DOLAR 32,5537
EURO 34,762
ALTIN 2496,202
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Geleneksel mutfağın yarım asrı geçen temsilcisi Hünkar, Türk Lezzet Müzesi’nde

    Geleneksel mutfağın yarım asrı geçen temsilcisi Hünkar, Türk Lezzet Müzesi’nde
    16.08.2018
    A+
    A-

    Talip Ügümü tarafından 63 yıl önce kurulan Hünkar, ilk günkü ruhuyla ziyaretçilerini Türk ve Osmanlı Mutfağı’nın zengin tat kültürü ile buluşturuyor. Talip Ügümü’nün bulaşıkçılık yaparken temellerini attığı ve şimdilerde herkesin bildiği bir marka olan Hünkar, lezzet yolculuğunu Türk Lezzet Müzesi’ne taşıdı.

    1950 yılından bu yana misafirlerini Türk ve Osmanlı Mutfağı’nın zengin tat kültürü ile buluşturan Hünkar, ilk günkü ruhla hareket ederek kuşaktan kuşağa aktarılan lezzetler sunuyor.

    Hünkar’ın temeli 11 yaşındayken bulaşıkçılık yaparak iş hayatına başlayan Talip Ügümü tarafından atıldı. 17 yaşına kadar restoranlarda çalışan Ügümü, bu sıralarda tabak satın alarak ileride kendi açacağı restoranın hayalini kuruyordu. Becerikliliği ve çalışkanlığı sayesinde bu hayalini gerçekleştirmesi de çok uzun sürmedi. İlk restoranını henüz 17 yaşındayken Erzurum’da açtı ve kısa bir sürede insanların yoğun ilgisiyle karşılaştı. 1950 yılının sonlarına doğru rotasını İstanbul’a çeviren Talip Ügümü, İstanbul Fatih Feyzullah Efendi Sokak’taki ve Akdeniz Caddesi’ndeki dükkanlarını açtı. Babalarından bayrağı devralan oğulları ise dükkanı Etiler’e taşıdılar ve böylece babadan oğula geçen lezzet yolculuğu başlamış oldu.

    Dünyanın en iyi 100 restoranından biri

    Hünkar Lokantası, 2007 yılında “Restaurant Magazine” tarafından belirlenen ve alanındaki tek geçerli liste olarak kabul edilen “The World’s Best Restaurants” listesinde dünyanın en iyi restoranından biri seçildi. Bu listedeki tek Türk lokantası olan Hünkar, bir başarı öyküsünün simgesi olarak şimdilerde Türk Lezzet Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Hünkar, Türk mutfağının sevilen zeytinyağlı yemekleri, saray köfte, kadınbudu köfte gibi geleneksel etli yemeklerden oluşan bir menü sunuyor.

    Türk Lezzet Müzesi gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiriyor

    42 Maslak’ta yer alan Türk Lezzet Müzesi’nde 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya geliyor. Geçmişin tariflerini geleceğe taşıyor.

    Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ta açıldı.

    Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları ve Türkiye’nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği 6 bin 600 metrekare alana sahip Türk Lezzet Müzesi’nde, coğrafyamızın lezzetleri modern ve hijyenik bir anlayış ile tek bir çatı altında bir araya geldi.

    Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ın sanat, eğlence, gastronomi ve alışverişin DNA’sını değiştiren vizyoner konsept anlayışı ile beraber Türk Mutfağının eşsiz yemeklerini ve yeme içmenin tutkusunu yansıtıyor.

    Türkiye’de ve hatta dünyada bir ilk olan Türk Lezzet Müzesi’nin fikri, 2015 yılında Solid Consulting sahibi Konsept Danışmanı Şef Tolga Atalay’ın katkılarıyla oluşmaya başladı.

    2017 yılından itibaren Türkiye’nin en önemli yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin’in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeler konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarınayakınlığı ve Türk yemek kültürü tecrübesi ile Türk Lezzet Müzesi başarılı bir anlayış ile geliştirildi. Devamında en meşhur Türk lezzet durağı lokanta ve malzeme satan markalar ile görüşmelere başlandı.

