 32 milyon ton/yıl belediye katı atığı üretildiğini belirterek “Bu atıkların en az 7 milyon ton ek yakıt üretim potansiyeli bulunuyor. Ek yakıtların çimento sektöründe kullanımı ile 3 milyon tona yakın kömürün ithali önlenerek döviz tasarrufu sağlanabilir” dedi.

    Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÇALBIYIK, Enerji Tasarrufu Haftası’nda Türk Çimento Sektöründeki atık kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’deki alternatif yakıt kullanım oranını Avrupa ve dünyada olduğu gibi yüksek ortalamaya çıkarabilmek için belediye atıklarının (çöplerin) kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Suat ÇALBIYIK, “Türkiye’de yaklaşık 32 milyon ton/yıl belediye katı atığı üretilmekte olup, bu atıklardan en az 7 milyon ton ek yakıt üretim potansiyeli bulunmaktadır. Bu ek yakıtların çimento sektöründe kullanımı sayesinde, 3 milyon tona yakın kömürün ithali önlenerek döviz tasarrufu sağlanabilir ve cari açığın azaltımı mümkün olabilir. Öte yandan, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının azaltımına ve belediye katı atık depolama alanlarına gidecek atık yükünün hafifletilmesine olanak sağlanabilir. Aynı zamanda belediyenin depolama tesisi işletme maliyetleri de düşer.

    Bununla birlikte belediye katı atıklarının, belediye katı atık sahalarında kurulacak biyolojik kurutma sistemlerine sahip ön işleme tesislerinde işlenmesi ile “atıktan türetilmiş yakıt” üretilebilir. Bu tesisleri belediyeler veya özel iştirakler kurabilir. Geri dönüşümü mümkün olmayan plastik, kağıt, karton, tekstil gibi malzemeler ve organik içerik kurutulur ve çimento sektöründe alternatif yakıt olarak kullanılır. Tesis, geri kazanılabilir malzemelerin ve üretilen alternatif yakıtların satışından gelir eder” dedi.

    “2018 yılında 60 milyon dolar tasarruf sağlandı”

    Türkiye genelinde faaliyet gösteren 55 çimento fabrikasının 35’inin, atıkları alternatif yakıt olarak kullanma lisansına sahip olduğunu da hatırlatan Suat ÇALBIYIK şunları söyledi: “2008 yılında ülkemizde 88 bin ton olan alternatif yakıt kullanımı, 2018 yılında ancak 1 milyon tona ulaşmıştır. Sektörümüzün atıkları alternatif hammadde olarak kullanım miktarı ise 2018 yılında 1,5 milyon ton’dur. 1 milyon ton alternatif yakıt kullanımı, yaklaşık %7 termal ikame oranına karşılık gelmektedir. Avrupa Birliği ülkelerindeki çimento fabrikalarında ise ısıl gücün ortalama olarak yaklaşık %44’ü (bazı tesislerde %100’e yakın) atıklardan karşılanmaktadır. Ülkemizde çimento fabrikalarının 2018 yılında kullandığı 1 milyon ton atık ile yaklaşık 600 bin ton ithal kömür tasarrufu sağlanmış ve yine yaklaşık 60 milyon USD döviz ülkemizde kalmıştır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.