DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2492,06
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Euro’nun geleceği Avrupa Merkez Bankasının elinde

    Euro’nun geleceği Avrupa Merkez Bankasının elinde

    Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi Masası Direktör Yardımcısı Kutay Gözgör, Yarın Avrupa Merkez Bankasının gerçekleştireceği toplantıda Euro’nun geleceğine yönelik önemli mesajlar çıkabileceğini ifade etti.

    Euro’nun Amerikan Doları karşısında 2017 yılından bu yana yaklaşık yüzde 14 değer kazanması sonrası Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın yapacağı para politikası toplantısından çıkacak mesajlar daha da önemli hale geldi. ECB’nin yarın yapacağı toplantıda iki ana başlığın konuşulmasını bekleyebiliriz. Birincisi, Euro’nun hızlı değer kazanımının ECB üyelerini ne kadar rahatsız ettiği olacak. Euro’nun hızlı değer kazanması Avrupa Bölgesinin enflasyon oranını düşürücü etkide bulunuyor. Bu yüzden enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini görebiliriz. Her ne kadar ECB döviz kuruna göre hareket etmek ana hedefleri olmadığını ifade etse de döviz kurundan dolayı enflasyon hedefinden uzaklaşmak üyeleri rahatsız edebilir. ECB başkanı Mario Draghi, güçlü Euro’dan rahatsız olduklarına yönelik ifadeler kullanması halinde Euro varlıklarında satışlar yaşanabilir. İkinci önemli başlık ise, Varlık Alım Programının geleceği olacak. ECB, aylık 60 milyar Euro değerinde varlık alımı gerçekleştiriyor. Bu toplantıda olmasa da Ekim ayında yapılacak toplantıda bu miktarın 40 milyar Euro’ya düşürüldüğünü görebiliriz. Özellikle enflasyon oranının yüzde 2’lik hedefe yaklaşması varlık alımının azaltmasına yönelik beklentilerin oluşmasında etkili oluyor. Ancak, Avrupa Bölgesinin hala daha teşviklere ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Bu yüzden yarınki toplantıda bu iki ana başlığa yönelik mesajlar takip edilecek. Güçlü Euro’dan rahatsız olan bir ECB sonrası Euro varlıklarında satışların ön planda olduğunu görebiliriz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.