    Türk Lezzet Müzesi’nin geleneksel olana göndermelerde bulunançağdaş bir mimari tasarım ile yapılmış ortak alanlarıise ABD+ Design Team’in sahibi İç Mimar Abdullah Burnaz’a ait.

    İki yıl boyunca, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman ve Tepe Emlak kiralama ekibi ile yürütülen araştırma ve planlama döneminin ardından 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600’den fazla lokanta markası tek tek yerinde ziyaret edildi, Türk Lezzet Müzesi anlatıldı, paylaşıldı.

    Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan mekanlar, bir sene boyunca aşçısından lezzetine, yemek aşkı ve heyecanından hijyen anlayışına kadar incelendi. Özenle seçilen bu lezzet markaları bir Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi ve 2018 yılının başında 42 Maslak’ta açıldı.

    Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin tamamının merkezi olmayı hedefleyen Türk Lezzet Müzesi, Türk gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.

    Türk Lezzet Müzesi’nde açılmış olan 25 lezzet durağı; Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme-1777, Dede Bursa Kebapçısı-1905, Dondurmacci-doğal dondurmacı, Fer Bal-Ankara, Fıstıkzade-Gaziantep baklavacısı, Tahtakale Filibe Köfte-1993, Hacı Ahmet Malatya Sofrası-1942, Hayfene-1886-kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), Hünkar-1950-esnaf lokantası, Konya’dan Ustalar-etli ekmekçi, Lazika-çay, Mixim Gurme-büfe, Kuzucu Ali-Konya tandır kebap, Rosense-gül ürünleri, Sadabad Cağ Kebap-1972, Şirane-1871 Osmanlı MeyhanesiTarihi Çinili Fırın Börekçisi-1959, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile Gazozcu, ve Tarihi Bizim Künefeci-1949-Antakya, Midye dolmacı & Unkapanı pilavcısı Barakam, Adana kebabının Hasan Usta’sı “Adanuna”, lahmacun, pide ve çiğ köftede meşhur “Fevkinde Lahmacun &Pide”, Antakya’nın en iyisi ”Anadolu Restaurant-1970”, mantı ve çibörek çeşitleri ile “Makule Mantı ve Çibörek”, şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini sunan Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap.

    Türk Lezzet Müzesi haftanın her günü sabah 10:00’dan gece 24:00’e kadar ziyaretçileri ağırlıyor. Osmanlı meyhanesi “Şirane 1871” her gece 02:00’ye kadar açık.

    Türk Lezzet Müzesi’nde 2018 yılı içerisinde açılacak yeni lezzet durakları ise:
    150 Türk peynir çeşidi ile Deli Dane Peynir ve Varan Lezzet Durağı olacak.

    Türk Lezzet Müzesi’ndeki Mutfak Atölyesi bir denetim ve eğitim merkezi olacak

    Dünyaca meşhur Türk/Osmanlı mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi Eylül 2018’de açılıyor.

    Peki, Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde neler olacak? Genç aşçıların Türk lezzetlerine ve orijinal tariflere odaklanmalarını ve deneyimli aşçılarımıza, unutulmaya yüz tutmuş tariflerini ve tecrübelerini genç kuşak aşçılara aktarmalarının önemi vurgulanıyor olacak. Doğru tariflere sadık kalarak yöresel lezzetlerin korunması ve tanıtılması kadar, menülerin geliştirilmesi için özel eğitim ve seminerler düzenlenecek olan Mutfak Atölyesi, özgün lezzetlerin menülere eklenmesini destekleyecek.

    Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi’nde düzenlenecek Türk ve uluslararası üst düzey aşçı seminerleri, lezzet yarışmaları ve Türk lezzetlerinin gelişimini sağlayacak yenilikçi eğitim programları ile doğru data ve etkin bir bilgi merkezi oluşturarak Türk Mutfağı’nın gelişimini desteklemeyi hedefliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.