DOLAR 32,4532
EURO 34,7901
ALTIN 2443,951
BIST 9946,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul sektörünün kendi bankası olmalı

    Gayrimenkul sektörünün kendi bankası olmalı
    12.12.2017
    A+
    A-

    Türkiye’de gayrimenkul sektörünün ustalık dönemine girmeye hazırlandığını belirten Cathay Group YKB Yardımcısı Mehmet Yılmaz, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşümle ivme kazanan olgunlaşma sürecinin, alternatif finans modelleriyle de desteklendiğini söyledi. Yılmaz, “Sadece konut sektöründe uzmanlaşmış bir banka kurularak gayrimenkule özel alternatif finans modelleriyle hizmet vermesi gerekli. Gayrimenkul sektörü artık kendi bankasını da kurmalı” dedi.

    Cathay Group YKB Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin lokomotifi gayrimenkul sektörünün 2018’de ustalık dönemine geçeceğini belirterek alternatif finansal modellerin de sektörü destekleyebilecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, “GYO’lar, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları ve menkul kıymetleştirmeler gibi pek çok finansal modeli geliştiren ve sadece gayrimenkulle ilgilenen bir bankaya ihtiyaç var. Ancak böyle bir banka gelişen gayrimenkul sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilir. Böyle bir banka modeli üzerinde çalışılmalı” dedi.

    Konut Bank ile kredi faizleri düşer

    Yılmaz, “Mevcut bankalar konut sektörünü yeterli takip etmedikleri için oturup kendimiz sektörü anlatmak zorunda kalıyoruz. Sadece gayrimenkule odaklı bir banka sektörün potansiyelini yakından takip ettiği için daha düşük maliyetli kredi verebilir. Böylece konut almak isteyip de yüksek faizler nedeniyle ihtiyacını erteleyenler ile küçük birikimlerini konut sektörüne yatırmak isteyenlere de fırsat verilmiş olur” şeklinde konuştu.

    5 bin TL’si olana bile sektöre yatırım yapma imkanı

    Kurulacak Konut Bank’ın yönetimini yapacağı alternatif finansal modellere değinen Yılmaz, şu bilgileri verdi; “En güncel konumuz gayrimenkul sertifikaları ile yastık altı birikimleri de sektörde değerlendirilme imkanı bulacak. 5 bin TL’si olan biri bile parasını sektöre yatırarak, sektörde oluşan değer artışından yararlanabilecek. Daha sonra birikim miktarına göre sertifikalarını konut alımında kullanacak. Böylece tasarruf oranlarının artırılmasına katkıda bulunulacak.”

     

    Menkul kıymetleştirme ile gayrimenkul likit hale gelecek

    Menkul kıymetleştirmelerin de önemli bir alternaişf model olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti; “Menkul kıymetleştirme ile de gayrimenkul sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu finansal çeşitliliğin ve derinliğin artırılması konusunda yeni bir bakış açısı getirilmiş olur. Düzenleme ile gayrimenkulleri teminat gösterme dışında bir finansman aracı olarak kullanma imkanı elde edilebilir. Bir nevi gayri menkullerin likit hale getirilmesi sağlanacak. Gayrimenkul sektörünün fon ihtiyacının karşılanmasında uzun vadeli kaynak temini sağlanacak.”

    Emlak İhtisas Bankası, ya BES ( bireysel emeklilik sistemindeki ) ve İşsizlik Fonu’ndaki fonlarını etkin olarak kullanacak ya da Varlık Fonu’ndan ve Hazine’den düşüklü faizli finansman sağlayacak veya uluslararası piyasalarda döviz cinsinden düşük faizli tahvil ihraç ederek hem kendisi hem de ticari bankalar aracılığıyla konut finansmanı için yeni ve ucuz kaynak yaratacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.