DOLAR 32,5916
EURO 35,0051
ALTIN 2453,896
BIST 9791,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Deprem Elazığ ve Malatya’daki madencileri kaygılandırdı

    Deprem Elazığ ve Malatya’daki madencileri kaygılandırdı
    30.01.2020
    A+
    A-

    Depremden etkilenen Elazığ ve Malatya’da 112 madencilik faaliyeti yürüten firma bulunuyor. Toplam 3323 kişiyi istihdam eden ve 2019 yılında 190 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren firmalar, verginin yanı sıra Ocak sonunda ödemeleri gereken ruhsat yıllık harç bedellerinin de 3 ay süreyle ertelenmesini talep ediyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 112 firmanın talebini ilgili kurumlara ilettiklerini ve depremin bölgeye etkisini minimuma indirip daha hızlı toparlanması için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya’da vergi kanunlarının uygulanması bakımından üç ay süreyle “mücbir sebep” ilan etti. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, bölgenin yaralarını sarması ve daha hızlı toparlanabilmesi için kararın son derece yerinde olduğunu söyledi. Elazığ ve Malatya’da toplam 112 maden üretim tesisinin bulunduğunu, bu yapıların bölgeye hem ekonomik hem de istihdam anlamında ciddi değer sağladığını anlatan Dinçer, şirketlerin Ocak sonunda ruhsat yıllık harç bedellerinden doğan ciddi ödemelerinin bulunduğunu belirtti. Dinçer, verginin yanı sıra ruhsat ödemelerinden doğan yıllık harç bedellerinin de ‘mücbir sebep’ statüsünde değerlendirilmesinin ekonomik faaliyetlerin aksamadan devam edebilmesi için son derece önemli olduğunu kaydetti.

     

    Elazığ ve Malatya’nın maden ihracatı 190 milyon dolar

    İMİB Başkanı Dinçer, bölgede toplam 112 firmanın 3323 kişiyi istihdam ettiğini ve bölgenin Türkiye ekonomisine önemli derecede katkı sağladığını söyledi.   Depreme konu olan bölgedeki firmaların madencilik faaliyetlerinden doğan vergilerinin “mücbir sebep” altında uzatıldığını, ancak yetkililerden ek taleplerinin olduğunu belirtti. Bölgenin 2019 yılında toplam 190 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Dinçer, “Biz maden sektörü temsilcileri olarak, aynı hassasiyetin ruhsat kapsamındaki harç bedellerinde gösterilmesini yetkililerimizden rica ediyoruz. Bu noktada; 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında madencilik faaliyetlerinden doğan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü onayına tabi ruhsatlardan kaynaklanan ve Ocak ayı sonuna kadar ödenmesi gereken yıllık harç bedelinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygulaması ile benzer biçimde, ‘mücbir sebep’ altında, uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.

     

    İMİB Başkanı Dinçer, “Bölgede önemli maden sahaları var. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli doğal taşlarından biri olan Elazığ Vişnesi, bu bölgeden çıkartılıyor. Hep söylediğimiz gibi vergilerdeki erteleme, sektör temsilcileri için önemli. Biz devletimizin her zaman yanındayız ve vergilerimizi her zaman zamanında ödüyoruz. Sadece bölgede faaliyet gösteren maden sektörü temsilcilerinin hakkını gözetmek bizim sorumluğumuzda. Yanı sıra bunları yetkililerden talep etmekte… Biz şunu biliyoruz; madencilikte dışa bağımlılığımız giderek artmaktadır. Ülke olarak toplam ithalatımızın yaklaşık yüzde 75’i enerji, hammadde ve ara mal kalemlerinden oluşmaktadır. İhtiyaç duyduğumuz enerji kaynaklarını ve metalleri dışarıdan satın almak için her geçen yıl çok büyük bedel ödüyoruz. Ülkemiz ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metale her yıl yaklaşık 25 Milyar USD bedel ödüyor. Kendi maden potansiyelimizi değerlendirmede ciddi sorunlar yaşadıkça bu bedel her geçen gün daha da artacaktır”  değerlendirmesinde bulundu.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.