DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Evlerin çatışına güneş panelleri kurulacak herkes elektrik üretecek

    Evlerin çatışına güneş panelleri kurulacak herkes elektrik üretecek

    Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip İstanbul Avrupa Yakası’nda 4.8 milyon aboneye hizmet veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (BEDAŞ) Genel Müdürü Murat Yiğit, önümüzdeki yıllarda elektrik dağıtım sektörünü bir dönüşüm beklediğini ifade ediyor.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), küçük üreticilerin de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilmesi ve ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanmasının önünü açan düzenlemeyi çıkarmaya hazırlandığını söyleyen Yiğit, “Evlerin, apartmanların çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açılıyor. Bir beş yıl sonra başka şeyler konuşuyor olacağız. Belki o günlerde artık birer tüketici olmaktan çıkıp, dağıtım sisteminin gerçekten bir parçası olacaksınız. Kendi binanızda bir üretim santrali olacak; binanızın üstünde belki sadece sizin binanızı besleyecek bir güneş paneli olacak, belki bir rüzgar türbini olacak, belki başka bir yenilenebilir kaynağı kullanacaksınız, hatta bir depolamanız olacak. Gündüz ürettiğiniz elektriği depolayacaksınız. Dağıtım sistemine yine bağlı olabilirsiniz veya hiç bağlı olmayabilirsiniz, bir yedek gibi olacak belki dağıtım sistemi. Bugünlerde bunların altyapıları konuşuluyor” şeklinde konuşuyor.

    BELKİ MÜŞTERİMİZ DAHA AZ OLACAK
    İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelerek BEDAŞ’ın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Yiğit, ayrıca yakın gelecekte sektör olarak öngördükleri dönüşümü anlattı. Yakında her evin, bir elektrik santrali olabileceğini dile getiren Yiğit, “Yenilenebilir enerjiyle ilgili 1 megavat (MW) altında çatı üstlerine kuran işletmeler var. Mevzuatın daha bireysel, küçük tüketiciye yönelik olarak kolaylaştırılması gibi süreçler yaşayacağız. Bu mevzuat hemen hemen hazır, 10 kilovat (kW) altına da bildiğim kadarıyla müsaadeler çıkacak. Her bir abonenin belki tek başına başvurabileceği bir yapı geliyor. Her bir tüketici birer üretici olacak. İleride birçok kişi hiç şebekeye bağımlı kalmadan elektrik kullanacak. Beş yıl sonra artık sistemde bunlar konuşulacak” diyor.

    Dağıtım şirketlerinin bundan nasıl etkileneceğini sorduğumuzda ise Yiğit, “Tabii bizim daha az müşterimiz olacak belki ama sistem hiçbir zaman küçülmez. Benim bugün dağıtım şirketi olarak yaşadığım sorunları, belki bir ev sahibi olarak siz yaşayacaksınız. Elektrikle ilgili kendi altyapınızı ayakta tutma gibi yükümlülükleriniz olacak. Ama bir destek, bir yedek, bir yardımcı olarak her zaman biz kapıda duruyor olacağız gibi düşünüyoruz şimdilik. Güneş panelleri ilk geldiğinde oldukça pahalıydı, şimdi artık Türkiye olarak bizim de üretimimiz söz konusu. Bundan sonra o fiyatlar düşecek. Şu anda depolamada da fiyatlar yüksek ama düşecektir” yorumunu yapıyor.

    ARIZA SÜRELERİNDE YARI YARIYA DÜŞÜŞ
    Yiğit, 2013-2020 yılları arasında İstanbul Avrupa Yakası’na kaliteli ve kesintisiz enerji sağlanması için yapılacak yatırımların 2.1 milyar liraya ulaşacağını belirtti. Yiğit, ayrıca BEDAŞ’ın yatırımlarıyla, 2012 ile karşılaştırıldığında 2016 sonunda toplam arıza sayısının yüzde 21.3 oranında gerilediğini, arıza sürelerinin ise aynı dönemde yüzde 47.8’lik düşüşle neredeyse yarı yarıya azaldığını kaydetti.

    KESİNTİ ‘GÖZ KIRPMA’ KADAR
    Elektrik kesintileriyle ilgili olarak da konuşan Yiğit, İstanbul Şahintepe’de BEDAŞ tarafından pilot olarak devreye alınan ve kesintilerin anında giderilebildiği yeni uygulamaya dikkat çekiyor. Kapalı devre sistemi ile trafolarda tek taraflı değil çift taraflı besleme yapıldığını, bu ring sistemi ile elektrik kesintisi yaşanmadığını öne süren Yiğit, “Pilot bölgede 3 bin kişi elektrik kesintisi yaşamıyor. Kesinti sırasında göz kırpması kadar kısa bir sürede sistem devreye giriyor” diyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.