DOLAR 32,3155
EURO 35,1095
ALTIN 2292,713
BIST 9056,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dövizdeki yükseliş konut kredisi faizlerini nasıl etkiledi?

    Dövizdeki yükseliş konut kredisi faizlerini nasıl etkiledi?
    12.04.2019
    A+
    A-
    Dövizdeki yükseliş devam ediyor. Peki döviz artışı konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiledi? En düşük faiz oranı ve en uygun konut kredisini KrediPazari sitesi araştırdı. 
    Bankaların konut kredisi faiz oranları 2018’in üçüncü çeyreğinden itibaren düşüş eğilimindeyken, Mart sonunda yaşanan kur artışı sonrasında bir bir artış göstermeye başladı. Birçok özel banka bir aydan kısa süre içinde birden fazla kez konut kredisi artışı uyguladı.
    Kurda yaşanan hareketlilik son bulmuyor. 22 Mart’ta yurt içi yerleşiklerin döviz talebinin rekor seviyeye yükselmesi ve TCMB rezervlerinin azalması ile 5,84 seviyesine yükselen kur, merkezin swap limitlerini artırması ile 5,30’a geriledi, ancak düşüş kısa süreli oldu. Son haftalarda 5,60 üzerinde fiyatlanan kur, bugün 5,75 üzerine yükselerek 22 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
    Kurda yaşanan artış ve %24 seviyesindeki haftalık repo faizleri karşısında likiditeye ulaşmakta zorlanan bankalar kredi faiz oranlarında artış uyguluyor. Uzmanların tahminlerine göre kurda yaşanan artışın devam etmesi durumunda konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye devam etmesinin kaçınılmaz olacağı şeklinde.
    En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar?
    KrediPazari sitesinin araştırmalarına göre en düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarında. Ziraat Bankası tabela konut kredisi faiz oranı dahilinde %1.28 konut kredisi faiz oranı sunuyor. HalkBank ve VakıfBank ise aynı oranı kampanyalı konut kredisi faiz oranı olarak uyguluyor. Konut kredilerinde görülen en düşük tabela faiz oranı güncel olarak %1.28 seviyesinde.
    Ayrıca Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank, İş Bankası, Kuveyt Türk, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları gayrimenkul firmaları anlaşmalı konutlarda firma katkı paylı %0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.
    Buna ek olarak VakıfBank ve HalkBank ise banka gayrimenkulü yurt genelinde binlerce konutu ihale yöntemi ile satışa sunarak %0.98 konut kredisi faiz oranı ile kredilendiriyor.
    En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 
    En uygun konut kredisinin hesaplanması için bankaların konut kredisi faiz oranlarının yanında konut kredisine ek olarak uyguladığı masrafları da hesaba katmak gerekiyor. Bankalar resmi olarak konut kredisine ek rehin tesis ücreti, ekspertiz ücreti ve ipotek tahsis ücreti gibi masraflar uyguluyor ve bu masraflar her bankada farklılık gösteriyor.
    KrediPazari sitesinin hesaplama motoru kullanılarak bankaların masraflar dahil konut kredisi faiz oranlarını hesaplayarak tüm maliyetler dahil toplam ödeme tutarları ve aylık taksitlere ulaşılabiliyor.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.