DOLAR 32,4738
EURO 34,9333
ALTIN 2436,331
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Eczane verimliliğine etki eden faktörler açıklandı

    Eczane verimliliğine etki eden faktörler açıklandı
    30.11.2017
    A+
    A-

    Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile Türkiye sağlık sektörü tamamen değişti. Bu değişim sürecinde sağlık hizmet sunucuları daha rekabetçi koşullarda mücadele eder hale geldi. Bursa Eczacı Odası serbest eczacıların yaşadığı zorlukları ve bu zorluklara karşı neler yapılması gerektiğini ortaya koyan araştırma sonuçlarını açıkladı.

     

    Sağlık sektörünün en önemli aktörlerinden birisi olan ve toplumun sağlık hizmet erişiminde ilk basamaklarından birinde yer alan serbest eczacılık ise bu rekabetçi ve zorlayıcı piyasada başta finansal olmak üzere, birçok zorlukla yüzleşiyor. Bu zorluklara rağmen serbest eczacılığı bir meslek, bir sanat olarak gören, manevi olarak sağlık hizmeti sunma bilincine haiz eczacılar mesleklerini ve sanatlarını icra etmeye devam ediyor.

     

    Bu süreçte serbest eczacıların ne gibi zorluklar yaşadıkları ve bu zorluklara karşı neler yapılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler Bursa Eczacı Odası tarafından Cartha Genetics (İsviçre) Danışmanlık firması aracılığı ile yapıldı. Çalışma sonuçlarına göre Bursa ilinde yaşayan ve serbest eczacılık yapan eczacıların %66`sı serbest eczacılık hizmetini sunmaktan memnunlar. Bu memnuniyete rağmen ilgili soruya yanıt veren eczacıların çoğunluğu serbest eczacılık faaliyeti sürdürürken finansman zorluğu yaşadıklarından bahsettiler. Bu finansman zorluğunun birincil nedeni olarak ilaç fiyatlarında yaşanan değişiklikler ve azalan eczane ilaç kar oranları olduğunu belirtirler. Diğer neden olarak ise finansman maliyetlerinin yüksekliği ve rekabet ortamı olduğu gözleniyor.

     

    Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında uygulanan politikaların başta ilaç fiyatları olmak üzere birçok alanda etkilerinin olduğunu araştırmalar söylüyor. Çalışma Bursa ilinde bulunan serbest eczacılar için önemli sonuçlar sunmakla birlikte, Türkiye çapında genişletilmesi ile mevcut durumun daha iyi analiz edilmesine ve çözüm önerileri getirilmesine olanak sunabilir.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.