DOLAR 32,536
EURO 34,9474
ALTIN 2439,357
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Çocuğunuzun ilk yürüdüğü anın videosu kaç akıllı telefon eder?

    Çocuğunuzun ilk yürüdüğü anın videosu kaç akıllı telefon eder?
    14.11.2017
    A+
    A-

    Telefon çaldırma haberlerini sık sık duyarsınız. Sonrasında özel resimleri basına sızan ve onları geri almak için tekrar ödeme yapmak durumunda kalan ünlülere dair pek çok örnek var önümüzde. Hatta bu fotoğraflar vizyona girmesi beklenen milyon dolarlık bir Hollywood yapımına ait olursa, mali kayıplar tahminlerin çok üzerinde olabilir. Peki sizce cep telefonunun kendi donanım değeri mi, yoksa içindeki verilerin kıymeti mi daha büyük? İşte çağımızın en bilgece ve cevap aranan sorularından biri…

    Donanım dünyası özellikle geçtiğimiz son 15 yıldır katlanarak artan bir ivme ile büyüdü. Bunun sebebi beklentilere daha hızlı ve net cevap verebilmek için kaydedilen verileri dijital ortama geçirmek ihtiyacı idi. Bu sayede cep telefonu operatörünüz ya da internet sağlayıcınız her ay sonunda 15 milyon TL’lik faturayı tek tek imzalamayacak; tutarları saniyeler içinde doğru şekilde hesaplayabilecek ve kullanıcılara aktarabilecekti. Bu durum donanım firmaları arasında ciddi bir rekabete yol açtı. Ve her şey son kullanıcının işine yaradı; Uygun fiyatlı, yüksek seviyeli dijital kameralar, notebooklar ve akıllı telefonlar…

    Canon Eurasia İş Çözümleri Ürün Geliştirme Müdürü Bora Şar, durumun donanım dünyasında bir canavar yaratmaya başladığını belirtiyor ve “Bütün fotoğraf dünyası dijital ortama taşındı. Banka şubelerine gitmemeye başladık. Kimse ile paylaşmak istemediğimiz özel verilerimizi dahi dijital formda tutmaya, birileri ile iletişim kurmak istiyorsak dijital ortamlardan geçen sistemleri tercih etmeye başladık. Sonuç olarak insanlık tarihinin görmediği yoğunlukta saklanan ve sürekli büyüyen birer veri kaynağı haline dönüştük” diye açıklıyor son gelinen noktayı.

    Gelinen noktada soru şu; Kişisel olarak önem verdiğimiz kıymetli verileri ne şekilde koruyacağız? Donanımlar artık verileri dijitale işlemek için kullanılan bir ara yüze dönüşse de veri ile ilişkide bulunan her enstrüman gibi donanımlarda güvenlik altına alınmalı. Bilgi teknolojileri dünyasında diğerleri kadar önemsenmese de çok fonksiyonlu yazıcılar bu enstrümanların içinde en çok ihmal edilen donanımlar.

    Güvenliğin önemli halkası

    Ofis ekipmanından baskısını alıp dağıttığınız belge türlerini düşünün: Sözleşmeler, pasaportlar, özgeçmişler, müşteri mektupları ve anlaşmaları, bordrolar, strateji belgeleri, iş teklifleri… Peki bu verilerin yanlış ellere geçmesini nasıl önleyebilirsiniz?

    Cihazlarda HDD şifreli olarak bulundurulan donanımlar ve gönderilen verileri network üzerinde şifreli olarak tutan yazılımlar ile Canon MFP cihazlar son kullanıcıya uçtan uca bir güvenlik sunuyor. Fakat veriyi saklamak ve yetkilendirmek de artık yeterli değil.

    Hangi veriyi kim, ne şekilde, ne aralıkta işlemiş gibi soruların cevabını veren sistemlere de ihtiyaç var. Canon İş Çözümleri Ürün Geliştirme Müdürü Bora Şar, bu noktada sadece Canon IWSAM (Image Ware Secure Audit Manager) teknolojisinin bu ihtiyaca cevap verdiğini ve MFP cihazların üzerinden geçen bütün verilerin içeriğini kontrol ettiğini açıklıyor. Bu işlemlerin fotokopi, tarama veya yazdırma olması da fark etmiyor.

    IWSAM konusunda daha açıklayıcı olmak gerekirse, fotokopisi çekilen bir evrağın görsel içeriği OCR sistemi ile değiştirilebilir metin haline getiriliyor. Sonra bu metin, içeriğinde önceden belirlenen tetikleyici kelimeler ile aranıyor. Bulunması durumunda da doküman resim ve metin içeriği ile beraber ilgili kişiye bir uyarı ile gidiyor. Yetkilendirilmiş kelime listesindeki her kelime için farklı bir yetkili kullanıcı tanımlanabiliyor. Böylelikle içinde “bordro” geçen bir metin incelenmek üzere insan kaynaklarına gönderilirken “Alış fiyatı” geçen bir metin ile uyarı satın alma departman müdürüne yönlendirilebiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.