DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Depreme hazırlık ve temel afet bilinci

    Depreme hazırlık ve temel afet bilinci
    24.09.2017
    A+
    A-

    Türkiye’de iklim ve afet yönetimi uygulamalarının öncü isimlerinden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, olası Marmara depremine hazırlıksız yakalanmamak için Toplum Tabanlı Afet Yönetimi uygulanması gerektiğini belirterek, en kötü senaryo ile “beklenmeyeni beklemek, en kötüsünü yönetmek zorundayız” dedi.
    TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Ev ve Şehir Seminerleri’nin 19’uncusu gerçekleştirildi. “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminerde konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşadığımız mekânların nasıl güvenli hale getirileceğini, deprem sırasındaki doğru davranış şekillerini ve sonrasındaki sürece hazırlanmanın önemli noktalarını anlattı.

    “EN KÖTÜ SENARYO İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”
    İstanbul’da kırılmayı bekleyen 177 kilometrelik bir fay olduğunu söyleyen Kadıoğlu, bu fayın aniden kırılmasının, en kötü senaryo olduğunu belirtti. Böyle bir durumda erken uyarı şansı olmayacağını vurgulayan Kadıoğlu, “Daha başarılı bir afet yönetiminin yürütülmesi için, toplumun da buna dahil edilmesi, vatandaşların afetle ilgili çalışmalarda etkin rol oynaması gerekiyor” dedi.
    İLKYARDIM
    Kadıoğlu,  “Deprem olduğunda biz bizeyiz. Küçük bir kanamayı durdurabilecek, ufak yangınları söndürebilecek bilgiye sahip olmalıyız. Altın saatler olarak nitelendirilen deprem sonrasındaki ilk 72 saat için basit ilkyardım bilgileri çok önemli. İnsana yatırım yapmalı, eğitim konusunda daha titiz olmalıyız.” diye konuştu. Yönetilemeyecek bir İstanbul depremiyle karşı karşıya olduğumuza dikkat çeken Mikdat Kadıoğlu, her ilçenin İstanbul İl AFAD gibi çalışması ve kapasitesini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
    BASİT TEDBİRLER BÜYÜK BELALARI SAVUŞTURUR
    Marmara depreminin bir kişiyi öldürdüğünü, geri kalan kısmını ise kötü binaların, cahilliğin ve eşyaların öldürdüğünü anlatan Kadıoğlu, deprem sırasında bize zarar verecek eşyaları sabitleyerek, çök-kapan-tutun taktiğiyle kendimizi küçülterek ve belli aralıklarla tatbikat yaparak depremden daha az zarar görebileceğimizi söyledi. Deprem sonrası için Aile Afet Planı yapmanın önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Kadıoğlu, güvenli yaşam kültürünün gelişmesine paralel olarak, deprem bilincinin artacağını ifade etti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.