DOLAR 32,5089
EURO 34,8256
ALTIN 2489,624
BIST 9548,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Depremde halat salınımını yüzde 55 azaltan asansör teknolojisi

    Depremde halat salınımını yüzde 55 azaltan asansör teknolojisi
    11.04.2019
    A+
    A-

    Mitsubishi Electric’in yüksek katlı binalar için geliştirdiği Pasif Halat Salınım Kontrol Cihazı yüksek güvenlik ve konfor sunuyor

    İleri teknolojisiyle toplumların yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan Mitsubishi Electric, uzun süreli depremler ve sert rüzgarlarda sallanan yüksek katlı binalarda asansör halatındaki salınımı kontrol altına alan yeni bir cihaz geliştirdi. “Pasif Halat Salınım Kontrol Cihazı” adı verilen bu yeni teknoloji sayesinde artık deprem ve şiddetli rüzgar gibi zorlu koşullar altında bile çalışabilecek asansörler, güvenlik ve konforun artırılmasını sağlayacak. Mitsubishi Electric’in Japonya’daki Inazawa Works adlı fabrikasında bulunan 173 metre yüksekliğindeki “SOLAÉ” asansör test kulesinde yapılan testte, uzun süreli bir deprem nedeniyle binada meydana gelebilecek sallanma simüle edilerek asansör halatının üst kısmı uygun sıklıkta sallandı. Testin sonuçlarına göre Pasif Halat Salınım Kontrol Cihazı, halat salınımını cihazın kullanılmadığı halatlara kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltabiliyor.

    Yüksek katlı binalar uzun süreli depremlerde ve sert rüzgarlarda sallanarak asansör halatında yanlamasına salınıma neden olabiliyor. Bina salınım sıklığı ile halatın rezonans sıklığının birbirine yakın olduğu zamanlarda, halat ciddi ölçüde sallanarak asansör kuyusunda ekipmanla temas edebiliyor. Asansörün güvenlik nedeniyle kapatılmasını gerektirebilen bu tür durumların engellenmesi için halat salınımının baskılanması son derece önemli oluyor. Teknoloji öncüsü Mitsubishi Electric, asansörlerin uzun süreli deprem ve sert rüzgar koşulları altında çalışmasını sağlayan yeni Pasif Halat Salınımı Kontrol Cihazı ile kullanıcı güvenliği ve konforunun arttırılmasını sağlıyor. Marka bu yeni teknolojiyi, 31 Mart 2022’de sona eren mali yılda satışa sunmayı planlıyor.

    Asansör duruş süresini azaltıyor

    Mitsubishi Electric’in yeni teknolojisi Pasif Halat Salınımı Kontrol Cihazı’nda sabit mıknatısların manyetik gücü, titreşim genliğine uygun olarak asansör kabininin üstündeki halat terminalinin savrulmasını desteklemek için kullanılıyor. Halatın rezonans veya sallanma sıklığının düşürülmesi binanın ve halatların rezonansını güçleştiriyor ve böylelikle halat salınımını ciddi ölçüde engelliyor. Operasyonel duruş süresini azaltan cihaz, asansör operasyonlarının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı oluyor.

    Cihaz, halatın alt kısmına “negatif sertlik” adı verilen bir manyetik güç uyguluyor. Normal bir yayın düzeltici kuvvetine karşı ters yönde kuvvet uygulanmasını ifade eden negatif sertlik, halatı aralarına alacak şekilde sabit mıknatısların yüz yüze yerleştirilmesiyle elde ediliyor. Bir ucu boşta olan bir halat iki ucu da sabitlenmiş bir halata göre daha düşük rezonans sıklığına sahip olduğundan, negatif sertlik kuvveti halat salınımıyla aynı yönde hareket ederek terminalin pozisyonu sabit değilmiş gibi halat terminalinin salınım genliğini arttırıyor. Bunun sonucunda, bina ve halat farklı sıklıklarda sallandıkları için rezonansa yol açmıyor ve halat salınımı büyük ölçüde baskılanıyor. Sabit mıknatıs kullanımı, elektrik enerjisine gerek kalmadan asansör operasyonlarının devam edebilmesine olanak sağlıyor.

    Halat salınımı yüzde 55 azalttığı test edildi

    Mitsubishi Electric’in Japonya’daki Inazawa Works adlı fabrikasında bulunan 173 metre yüksekliğindeki “SOLAÉ” asansör test kulesinde yapılan testte, uzun süreli bir deprem nedeniyle binada meydana gelebilecek sallanma simüle edilerek halatın üst kısmı uygun sıklıkta sallandı. Testin sonuçlarına göre, Pasif Halat Salınım Kontrol Cihazı halat salınımını cihazın kullanılmadığı halatlara kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltabiliyor.

    Patentler

    Bu basın bülteninde açıklanan teknoloji için Japonya’da dört ve Japonya dışında dört patent alındı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.