DOLAR 32,4407
EURO 34,738
ALTIN 2445,801
BIST 9914,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gıda ihracatının kalbi İstanbul’da atacak

    Gıda ihracatının kalbi İstanbul’da atacak
    27.08.2018
    A+
    A-

    Türkiye’nin gıda ve tarım alanında ihracat gerçekleştiren şirketleri, dünyadaki ihracat potansiyelini değerlendirmek için atakta. İstanbul, Eylül ayında dünyanın en önemli gıda sektörü temsilcilerini ağırlayacak. Dünyanın en büyük ithalatçılarının aralarında bulunduğu alım heyeti, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin davetiyle İstanbul’a gelecek.

    5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Food İstanbul fuarı ile eşzamanlı olarak dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’ye davet edilecek olan ithalatçılar, alım heyeti programı çerçevesinde ülkemizde misafir edilecekler. Türk Gıda ve içecek endüstrisi ihracatçılarıyla bir araya gelecek alım heyetleri, yaklaşık 150 alıcı şirketten oluşuyor. Gıdanın en önemli şirketlerinin bulunduğu; başta Brezilya, Meksika, ABD, Güney Kore, Peru, Malezya ve Moğolistan olmak üzere 60’a yakın ülkeden alım heyetleri İstanbul’da buluşacak. Alım heyetinin toplam ithalat hacmi de 2,5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek alım heyeti organizasyonu çerçevesinde, B2B ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Organizasyon çerçevesinde, uluslararası firmalara erişimi kolaylaştıracak, ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik yeni iş fırsatlarının oluşturulacağı bir platform kurulacak.

     Dünyanın gıda sektöründe önemli rol oynayan firmaların bulunduğu alım heyetleri; başta şekerli mamuller, hububat ürünleri, unlu mamuller olmak üzere, fındık, kuru meyve, içecek, çikolata, şekerleme, yemeklik yağ, dondurulmuş gıda ürünleri, kahve, çikolata, çay, pasta, bisküvi, meyve suyu gibi genel gıda ürünleri alanında faaliyet gösteriyorlar.

    Organizasyonun ev sahibi İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Haluk Okutur, Türkiye’nin dış ticaret hacminin ihracat odaklı olması için tarım ve gıda ürünlerinin önemli olduğunu belirtti. Cari açığın kapatılmasında tarım ürünlerinin fırsat olacağını belirten Okutur, “Son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalarla ilgili Hükümetin adımlarını destekliyoruz. Ancak bizim de ihracatçılar olarak üzerimize düşenleri hızla hayata geçirmemiz gerekiyor. Eylül ayında gerçekleştireceğimiz alım heyeti organizasyonu, ihracatçılarımız için fırsat olacaktır” dedi. Temmuz ayında Birlik tarafından gerçekleştirilen Çin alım heyeti organizasyonunun oldukça olumlu sonuçlandığını belirten Okutur; “ Önümüzdeki dönemde bu organizasyonların sayısını ve niteliğini artıracağız. KOBİ’lerimizin kendi pazarlarını çeşitlendirmeleri geleneksel pazarlarımız dışında var olan fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum” dedi. Okutur, Türkiye’nin son yıllarda artırdığı katma değerli ürün ihracatına bundan sonra da devam edeceğini belirterek, birliğimiz açısından, ihracatta rekor kırıyor olmamız da bu değerin bir göstergesidir” dedi.

    HUBUBAT VE BAKLİYATTA İHRACAT REKORU

    Temmuz ayında İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği,  ihracat rekorunu tazeledi. Birlik ihracatı Temmuz ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 artışla 148 milyon 535 bin dolar olurken, yılın ilk 7 ayında yüzde 11 artarak 1 milyar 103 milyon dolar oldu.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.