DOLAR 32,3361
EURO 35,1607
ALTIN 2245,323
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ev satın alanları bekleyen 4 ek masraf

    11.06.2017
    A+
    A-

    Ev satın alma süreci uzun ve meşakkatli bir yoldur. Ev satın alma sürecinde ve sonrasında konutun fiyatının yanı sıra birçok ek masrafla karşılaşabilirsiniz.

    Özellikle ev satın alma sürecinde emlak vergileri, harçlarıyla karşılaşmanız mümkün. Diğer yandan evinizi gayrimenkul danışmanı aracılığıyla bulduysanız komisyonu ya da ikinci el bir gayrimenkul satın aldıysanız tadilat masraflarını da fiyata eklemelisiniz. Ev satın alırken bu masrafları da göz ardı etmeden bütçenizi oluşturmalısınız. İşte ev alanları bekleyen 4 ek masraf…

    1. Emlak vergileri
    Ev satın aldığınızda karşınıza çıkacak olan birçok emlak vergisi olacaktır. Bunlardan ilki çevre temizlik vergisidir. Bu vergi, tüketilen su miktarı esas alınarak hesaplanır ve tutar konutlar için su faturasıyla birlikte tahsil edilir. Çevre temizlik vergisi, konutun satın alındığı tarihten itibaren hesaplanmaya başlar. Konut satın almak istediğinizde diğer karşılaşacağınız vergi ise gelir vergisidir. Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark “Değer artış kazancı” olarak vergilendirilir. İnşattan alınan konutların net alanının 150 metrekareye olması halinde yüzde 1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanır. İkinci el konutlarda bu vergi ödenmez. Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılır ve bazı koşullarda gelir vergisine tabi tutulurlar.

    2. Gayrimenkul danışmanı komisyonu
    Eğer evi gayrimenkul danışmanı vasıtasıyla bulduysanız komisyon ödemeniz gerekecektir. Komisyon hem konut sahibi hem de konut alıcısı tarafından ödenir. Yasal olarak hem satıcı hem alıcıdan konut değerinin yüzde 3’ü kadar komisyon bedeli alınır. Bu komisyon çoğu zaman iki taraf için pazarlık dahilinde belirlenir.

    3. Emlak alım satım harç ücretleri
    Konut satın alırken karşılaşılaşacağınız şeylerden biri de tapu harcıdır. Tapu harçlarında geçtiğimiz aylarda açıklanan ve 30 Eylül’e kadar sürecek bir indirim gerçekleşti. Böylelikle tapu harçları binde 20’den 15’e düştü. Ayrıca damga vergisi oranı da sıfırlandı. Tapu harcını hem konut satıcısı hem de alıcısı öder.

    4. Tadilat masrafları
    Eğer ikinci el bir ev alıyorsanız tadilat masrafları kaçınılmazdır. Özellikle evin banyo, mutfak gibi bölmelerinde tadilat kaçınılmaz olacaktır. Bunların dışında pencere, parke ya da muslukların değişmesi de gerekebilir. Bu sebeple ev satın alırken bu tadilat masraflarını da düşünerek karar vermelisiniz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.