DOLAR 32,5118
EURO 34,725
ALTIN 2485,311
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Temennimiz yatırım şartlarının cazip hâle getirilmesi olmalıdır

    İhsan Çulhalık: Temennimiz yatırım şartlarının cazip hâle getirilmesi olmalıdır
    15.08.2018
    A+
    A-

    TÜİK, temmuz ayı konut satış rakamlarına göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,9 oranında artarak 123 878 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 19 503 konut satışı ve % 15,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,6 artarak 2 bin 858’e ulaştı. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

    Türkiye genelinde konut satışlarının geldiği nokta sevindirici. Bu bize, yakın geçmişte yapılan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya başladığımızı gösteriyor. Özellikle konut kredilerinin düşürülmesinin konut satışları üzerinde büyük etkisi oldu. Konut kredisi faizleri konut yatırımı üzerinde en önemli etkiyi gösteren faktör. İlk dönemde insanlar yüzde 1,5 seviyelerinde olan konut kredisi faizleriyle alımlar yaparken, sonrasında ise yüzde 1’in altına düşmesiyle birlikte hep bu oranın altındaki rakamı bekler oldu. Geçen mayıs ve haziran ayları arasında 0,98 kampanyası sonrasında geçen 1 aylık sürede 140 bin gibi ciddi bir konut satıldı. İnşaat sektörünün finansman kaynağına ihtiyacı var. Alınması gereken en önemli tedbir sıfır konut şartlarının yatırımcı için cazip hâle getirilmesi olmalıdır. Faizlerin yüzde 1’in altına inmesi kısa vadede hayata geçirilmeli, bu önlemler alınmazsa stokların erime hızı yavaş olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.