DOLAR 32,6931
EURO 34,7687
ALTIN 2505,022
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hotpoint ve Jamie Oliver’dan daha iyi gıda alışkanlıklarını teşvik etmek için “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler”

    03.08.2018
    A+
    A-

    Hotpoint ve Jamie Oliver, küresel bir sorun olan gıda israfına yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen yeni “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” kampanyasını duyurdu.

    Bugün, insan tüketimi için üretilen gıdaların üçte biri ya kayboluyor ya da israf ediliyor. 2020’ye geldiğimizde bu oranın %40’a varması bekleniyor[1]. Sadece Avrupa’da her yıl 88 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu israfın %53’e varan sarsıcı bir oranı evlerde gerçekleşiyor . “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” kampanyası ile Hotpoint ve Jamie Oliver, bireylerin ve toplulukların gıda israfını azaltmada nasıl etkin bir rol oynayabileceğine ışık tutmak için çalışacak.

    Hotpoint’in gerçekleştirdiği güncel araştırma, Avrupa’da evlere alınan gıdaların %8’inden fazlasının atıldığını ve gıda israfının önemli bir kısmının evlerde meydana geldiğini ortaya koyuyor. Buna karşın, Hotpoint’in çalışması tüketicilerin hatayı evlerinde aramaktansa, süpermarketleri veya restoranları hatalı görme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Araştırmaya göre katılımcılar, Avrupa’da en fazla israf edilen dört gıdayı “hazır gıda veya artık yemekler” (%45), ekmek (%38), taze sebze (%30) ve taze meyve (%29) olarak açıklıyor.[2]

    Gıda israfı konusunda Türkiye’de de benzer bir tablo söz konusu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF)’nun açıklamasına göre israfın boyutu yıllık 214 milyar liraya ulaşıyor. Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı, üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybedilirken, TGDF ekmekte de ciddi bir israfın yaşandığına dikkat çekiyor. Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor.

    “Taze Fikirler”, Akıllı Teknoloji ve Akıllı Alışkanlıklar Demek

    Hotpoint ve Jamie Oliver, evlerde gerçekleşen gıda israfına yönelik işbirliklerini ilk olarak Nisan 2018’deki EuroCucina’da duyurdu. Bu etkinlikte Hotpoint standındaki yenilikçi ev aletleri ve

    etkileşimli faaliyetlerle katılımcılara, günlük yaşantılarındaki gıda tercihleri konusunda daha bilinçli bir yaklaşım belirlemeyi aşılayan “Gıdaya Özen Gösterme Kültürü” vizyonu tanıtıldı. Yeni kampanyayla Hotpoint ve Jamie Oliver gıda israfı farkındalığını artırmak için işbirliklerini sürdürüyor ve tüketicilere satın alma sürecinden başlayarak hazırlamaya, saklamaya ve geri dönüşüme dek günlük gıda serüvenlerinde “kenarda unutulan” gıdalarınküçük değişikliklerle nasıl lezzetli yemeklere dönüşebileceğini gösteriyor. Teknolojinin daha akıllıca kullanılması da artan gıdalarla yemek yapmayı kolaylaştırabiliyor.

    Pazarlama Direktörü Aylin Alpay, “Tüketiciler gıda israfını engelleyecek veya azaltacak ürünler arayışında ve işte bu da Hotpoint’in temel bir rol üstlendiği alan. Jamie Oliver ile güçlerimizi birleştirerek bu soruna odaklanmak ve gıda serüvenimizin her adımında daha duyarlı ve yaratıcı hale gelmenin gıda israfını nasıl azaltabileceğini göstermek istiyoruz. Yaşamın her anında onlara eşlik eden ürünler veelde kalan, artan gıdalara yeni bir soluk kazandıracak doğru teknolojiler ile tüketicileri desteklemeyi hedefliyoruz. Biliyoruz ki inovasyon, gıda israfının azaltılmasında kilit rol oynayabilir,” dedi.

    Kampanyanın elçisi olarak yorumda bulunan Jamie Oliver, gıda israfının neden artık göz ardı edilemeyecek bir konu olduğunu şöyle dile getiriyor: “Gıda israfı hepimizin karşılaştığı gündelik bir sorun ve çöpe attığımız gıdaların büyük bir kısmını çoğu zaman küçücük bir bilgi ile leziz şeylere dönüştürebileceğimizin farkında olmuyoruz. Halbuki bunu yapmamız yalnızca çevreyi değil aynı zamanda bütçemizi de olumlu etkiler. Önceden planlama, daha akıllı alışveriş yapma, öğünlerimizi daha dikkatli hazırlamaya ilişkin bazı basit ipuçlarını paylaşmak ve fark yaratabileceğimizi göstermek üzere Hotpoint ile birlikte çalışıyorum.”

    Gıda alışkanlıklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek pek çok ipucu için Hotpoint ve Jamie Oliver’ı takip edebilirsiniz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.