DOLAR 32,5917
EURO 34,8753
ALTIN 2502,116
BIST 9677,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Etnospor Kültür Festivali’nde geleneksel sporların heyecanı devam ediyor

    Etnospor Kültür Festivali’nde geleneksel sporların heyecanı devam ediyor
    05.10.2019
    A+
    A-

    Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından, “ok at, güreş tut, at bin’” sloganıyla Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin 2’nci gününde çeşitli ülkelerin geleneksel sporları öne çıktı. Arjantin’in milli sporu, Pato takımı ile Türkiye’nin Kökbörü takımı arasında 1. ve 2. gün gerçekleşen sürpriz müsabakalar, ziyaretçilerin nefeslerini kesti. Atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü, geleneksel okçuluk, yağlı güreşler, mas güreşi, aba güreşi ve Arjantin’in pato sporu küçük büyük tüm ziyaretçilere heyecanlı ve keyifli anlar yaşattı.

    Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda dün coşkulu bir açılış töreniyle başlayan Etnospor Kültür Festivali, tüm dünyanın yakından izlediği Pato gösterileri ile geleneksel spor gösterilerine sahne oldu. Arjantin’in en önemli etkinliği olarak dikkat çeken ve turnuvalarda boy gösteren Pato Takımı ile Türkiye’nin Kökbörü Takımı arasında festivalin 1. ve 2. günü kıyasıya bir mücadele gerçekleşti. Her iki takımın oyuncuları birbirleriyle centilmence yarışırken, geleneksel sporların kardeşlik duygusu üzerindeki birleştirici gücü ortaya konuldu.

    Bu yılki Etnospor Kültür Festivali’nin en büyük sürprizlerinden biri olan Arjantinli Pato takımı ile Türkiye’nin Kökbörü takımı arasında gerçekleşen müsabaka,festivalin en heyecanlı anlarından biriydi. Benzer oyunlar olmaları sebebiyle gerçekleştirilen müsabakalar sırasında sergilenen, hayli zorlu ve azim gerektiren bu müthiş mücadelede Pato oyununu Arjantinliler 4-3 kazandı. Ardından oynanan kökbörü müsabakasını ise Türk ekibi 4-2 kazandı. 2. Gün müsabakalarında da yine Pato oyununu Arjantin ekibi, kökbörü oyununu ise Türk ekibi kazandı.

    ZİYARETÇİLERİN OKÇULUK MERAKI

    Festivalin ikinci gününde de çocuklar; farklı kültürlerden gelen geleneksel oyunların başrolündeydi. İnsanlık tarihi kadar eski bir spor dalı olan okçuluk, çocukların olağanüstü yetenekleriyle festivalde temsil edildi. Çocuklara hedefe kilitlenmeyi, hedefe ulaşmak için azim ve kararlılıkla çalışmayı aşılayan okçuluk sporu, çocuk temsilcileriyle festivalin en eğlenceli aynı zamanda da öğretici anlarını yaşattı. Okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, yetenekleriyle Atatürk Havalimanı’na gelen binlerce ziyaretçiyi adeta büyüledi.

    ÇOCUKLAR GELENEKSEL OYUNLARLA TANIŞIYOR

    Etnospor Kültür Festivali’nde yetişkinler gibi çocuklar da geleneksel sporlara katılma imkânı buldu. Her yaş grubundan çocuk; topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel oyunlara tanıştı. Ayrıca ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi birçok spor ve oyunu, ebeveynlerinden izin alarak, tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleme fırsatı buldu.

    GÜREŞLERE İLGİ BÜYÜK

    Etnospor Kültür Festivali’nin olmazsa olmazı güreşler bu yılda herkesin büyük ilgi gösterdiği spor dalları arasındaydı. Yağlı güreşler, aba güreşi ve mas güreşi binlerce ziyaretçiye keyifli anlar yaşattı. Yeşilköy Atatürk Havalimanı’na ziyaretçiler güreşler sırasında sporculara tezahüratlarıyla destek verdiler.

