DOLAR 32,3403
EURO 35,1052
ALTIN 2239,411
BIST 8885,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ev ve Şehir Seminerleri-20 ‘İslam Mimarisinde Geometrik Desenler’

    Ev ve Şehir Seminerleri-20 ‘İslam Mimarisinde Geometrik Desenler’
    29.10.2017
    A+
    A-

    İslam sanatında yapılardaki geometrik desenlerin analiziyle ilgilenen Serap Ekizler Sönmez, geometri ve sanatın kesiştiği alanın beslenmesiyle, hem mimari eserlere farkındalık kazandırılacağını hem de bilgilerin kalıcı olacağını vurguladı.

    TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Ev ve Şehir Seminerleri’nin 20’ncisi gerçekleştirildi. “İslam Mimarisindeki Geometrik Desenlerin Medeniyete Dair Fısıldadıkları” konulu seminerde konuşan İslam Geometrik Desenler Uzmanı Serap Ekizler Sönmez, “Bilimin sanatla kesişmesinin ürünü olan geometrik kompozisyonlar, bizim köklü mirasımız. Bu mirası gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarma misyonunu üstlenmeliyiz” dedi.

    “GEOMETRİ EĞİTİMİ SİSTEMLİ OLMALI”
    Geometrinin, anasınıfından üniversite düzeyine kadar sistemli bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Sönmez, geometrinin en keyifli şekilde öğretileceği alanın, sanat ile kesiştiği alan olduğunu söyledi. Bu metotla, bilgilerin de kalıcı olacağını ifade eden Sönmez, “Böylece, gençlere ecdadını ve değerlerini anlama ve kavrama sorumluluğu yüklenirken, ciddi bir estetik altyapı da kazandırılır” dedi.

    “GEOMETRİK FORMLAR, BİR DÜŞÜNCE VE İNANÇ SİSTEMİNDEN EVRİLDİ”
    Geometrik kurguya, İslamiyet’ten önceki dönemde de rastlanıldığını belirten Serap Ekizler Sönmez, Anadolu’da kimliğini bularak zengin bir seviyeye ulaşan geometrik kompozisyonların, Karahanlılar döneminde başladığını söyledi. Hem yapı hem süsleme elemanı olarak kullanılan tuğlanın, kompozisyonları kolaylaştırdığına dikkat çeken Sönmez, böylelikle, o dönemde, daha kompleks geometrik formların uygulandığına dikkat çekti. Sönmez, Karahanlılar döneminin, kendimize ait İslam sanatının geliştirildiği bir dönem olduğunu belirtti.

    Farklı medeniyetlerdeki mimari eserlerden örnekler sunan Sönmez, geometrik kurguların, birim hücreden hareketle sonsuza nasıl açıldığını ve altı köşeli yıldız formunun, günümüze ulaşmış en basit ve en estetik form olduğunu söyledi. Sönmez, geometrik formların her birine sembolik anlamlar yüklemenin yanlış olacağını, ancak bu unsurların, bir düşünce ve inanç sisteminden hareketle evrildiğine dair ciddi verilerin bulunduğunu kaydetti.

    İSLAM SANATINA UYGUN TASARIM VE RESTORASYON
    Geometrik desen hazinesinin sahibi olarak, İslam sanatının misyonuna ve anlayışına uygun tasarımlar yapılması gerektiğini ifade eden Sönmez, restorasyon konusunda daha hassas olunması gerektiğine de değinerek, “Bir sistem halinde kompozisyonu anlamaya çalışmazsak, ortaya çirkin, yanlış ve hatalı kompozisyonlar çıkar” dedi.

    Modüler sistem kurgusunun gerekliliğinin altını çizen Serap Ekizler Sönmez, sistemin yanlış restorasyonların sayısını azaltacağını ve ayrıca konuyu hiç bilmeyen birinin dahi puzzle tekniğiyle özgün tasarımlar yapabileceğini kaydetti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.