DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Endeksa ve TÜGEM “2. El Konut Piyasası Raporu” çıktı

    Endeksa ve TÜGEM “2. El Konut Piyasası Raporu” çıktı
    05.08.2019
    A+
    A-

    Haziran ayında 2. el konut satışları Mayıs ayına göre %30,4 düştü, toplam satışların %62’sini oluşturdu

    Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa işbirliği ile hazırlanan 2019 yılı 2. çeyreğine ilişkin “2. El Konut Piyasası Raporu” açıklandı.

    TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “2. El Konut Piyasası” raporuna göre Haziran ayı itibarı ile tüm Türkiye’de konut fiyatlarında 1 yıllık artış %0,22, toplam getiri ise %7,35 olarak gerçekleşti. Türkiye’de genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.336 TL, ortalama amortisman süresi 18 yıl, ortalama pazarlama süresi 86 gün oldu. 2019 yılı 1. yarı yılı sonu itibarı ile 2. el konut stok adedinin en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa.

    2. çeyrekte konut satışı geçen yıla göre %27 düştü
    2019 yılının 2. çeyreğinde konut satışı 249.363, ilk 6 ayında ise toplam 505.796 adet olarak gerçekleşti. Konut satış adedi 2018 yılının 2. çeyreğine göre %27, ilk 6 ayına göre ise %22 düşüş göstermiş oldu. 2. çeyrekte 151.068 adet 2. el konut satışı, 44.696 adet kredili konut satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre 2. el konut satışları %17, kredili konut satışları %60 düşüş göstermiş oldu. Yabancıya konut satışı ise geçen yılın 2. çeyreğine göre %59 artış göstererek 10.334 olarak gerçekleşti.

    Haziran satışları Mayıs’a kıyasla %33,3 azaldı
    Haziran ayında Türkiye genelinde toplam 61.355 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adetle konut satışları Mayıs ayına göre %33,3, geçen senenin Haziran ayına göre ise %48,6 oranında düşüş göstermiş oldu. 2. el konut satışları Mayıs ayına göre %30,4, geçen sene Haziran ayına göre ise %38,9 düşüş göstererek 38.090 olarak gerçekleşti. Bu rakamla 2. el konut satışı toplam konut satışlarının %62’sini oluşturdu. Kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının %12’sini oluşturarak 7.319 adet olarak gerçekleşti. Kredili konut satışları Mayıs ayına göre %50,9, geçen senenin Haziran ayına göre %84,6 düşüş göstermiş oldu.

    Haziran ayında yabancı uyruklu kişilere ise 2.689 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adetle yabancıya konut satışı Mayıs ayına göre %31,5 düşüş, geçen senenin Haziran ayına göre %30,5 artış gösterdi.

    Son 1 yılda konut fiyatı %0,22 arttı
    Haziran ayı itibarı ile tüm Türkiye’de konut fiyatlarında 1 yıllık artış %0,22, toplam getiri ise %7,35 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.336 TL, ortalama amortisman süresi 18 yıl oldu. Haziran ayındaki konut satışlarının %16’sının gerçekleştiği İstanbul’da konut fiyatları 1 yılda %14, Ankara’da ise %0,61 oranında düştü.

    2. el konut stokunda İstanbul ilk sırada
    Endeksa’nın analizlerine göre 2019 yılı 1. yarı yılı sonu itibarı ile 2. el konut stok adedinin en yüksek olduğu iller sırasıyla 291.875 ile İstanbul, 172.939 ile Ankara, 102.066 ile İzmir, 41.609 ile Antalya, 26.893 ile Bursa oldu. 2. el konut stok oranının en yüksek olduğu ilin Ankara olduğu belirlendi.

    2. el konut stoku en yüksek ilçe Çankaya
    2. el konut stokunda 62.491 konutla Çankaya ilk sırada yer aldı. Konut satış adetlerinin en yüksek olduğu illerdeki ilçeler incelendiğinde İstanbul’da konut stokunun en yüksek olduğu ilçenin Kadıköy, Ankara’da Çankaya, İzmir’de Karşıyaka, Antalya’da Muratpaşa ve Bursa’da Nilüfer olduğu belirlendi.

    Endeksa – Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www. endeksa. com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.