DOLAR 32,5149
EURO 34,8368
ALTIN 2489,161
BIST 9524,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Doğu Afrika’nın en hızlı treni için 1.1 milyar dolarlık projenin temeli atıldı

    Doğu Afrika’nın en hızlı treni için 1.1 milyar dolarlık projenin temeli atıldı
    13.04.2017
    A+
    A-

    Yapı Merkezi, Doğu Afrika’nın en hızlı tren hattını inşa ediyor. Yaklaşık 1.1 milyar dolarlık Tanzanya Darüsselam – Morogoro Demiryolu Projesi’nin temeli atıldı. 1.224 km’lik toplam hattın ilk kesimi olan 205 km’lik bu proje, hattın en kritik kısmını oluşturuyor. 5 kısımdan oluşan hat tamamlandığında Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya’yı birbirine bağlayacak ve aynı zamanda Doğu Afrika’yı Hint Okyanusu’na açacak.

    Doğu Afrika’nın en hızlı tren hattı projesinin ihalesini kazanan Yapı Merkezi, 1,1 milyar dolarlık projenin temelini attı. Temel atma töreni Darüsselaam Pugu’da Tanzanya Devlet Başkanı Dr. John Pombe Joseph Magufuli, Tanzanya Çalışma, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Prof. Makame M. Mbarawa, Türkiye Cumhuriyeti Darüsselam Büyükelçisi Yasemin Eralp, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu, Genel Müdürü Özge Arıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar ve Proje Müdürü Abdullah Kılıç’ın katılımıyla 12 Nisan 2017’de gerçekleşti.

    Türkiye’den lider Yapı Merkezi ve Portekiz’den Mota-Engil’in oluşturduğu Ortak Girişim, Tanzanya’da inşa edilecek şehirlerarası ilk standart açıklıklı (1435mm) ve elektrikli raylı sistem olan Darüsselam – Morogoro Demiryolu Projesi ile, Afrika’nın en önemli turizm bölgelerinden olan Darüsselam’ın ticaret ve turizmde atılım yapmasını sağlayacak. 5 kısımdan oluşan hat tamamlandığında Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya’yı birbirine bağlayacak ve aynı zamanda Doğu Afrika’yı Hint Okyanusu’na açacak.

    6 Aralık 2016 tarihinde Tanzanya Demiryolları İdaresi RAHCO (Reli Assets Holding Company Limited), tarafından düzenlenen uluslararası ihaleye, Türkiye’den Yapı Merkezi ve Portekiz’den Mota – Engil firmaları ortak teklif vermiş ve ihaleyi kazanmıştı.

    160 km hızla ilerleyecek

    Anahtar teslim olarak inşa edilecek proje kapsamında; Darüsselam – Morogoro arasında tasarım hızı 160km/s olarak inşa edilecek 205 km tek hat, demiryolunun tüm tasarım işleri, altyapı inşaat işleri, ray döşeme, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri, yedek parça temini, elektrifikasyon ve personel eğitimi bulunuyor. 30 aylık proje süresince toplam 33 milyon metreküplük kazı işi yapılacak; 96 adet 6.500 metrelik köprü ve alt-üst geçitler, 460 adet menfez, 6 istasyon ve tamir bakım atölyesi inşa edilecek.

    İstihdama büyük katkı

    Darüsselam – Mwanza Demiryolu planlanan işletme özellikleri nedeniyle daha az maliyetle mal ve yolcu taşıyarak hizmet verdiği bölgelerde zenginlik ve istihdam yaratacak. Böylece bölgeler arası gelir dağılımı dengesizliğinin azalmasına da katkı sağlayacak.

    Uganda ve Kongo’yu denize bağlayacak

    Tanzanya Demiryolları İdaresi’nin (RAHCO) planladığı Darüsselam – Mwanza arasındaki 1224 km uzunluğunda yüksek kapasiteli demiryolu yatırımı, 5 aşamaya bölünüp ihaleye çıkılmıştı. Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişiminin inşa edeceği Darüsselam – Morogoro kesimi, planlanan hattın en kritik kısmını oluşturuyor. Darüsselam’ın liman kenti olması açısından büyük önem arz eden projenin Tanzanya’nın ticaretine ve turizmine çok büyük katkıda bulunacak olmasının yanı sıra, denize kıyısı bulunmayan Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerin zengin yeraltı kaynaklarını ihraç etmesine de olanak sağlayacak.

    Yapı Merkezi 3 kıtada 2600 km demiryolu inşa etti

    1965 yılından bu yana ulaşım, altyapı ve genel müteahhitlik alanında dünya çapında ilkleri gerçekleştiren Yapı Merkezi, 2016 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 2600 kilometre demiryolu ve 41 raylı sistem projesini başarıyla tamamladı. Dünyada günde 2 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlayan Yapı Merkezi, 2016 yılını Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi ile tamamlamıştı. 2017 yılında ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini kazandı.
    15.000 çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir “dünya markası” olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. ENR tarafından her yıl belirlenen Küresel Müteahhitler listesinde 93. sırada yer alan Yapı Merkezi’nin Afrika’da Sudan, Cezayir, Fas, Senegal ve Etiyopya’daki çok sayıda ulaştırma projelerinde imzası bulunuyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.