DOLAR 32,4962
EURO 34,8679
ALTIN 2426,85
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Google Duygu Asena’yı unutmadı Duygu Asena kimdir?

    Google Duygu Asena’yı unutmadı Duygu Asena kimdir?
    19.04.2019
    A+
    A-

    Google, Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena’nın doğum günü için Doodle yaptı.

    Dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Google bugün Doodle’ına Duygu Asena’yı taşıdı. Doodle’ı gören insanlar Google’ın Doodle’ı Duygu Asena kimdir sorusuna yanıt aramaya başladı.
    Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena 19 Nisan 1946’da doğdu.

    İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70’lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

    1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena’nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan’da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.

    Duygu Asena, 30 Temmuz 2006’da beyin tümörü nedeniyle İstanbul’da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

    Yayınlanan kitapları sırasıyla:

    Kadının Adı Yok, 1987

    Aslında Aşk da Yok, 1989

    Kahramanlar Hep Erkek, 1992

    Değişen Bir Şey Yok, 1994

    Aynada Aşk Vardı, 1997

    Aslında Özgürsün, 2001

    Aşk Gidiyorum Demez, 2003

    Paramparça, 2004

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.