DOLAR 32,4449
EURO 34,7686
ALTIN 2439,167
BIST 9945,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Depremlerde yıkılmayan duvarlar yapmak artık mümkün

    Depremlerde yıkılmayan duvarlar yapmak artık mümkün
    14.11.2017
    A+
    A-

     

    Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de yapıların güvenli inşa edilmesi çok önemli. İki ana deprem kuşağını barındıran ülke topraklarımız, aktif faylarla oldukça hareketli bir coğrafyaya sahip. Ancak sağlam, depreme dayanıklı yapılar ile deprem riskini en aza indirmek mümkün.

    Türkiye’nin yüz ölçümünün % 92’si, nüfusun % 95’i deprem kuşağında. 20. yüzyılda depremlerde yüz bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Ülkemiz için deprem kaçınılmaz bir gerçek. En aktif deprem kuşaklarından Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alan ülkemizde son aylarda yaşanan depremler, güçlü ve nitelikli yapı ihtiyacını yeniden gündeme getiriyor.

    1999 yılı öncesinden kalan 10-15 milyon yapı bulunuyor. Bunların en az yarısının riskli olduğu düşünülüyor. Yani 6-7 milyon binanın yenilenmesi, depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi gerekli. Deprem nedeniyle yapılarda oluşan hasarlar ve göçmeler, yaralanmalara, ölümlere sebep oluyor. Can ve mal güvenliği göz önüne alındığında yapıların daha sağlam olması ve depremleri en az seviyede hasarlar ile atlatabilmesi büyük bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

    Ülkemizde beklenen depremler konusunda acil önlemler alınması gerektiğini söyleyen Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binici şunları söyledi: “Riskli yapılarımızı belirlemeli ve yetersiz olanları güçlendirmeli veya yenileri ile değiştirmeliyiz. Yeni binaların taşıyıcı sistemlerini güncel yönetmeliklerimize uygun şekilde tasarlamalı ve inşa etmeliyiz. Yapısal olmayan dolgu duvarların hasar almaması için de gerekli önlemleri almalıyız. Dolgu duvarları, düzlem içi ve dışı etkilere dayanıklı tasarlanmayan veya imal edilmeyen yapılar, duvarların hasar görmesi veya yıkılması durumunda ciddi deprem riski oluşturabilir.”

    Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve tamamen yerli Minepor, Emiblok gibi inovatif ürünleriyle öne çıkan AKG Gazbeton İşletmeleri, nitelikli ve güvenli yapı ihtiyacını bir üst seviyeye taşımak için bu kez de Degas ürününü geliştirdi.

    Degas, depremleri hasar almadan atlatabilen gazbeton duvar teknolojisinin adı. Ülkemizde ve dünyada deprem yönetmelikleri betonarme sistemin güvenliği için tüm kuralları söylüyor. Sonradan ilave edilen bölme/izolasyon/akustik amaçlı kullandığımız duvarların deprem anında çatlamamasını, devrilmemesini sağlamak için Degas yeni bir teknoloji sunuyor.

    AKG Gazbeton Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç, “Degas özellikleri itibariyle farkını ortaya koyuyor. Deprem bloğumuz, gazbeton dışındaki yapı malzemeleri ile de uyum içerisinde çalışıyor. Duvar deprem anında hasar almıyor, devrilme veya yıkılma sorunu oluşturmuyor. Bu yeni duvar teknolojisini ülkemizin en önemli problemlerinden birine cevap verebilmek için kapsamlı bir Ar-Ge çalışması ile gerçekleştirdik” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.