DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul satış sektöründe dönüşüm, ‘Strateji’ olmalı

    Gayrimenkul satış sektöründe dönüşüm, ‘Strateji’ olmalı
    04.05.2020
    A+
    A-

    İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. C. Coşkun Küçüközmen Covid-19’un Gayrimenkul sektörüne yönelik etkilerini ve gelecekte neler olacağını analiz etti.

    Yeni dünya düzenine iş yapış şekillerinin eskisi gibi olmayacağını söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen, ‘Sektörde finansal canlılığı korumak için stratejik modellere yönelmeli. Yeni dönemde Gayrimenkul PR modeli ile satışlar kuvvetlendirilebilir’ önerisini dile getirdi.

    Türkiye’de Gayrimenkul sektörünün kritik bir dönemecin eşiğinde olduğunu söyleyen Prof Küçüközmen, İnşaat ve gayrimenkul satış sektörlerinin iş yapış şekillerini güncellemek zorunda olduğunu öne sürdü.

    Gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

    Mülk sahipleri mecbur kalmadığı sürece gayrimenkulünü satmayacak. Çünkü, bu ortamda gayrimenkullerin ucuz fiyattan alıcı bulacağı malum. Alıcıların ellerindeki parayı gayrimenkule yatıracağını da hiç zannetmiyorum en azından normalleşme sürecinin belirtileri görülene kadar. Normalleşmeye geçildikten sonra bile Gayrimenkul sektörü bir süre olumsuz etkilenecektir. Türkiye gayrimenkul konusunda çok kritik bir dönemecin eşiğinde. Bankaların elinde konut stoku birikebilir ve bir şekilde bunu ellerinden çıkarmak zorunda olduklarında fiyat dinamikleri farklı yönlere evrilebilir.

    Gayrimenkul sektöründe bir ‘Arama’ konferansı yapılabilir. İnşaat firmalarının belli bir maliyete katlanmadan yeni ve yaratıcı fikirlere erişmesi zor görünüyor.

    Gayrimenkul fiyatları düşer mi?

    Arz-talep kaynaklı fiyat şişkinliği var. Örneğin İzmir’de konut balonu oluştu. İnşaat firmalarının ve mülk sahiplerinin fiyatlarını düşüreceğini hiç sanmıyorum. Burada iki yönlü bakmak gerekir. Birincisi, eğer fiyatlar düşerse tüketiciler, ‘demek ki bu fiyatlara da satılabiliyormuş, biz daha önce pahalı almışız’ diyebilir. Diğer taraftan satılamayan konutlar, yatırımcısına, müteahhide, bankaya her gün zarar olarak dönecek. Ancak aradan geçen zaman sonrası, değil alıcı, görücü bile bulunamayabilir.

    Plazalar ve ofisler ne olacak?

    İş insanları ‘benim iş yapmak için bir ofise ihtiyacım yokmuş’ demeye başladı. Ofislere kira ve aidat ödemeyi mantıklı bulmayacaklar. Evlerin bir bölümünün ofise dönüşeceğini göreceğiz. Plaza ve ofis stokunun artacağını öngörüyoruz ama yine de belli sektörler ve iş kolları için  için ofisler vazgeçilmez olma özelliğini sürdürecek.

    Müstakil konutlara ilgi artar mı?

    Konutun müstakil olup olmadığı değil, sağlık alanları, temiz içme suyu, elverişli yaşam koşulları, ulaşım kabiliyetleri, eğitim olanaklarına yakınlığı önemlidir. Eğer ki erişilebilir fiyatlardan konutlar satışa sunulmazsa, insanlar evde kal mottosuyla da yaşamlarını sürdürmeye devam ederler. Tüketiciler gayrimenkul fiyatlarını çok iyi araştırıyorlar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.