DOLAR 32,4475
EURO 34,7365
ALTIN 2437,209
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dijital dünyada evcil hayvanları korumak için neler yapabiliriz?

    Dijital dünyada evcil hayvanları korumak için neler yapabiliriz?
    22.06.2018
    A+
    A-

    Kaspersky Lab, Opeepl araştırma şirketiyle birlikte 15 ülkeden* evlerinde hayvan besleyen 7740 kişiyi kapsayan bir anket düzenleyerek modern teknolojilerin evcil hayvanların güvenliğini nasıl etkilediğini araştırdı. Türkiye’deki evcil hayvan sahiplerinin %38’inin hayvanlarını izlemek veya güvene almak için dijital cihazlar kullandığı ve %34’lük bir kesim için bu cihazların hayvanlara veya sahiplerine risk oluşturduğu ortaya çıktı.

    Kaspersky Lab, Mayıs ayının sonunda kedi ve köpek takip cihazlarının sahip olduğu açıklar hakkında bir rapor yayınladı. Cihazlardaki açıklar sayesinde saldırganlar, hayvanların konum verilerini değiştirebiliyor veya kullanıcının kişisel verilerini çalabiliyordu. Yapılan son çalışmada ise, evcil hayvanların günlük yaşamını etkileyen teknolojilerin takip cihazlarıyla sınırlı kalmadığı belirlendi. Ankete katılanlar tarafından belirtilen en popüler cihazlar arasında hayvanları izlemek için kullanılan web kameraları, evcil hayvanlar için tasarlanan oyunların bulunduğu akıllı telefonlar ve tabletler, otomatik yem ve su makineleri gibi birçok ürün yer aldı.

    Ancak, düzgün çalışmayan bir sıcaklık kontrol cihazının balıkların fazla ısınmasına yol açmayacağının veya bozulan bir otomatik yem makinesinin kedileri aç bırakmayacağının bir garantisi yok. Bu tür durumlar hem hayvanlar hem de onların sahipleri için stres nedeni olabiliyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de evcil hayvanlar için kullanılan cihazların %52’sinde internet bağlantısı var. Bu da bu cihazları siber saldırılara açık hale getiriyor. Türkiye’de ankete katılan evcil hayvan sahiplerinin %12’si, hayvanları için kullandıkları dijital cihazlarından en az birinin ele geçirildiğini belirtti. Katılımcıların dile getirdiği diğer sorunlar arasında cihazların çalışmaması veya bozulması bulunuyor. Türkiye’de bu durumların çoğunda evcil hayvanın hayatına (%44), sağlığına (%38), psikolojisine (%18) ve hatta sahiplerinin psikolojisine (%22) yönelik risklerin ortaya çıktığı tespit edildi.

    Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, “Teknoloji yalnızca bizim değil, tüylü dostlarımızın da hayatını kolaylaştırıyor. Teknolojinin yardımıyla evcil hayvanlarımızı koruyabiliyor, onlarla ilgilenebiliyor ve rahatlarını sağlayabiliyoruz. Ancak, her dijital cihazda olduğu gibi riskleri de göz ardı etmemek gerek. Tüm cihazlar bozulabilir veya bir siber suçlu tarafından ele geçirilebilir. Bu tür hoş olmayan durumlardan kaçınmak için bazı basit güvenlik önlemleri almalı ve cihazlar bozulduğunda veya ele geçirildiğinde ne yapacağınıza dair bir plan yapmalısınız. Elbette, dijital cihazınızı en önemli konu olan evcil hayvanınızın güvenliğine odaklanarak dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.” dedi.

    Kaspersky Lab uzmanları, evde beslediğiniz hayvanların güvenliğini sağlamak için şu basit kuralları uygulamanızı tavsiye ediyor:

    • Akıllı bir evde yaşıyorsanız evde yaşayan hayvanlar için güvenlik kuralları belirleyin. Evcil hayvan dostu akıllı evinde bunu uygulayan bir Kaspersky Lab çalışanını buradan izleyebilirsiniz.
    • Bağlantılı cihazları satın almadan önce güvenlik sorunlarına dikkat edin. Keşfedilen ve kapatılan açıklarla ilgili bilgiler genellikle internette kolaylıkla bulunabilir. Satın alacağınız cihazın güvenlik araştırmacıları tarafından incelenmiş olma ihtimali yüksektir ve cihazlarda tespit edilen sorunların giderilip giderilmediğini de genellikle bulabilirsiniz. En iyi tercih, yazılımı birçok kez güncellenmiş bir ürünü satın almaktır.
    • Cihazınızı kullanmaya başlamadan önce varsayılan parolayı güçlü bir parolayla değiştirin.
    • Gerçekten ihtiyaç duymadığınız sürece, cihazınıza yerel ağınızın dışından erişime izin vermeyin.
    • Cihazınızı kullanmaya ihtiyaç duymayan tüm ağ servislerini devre dışı bırakın.
    • Cihazınızın yazılımını düzenli olarak en son sürüme güncelleyin (güncellemeler olduğunda).
    • Akıllı cihazların siber güvenliğinin getirdiği zorlukları aşmak amacıyla, Kaspersky Lab akıllı evler ve nesnelerin interneti için Kaspersky IoT Scanner adlı bir çözüm geliştirdi. Android platformu için ücretsiz bir uygulama olan bu çözüm evdeki Wi-Fi ağını tarayarak kullanıcıya ağa bağlı cihazlar ve güvenlik düzeyleri hakkında bilgi veriyor.

    *En az bir adet akıllı telefon kullanan evcil hayvan sahipleri ankete dahil edildi. Anket Mayıs-Haziran 2018 arasında internet üzerinden yapıldı. Ankete dahil olan ülkeler: Singapur, Avustralya, Hindistan, Japonya, ABD, Brezilya, Meksika, Kolombiya, İtalya, Hollanda, Portekiz, Belçika, Türkiye, BAE, Rusya.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.