    GELENEKSEL LEZZETLER DAMAKLARI ŞENLENDİRDİ

    Sporcuların kıran kırana mücadele verdiği Etnospor Kültür Festivali’ninsunduğu lezzet şöleni de ziyaretçileri geçmişe uzanan bir tarih yolculuğuna çıkardı. Moldova,Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna,Yemen’den oluşan 16 ülkenin 50’yi aşkın geleneksel lezzeti,festivalin Evrensel Tatlar Alanı’nda adeta ziyaretçi akınına uğradı. Ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinlikleri ve ikramların gerçekleştiği bu bölümde uzun kuyruklar oluştu. Ziyaretçiler, ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinliklerine katılarak, damaklarda tarifsiz izler bırakan bu eşsiz lezzetleri kendi mutfaklarına da kazandırmanın yöntemlerini öğrenebilme şansı yakaladı.

    YÖRESEL LEZZETLER DE İLGİ ODAĞI OLDU

    Festivalin oba alanlarında düzenlenen etkinliklerde de yöresel kültürler rol aldı. Gelin Toyu, Beşik Toyu, Tuşo Toyu, Geştek Toyu, Göktürk Alfabesi Atölyesi, Yöresel Ritüeller, Kilimhane, Demirhane başlıklarında düzenlenen bu etkinlikler kapsamında yöresel kültürler tanıtıldı. Alanda 16 Orta Asya ülkesini temsil eden toplulukların yanı sıra Türkiye’nin yedi bölgesinden farklı iller de çadırlarını kurdu. Bu çadırlarda Türkiye’yi temsil eden geleneksel yemekler de lezzet şölenine ortak oldu.

    MÜSABAKALAR HAFTA SONU DA SÜRECEK

    6 Ekim’e kadar sürecek festivalde, yalnızca güreş kategorisinde 250 olmak üzere toplam bine yakın sporcu ter dökecek. Festival, Dünya Etnospor Konfederasyonu(DEK)’nun geleneksel sporların ihyası misyonuyla; okçuluk, yağlı güreş, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökbörü, atlı okçuluk ve pato olmak üzere 12 spor dalında kıran kırana müsabakalar ile görkemli gösteriler gözler önüne serecek.

    FESTİVALİN İKİNCİ GÜNÜNDEN SATIR BAŞLARI…

    • Atlı Sporlar Alanı’nda; Atlı Cirit Gösterileri, Kökbörü Müsabakaları, Atlı Gösteriler, Azerbaycan Karabağ At Gösterisi, Atlı Okçuluk Gösterisi, Atlı Gösteri gerçekleştirildi.
    • Arjantin’in geleneksel sporu Pato, hayranlık yaratan gösterilerle ziyaretçilerle buluştu.
    • Güreş Meydanı’nda Aba Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş Müsabakaları gerçekleşti.
    • Oba Alanı’nda Duvak Açma Töreni, Beşik Toyu, Tuşo Toyu başlıklarında geleneksel etkinlikler düzenlendi. İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu muhteşem gösterileriyle ziyaretçilerden tam not aldı.
    • Hedef Okçuluk Alanı’nda okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, olağanüstü yetenekleriyle binlerce ziyaretçi önünde ter döktü
    • Ziyaretçiler, “Ok at!” “Güreş tut! “At bin!” sloganlarıyla, geleneksel sporları deneme imkânı buldu. Çocuklar, geleneksel Aşık Oyunları ve Mangala Oyunları etkinliklerinde boy gösterdi. Geleneksel sporlarla tanışarak farklı kültürlerin oyunlarıyla tanıştı.
    • Festival, bu sene bir ilki gerçekleştirerek ziyaretçilere yağlı güreşi deneme fırsatı sundu.
    • Çocuklar dâhil tüm ziyaretçilere at binme deneyimi yaşatmak için 135 at tahsis edildi.
    • Talimhane Alanı’nda Ok Atışı, Ok Savaşları Alanı’nda Ok Muharebe Etkinlikleri ile tüm ziyaretçiler hedefe kilitlendi.
    • Atölyeler Alanı’nda El Sanatları Uygulama Atölyeleri ve Sergileri gerçekleşti.
    • Sahne alanında Mehteran Gösterisi, Elazığ ve Giresun Yöreleri Yerel Halk Oyunları Gösterisi, Esat Kabaklı Konseri, Usta Oyunu Tiyatro Gösterimi sergilendi.

    DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU HAKKINDA

    Geleneksel sporların ve kadim oyunların unutulmasının önüne geçmek, bilinirliklerini artırmak ve yaygınlaştırmak için çeşitli faaliyetler düzenleyen uluslararası bir kurum olan Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), 2015 yılında Kırgızistan’da kuruldu.

    2017 yılında konfederasyonun merkezi İstanbul’a taşındı. Bugün bünyesinde 10 ülkeden 13 üye bulunduran Konfederasyon geleneksel sporların yaşatılması misyonu çerçevesinde 2016 yılından itibaren Etnospor Kültür Festivali’ni düzenliyor. Birçok geleneği ve kadim sporu otantik biçimiyle içinde barındıran festivalde geleneğin genç nesillere aktarımı ve öğrenimi amaçlanıyor.

    BU YIL HANGİ SPOR DALINDA KAÇ SPORCU YARIŞACAK?

    12 KATEGORİDE TOPLAM 853 SPORCU

    1- Mangala

    2. Türkiye Görme Engelliler Mangala Şampiyonası

    20 Sporcu

    2- Atlı Okçuluk

    30 Sporcu

    3- Kökbörü

    16 Sporcu

    4- Mas Güreşi

    4 Sporcu

    5- Aşık Atma

    4 Sporcu

    6- Geleneksel Okçuluk

    400 Sporcu

    7- Kuşak Güreşi

    32 Sporcu

    8- Aba Güreşi

    24 Sporcu

    9- Şalvar Güreşi

    24 Sporcu

    DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU

    10- Atlı Cirit

    16 Sporcu

    11- Yağlı Güreş

    3. Fetih Yağlı Güreşleri

    40 Başpehlivan olmak üzere toplam 300 sporcu

    12- Pato

    7 Sporcu

    ÇADIRLAR (46)

    TÜRK DEVLETLERİ VE TOPLULUKLARI ÇADIRLARI (16)

    • Avrasya – Göktürkçe Çadırı
    • Balkanlar – Kıbrıs Çadırı
    • Özbekistan Çadırı
    • Kazakistan Çadırı
    • Kırgızistan Çadırı
    • Türkmenistan Çadırı
    • Doğu Türkistan Çadırı
    • Azerbaycan Çadırı
    • Afganistan Özbekleri Çadırı
    • Afganistan Türkmenleri Çadırı
    • Suriye Türkmenleri Çadırı
    • Irak Türkmenleri Çadırı
    • Kırım Tatar Çadırı
    • Yakutistan Çadırı
    • Gagauz Çadırı
    • Nogay Çadırı

    BÖLGESEL ÇADIRLAR (21)

    • 7 BÖLGEDEN 21 ŞEHİR
    • DİRİLİŞ ERTUĞRUL ÇADIRI
    • DERVİŞ ÇADIRI
    • DONDURMA ÇADIRI
    • ÇOCUK OYUNLARI (3)
    • DİĞER ÇADIRLAR (3)

    EL SANATLARI (60)

    • EBRU 2) HAT 3) MİNYATÜR 4) TEZHİP 5) KATI6) SEDEF İŞÇİLİĞİ7) AHŞAP OYMA8) TESBİH YAPIMI9) İPEK DOKUMACILIK10)İŞLEME NAKIŞ11) CAM ÜFLEME12) CAM BONCUK YAPIMI13) BAKIRCILIK14) ÇİNİCİLİK15) BEZ BEBEK16) KEÇECİLİK 17) İĞNE OYASI18) AHŞAP BASKI19) KALEMKARLIK20) KAZAZLIK21) GELENEKSEL GİYSİLİ BEBEK22) SUZENİ İŞLEME23) AHŞAP MAKET YAPIMI24) AHŞAP OYUNCAK YAPIMI25) ÇALGI YAPIMI-NEY26) ÇİNİ DEKOR27) TAKI TASARIM28) KEMİK TARAK29) ÇALGI YAPIMI-UD30)KİTRE BEBEK 31) HALK NAKIŞI32) METAL EL SANATI SÜSLEME33) GÜMÜŞ KALEMKARLIĞI34) BAĞLAMA35) İPEK KOZA36) SARAÇLIK37) DERİCİLİK38) SERAMİK39) KALEMİŞİ40) ÇALGI YAPIMI-TULUM 41) ÇALGI YAPIMI-NEFESLİ ÇALGI42) SADEKARLIK43) BASTON YAPIMI44) KIRKYAMA45) ZİHGİR46) LÜLE TAŞI47) BIÇAKÇILIK48) SİM SIRMA49) EHRAM DOKUMA50) ALEM YAPIMI51) YORGANCILIK52) CURA53) ÇÖMLEKÇİLİK54) ÇALGI YAPIMI55) KEÇECİ56) BAKIRCILIK57) CAM ÜFLEME58) İĞNE OYASI59) ÇİNİCİLİK60) DERİCİLİK

