DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dondurulmuş ürünlerin besin değerleri en az taze satılan ürünler kadar yüksek

    Dondurulmuş ürünlerin besin değerleri en az taze satılan ürünler kadar yüksek
    24.05.2019
    A+
    A-

    Gıda sektörünü etkisi altına alan teknolojiler sonucunda “dondurulmuş gıda” adında bir besin çeşidi yaşamımıza dahil oldu.  Bu noktada besinlerin “Vitamin ve mineral değerini kaybeder mi?’ ya da “uzun süre saklanır” mı soruları aklımızın bir köşesinde. Özellikle konu balık ise hassasiyetimiz daha da fazlalaşıyor.  Bu noktada taze balıkları mevsimde avlayarak -40 derece şokladıklarını söyleyen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, “Bu yüksek derecede şoklamayla besin yapısında, kalitesinde ve tadında meydana gelebilecek bozulmalar minimize ediliyor. Dolayısıyla tam mevsiminde avlanan balıklar, herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden tazeliğini ve besin değerini tüketim anına kadar koruyor.”

     

    Dondurulmuş herhangi bir ürünün besin değerini korumak için -40 derecede dondurulması ve -18 derecede saklanması gerekiyor. Öte yandan donmuş üründe glaze oranına dikkat edilmesi ise önemli. Peki, nedir glaze; Özellikle deniz ürünlerinde ürünün kurumasını ve soğuktan kaynaklanan yanmaları engellemek amacıyla ürünün üzerinde ince bir buz tabakası oluşturulması tekniği. Bu farkındalıkla dondurma noktasında klasik metotların dışına çıkan Kocaman Balıkçılık, ürünlerini IQF (Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma) metoduyla donduruyor ve dünyanın farklı noktalarına gönderiyor.

     

    “Tüketiciler lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle öğünlerini geçirmek istiyor”

    Dondurulmuş ürünlerin besin değerlerinin en az taze satılan ürünler kadar yüksek olduğunu söyleyen Kocaman, “İnsan sağlığını en üst seviyede tutan bir marka olarak tüm iş süreçlerimizi yönetiyoruz. Tabii bir diğer konu da donmuş ürünlerin pratik olması. Bu pratiklik günümüz şartlarında çalışan bireylerin çok hoşuna gidiyor. Dolayısıyla ürünlerin lezzetli olması kadar sağlıklı olması da çok önemli.  Çünkü tüketiciler lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle öğünlerini geçirmek istiyor” dedi. Dondurulmuş ürünleri -18°C soğuk hava odalarında muhafaza ettiklerinin altını çizen Kocaman, bunun dışında şoklama ünitesi olarak tabir edilen hızlı dondurmalar için -40°C ve -80°C ultra şok odasında ürünleri hızla dondurarak -18°C muhafaza odasına aldıklarını söyledi.

     

    “IQF metoduyla ürünlerimizi donduruyoruz”

    Migros, Metro ve File gibi önde gelen zincir mağazalar adına Private Label –markaya özel- olarak da üretim yaptıklarını sözlerine ekleyen Kocaman, en batısından en doğusuna olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında olduklarını, yurt dışında ise Japonya ve ABD’nin ürün sevk edilen en uzak nokta olduğunu aktardı. Kocaman, “Yurt içinde soğuk/donuk rejim taşımaya müsait kendi araçlarımız ya da lojistik firması araçları ile taşıma yapılırken yurt dışı için ise gene soğuk/donuk taşıma kabiliyetlerine haiz tır, konteyner ve uçak ile taşımacılık yapıyoruz. Kocaman olarak dondurma için klasik metodun dışında IQF (Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma), metoduyla da ürünlerimizi donduruyoruz. IQF, dondurulmuş gıda teknolojisinde ileri bir sistem ve uygulamadır. Bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede -40 ºC ısıda tek tek dondurulur. Gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır ve besin değerleri muhafaza edilir” diye açıkladı.

    Donmuş üründe “Glaze” oranına dikkat!

    Özellikle deniz ürünlerinde ürünün kurumasını ve soğuktan kaynaklanan yanmaları engellemek amacıyla ürünün üzerinde ince bir buz tabakası oluşturulmasına “glazeleme” denir.  Glaze oranı ürüne göre değişkenlik gösterebilir. Etiketlerdeki net ağırlık ürünün buzlu ağırlığını, süzme ağırlık ise buzu çözüldükten sonra ürünün kalan kendi ağırlığını gösterir.

    Örnek; Karides yüzde 50 Glaze, Net Ağırlık; 1000 gr. Süzme Ağırlık; 500 gr.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.