DOLAR 32,4746
EURO 34,7556
ALTIN 2442,834
BIST 9934,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Geleceğin meslekleri dijital dönüşüm ve insan odaklı yetkinlikler olacak

    Geleceğin meslekleri dijital dönüşüm ve insan odaklı yetkinlikler olacak
    21.05.2018
    A+
    A-

    Yenibiriş Ürün ve Teknoloji Koordinatörü Eren Çamlıkaya, yeni neslin meslek seçiminde dijital dönüşümün öne çıkardığını mesleklere yönelmeleri gerektiğini belirterek, geleceğin iş dünyasında insan odaklı yetkinliklerin de önem kazanacağı vurguluyor. Çamlıkaya, geleceğin iş dünyasını şekillendirecek şirketlerin talep edeceği yetkinliklerin de

    meslek seçiminde dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

    Meslek seçiminin gençler için en kritik sorun olduğunu belirten Yenibiriş Ürün ve Teknoloji Koordinatörü Eren Çamlıkaya, bu konuda öğrencilerin her şeyden önce keyif alarak okuyacakları, kendilerini geliştirmek için motivasyon bulacakları mesleklere yönelmeleri gerektiğini kaydediyor.

    Dijital dönüşümün öne çıkardığı meslekler

    İstihdam açısından teknoloji odaklı mesleklerde istihdam açığı yaşanırken dijital dönüşüme ‘kurban gidecek‘ mesleklere yönelmenin gelecek yıllar için kötü bir yatırım olabileceğine dikkat çeken Çamlıkaya şu değerlendirmeyi yapıyor: “Aslında teknoloji odaklı mesleklerden ziyade yaratıcılığın ön planda olduğu, yeniliklere açık mesleklerin önem kazanacağını söylemek daha doğru olur. Örneğin yazılım geliştirme, dijital tasarım, dijital ürün yönetimi, dijital pazarlama, test uzmanlığı, biyomedikal mühendisliği, gıda mühendisliği gibi meslekler önümüzdeki yıllarda daha da kritik meslekler olacak. Bunların yanında İklim değişikliği ve tarımdaki verimsizliklerin önüne geçmek için ziraat odaklı meslekler de oldukça cazip. Son yıllarda özellikle yurtdışında tarım teknolojileri ve uygulamaları alanında kurulan şirket sayısında da ciddi bir artış söz konusu. Bu alanlarda çalışacak işgücüne ihtiyaç duyuluyor.“

    İnsan odaklı yetkinlikler

    Teknoloji ve gıda odaklı mesleklerin dışında geleceğin en önemli yetkinliklerinden çoğunun insan odaklı olacağını ifade eden Çamlıkaya, şunları belirtiyor: “Psikoloji, sosyoloji, siyasi bilimler gibi mesleklerin önemi artacak ve profesyonel iş dünyasında bu dallarda eğitim görmüş kişilere talep artacak. Uzaktan ve ihtiyaç anında çalışmanın popülerliği sebebiyle farklı alanlardan farklı zaman dilimlerinde ve coğrafyalarda çalışan kişilerin birlikte üretken çalışabilmesi için geleceğin organizasyonlarının buna hazırlık yapması gerekecek. Meslek seçerken öğrencilerin özellikle yeni kurulan girişimlere odaklanmaları, bu şirketlerin faaliyet gösterdikleri alanlarda ihtiyaç duyulan yetkinlikleri edinerek meslek seçmelerini de özellikle tavsiye ederim. Çünkü geleceği bugünün yeni firmaları şekillendirecek.“

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.