    KAÇ TANE GELENEKSEL ÇOCUK OYUNU VAR?

    Toplamda 30 geleneksel çocuk oyunu mevcut

    • Topaç 2) Çember 3) Tiktak 4) Kale Oyunu 5) Menekşe 6) Aşık 8) Sıçratan Top 9) Bezirgân Başı 10) Üç Taş 11) Beş Taş 12) Dokuz Taş 13) Misket 14) İp Atlama 15) Salıncak 16) Çuval Yarışı 17) Yumurta Taşıma Yarışı 18) Kaşık Kukla 19) Masal 20) Bilmece – Mani Küpleri 21) Köy Seyirlik Oyunları 22) Koz Oyunu 23) Seksek 24) Mendil Kapmaca 25) Birdirbir 26) Çocuk tiyatrosu 27) Dalya 28) Halat Çekme Yarışı 28) İstop 29) Kutu Kutu Pense 30) Menekşe 31) Yağ Satarım 32) Cicili Tavuk 33) Basmık 34) Teneke

    Ayrıca TRT Çocuk alanında “Maysa ve Bulut” çocuklarla birlikte olacak.

    “Rafadan Tayfa” da sahnede yer alacak.

    ENGELLİLERİN YARIŞACAĞI SPOR DALLARI NELERDİR?

    • Mangala
    • Geleneksel Okçuluk

    KAÇ TANE AT GELİYOR?

    135 atın geleceği festivalde hem yetişkinler hem çocuklar için bolca at binme fırsatı olacak.

    3. FETİH YAĞLI GÜREŞLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    • Baş Pehlivan: 40
    • Diğer Boylar: 260
    • Toplam: 300

    SAHNE ETKİNLİKLERİ

    • MEHTERAN
    • OSMANLI KILIÇ KALKAN EKİBİ
    • TÜRK DÜNYASI DANS VE MÜZİK TOPLULUĞU
    • YÖRESEL HALK OYUNLARI EKİPLERİ
    • KONSERLER

    OBA ALANINDA DÜZENLENECEK ETKİNLİKLER

    • GELİN TOYU (Eski Usule Göre Gelin Gelmesi)
    • BEŞİK TOYU (Bebek Duasının Beşikte Okunması)
    • TUŞO TOYU (Yürümeye Başlayan Çocukların Yarışması)
    • GEŞTEK TOYU (Geleneksel Müzik Aletleriyle Müzikal Ziyafet)
    • GÖKTÜRK ALFABESİ ATÖLYESİ
    • YÖRESEL RİTÜELLER
    • KİLİMHANE
    • DEMİRHANE
    • YÖRESEL TADIMLAR VE İKRAMLAR

    EVRENSEL TATLAR (16 ÜLKE)

    • AFGANİSTAN
    • ARNAVUTLUK
    • AZERBAYCAN
    • FİLİSTİN
    • GÜRCİSTAN
    • KOSOVA
    • MOĞOLİSTAN
    • MOLDOVA
    • ÖZBEKİSTAN
    • PAKİSTAN
    • SENEGAL
    • SUDAN
    • TANZANYA
    • TUNUS
    • UKRAYNA
    • YEMEN
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.