DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Doğru tasarruf doğru yalıtım malzemesi ile olur

    Doğru tasarruf doğru yalıtım malzemesi ile olur
    • Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda Türkiye’nin dört bir yanında bilinçlendirme seferberliği yürüten Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği-VERİMDER tarafından düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nın on ikincisi Sivas’ta gerçekleştirildi.
    • Enerji tasarrufunun temel yapı taşının ısı yalıtımı olduğu üzerinde durulurken, doğru malzeme ile yapılmayan yalıtım uygulamalarının tüketiciyi zarara uğrattığı vurgusu yapıldı.
    • Toplantıda, “Yalıtımın hem doğa hem de ekonomiye katkısı”, halkın sürekli sorguladığı “yapı malzemesi mi yalıtım malzemesi mi?” ve “yalıtım konusunda doğru bilinen yanlışlar” gibi merak edilen konular masaya yatırıldı.
    • VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkinise; “Tüketicinin bütçesinden harcanan miktarın büyük bir kısmı, ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor” dedi.

    Türkiye’de enerji verimliliği, tasarrufu ve ısı yalıtımı konularında farkındalık oluşturmak üzere kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDERtarafından düzenlenen vegeleneksel hale gelenAnadolu Buluşmaları’nın12’incisini Sivas’ta gerçekleştirdi.

    Samsun, Antalya, Konya, Gaziantep gibi Türkiye’nin birçok ilinde düzenlediği toplantılarda kamuoyu tarafından artan ilgi ile karşılaşan VERİMDER, Sivas’ta enerji verimliliği, tasarrufu ve ısı yalıtımı hakkında önemli bilgileri paylaştı.

    SERT İKLİM KOŞULLARINI YALITIM İLE YUMUŞATIN

    Yapılarda ısıtma ve soğutmadan kaynaklı enerji faturalarında doğru ısı yalıtımı yapılması ileyüzde 50’ye varan tasarruf elde edilebileceğinevurgu yapılan toplantıda, doğru malzeme kullanımının önemine dikkat çekildi.

    VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin,Ürettiğimiz enerjinin büyük bir kısmını yaşadığımız evlerde farkına dahi varmadan tüketiyoruz. Yapılardaki enerji kaçağı tüketicinin cebini etkilerken, aynı zamanda dünyamızı da olumsuz etkiliyor.

    Yaşanılan evleri ısıtmak ve soğutmak için harcanan bütçeler ise aylık hane giderlerinin en büyük kısmını oluşturuyor. Kış aylarında yüksek doğalgaz, yaz aylarında ise yüksek elektrik faturaları ile karşılaşıyorsanız mutlaka evinizde ısı yalıtım bulunmuyordur ya da doğru malzeme seçimi yapılmamıştır.

    Özellikle kış ayları soğuk, yaz ayları sıcak geçen karasal iklimin hakim olduğu illerde evleri ısıtmak ve soğutmak için ödenen rakamlar aylık giderlerinönemli bir kısmını oluşturuyor” diye konuştu.

     YALITIM İÇİN SİSTEM ÇÖZÜMLERİNİ TERCİH EDİN

    Isı yalıtımının hem doğayı hem de cebi koruyacak faydalarının yanı sıra nasıl yapılması gerektiği ile ilgili de detayların paylaşıldığı Sivas buluşmasında,uzmanlar tarafından konuya ilişkin yapılan araştırmalar kamuoyu ile paylaşıldı.

    Isı yalıtımı uygulamasının binalarda büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, yalıtım için kullanılacak malzemenin ve nasıl yapılacağının da yalıtımın uzun ömürlü olmasında etkili olduğunu vurguluyor. Sıklıkla tüketicinin en çok düştüğü hatanın ısı yalıtımı uygulamasının pahalı olarak nitelendirilip, ucuz çözümlere ya da malzemelere ilgi gösterildiği belirtiliyor. Uzmanlar, binanın yapım sürecinde pek çok farklı ürün kullanıldığını bu ürünlerin de az miktarda da olsa yalıtım etkisi oluşturduğunu ancak yalıtım malzemesi ile yapı malzemesinin birbirinden farklı olduğu vurgusunu yapıyor.

    Isı yalıtımının yapılarda önemli bir sistem bileşeni olduğunu belirten uzmanlar, yalıtım için kullanılacak çözümlerin tek bir elden, yani “paket sistem olarak” temin edilmesinin tüketiciyi de koruduğunu vurguluyorlar. Uzmanlar, ısı yalıtım sistemlerinin birçok bileşenden oluşan “kompozit yapılar” olması dolayısıyla“birbirinden farklı üretim hattından çıkmış ürünlerin” dış cepheye zarar verdiğine ve uyumsuzluklar yarattığına dikkat çekiyorlar.

    Diğer yandan, uzmanlara göre“farklı üretici ve markaların aynı cephede uygulanmaya çalışılmasından doğacak teknik sıkıntıların” yanı sıra uygulama sonrası müşteri destek hizmetinde de “muhatap bulamama” sorunuyla da karşı karşıya kalınabiliyor.

      

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.